De volkstuin: goedkope fruitbomen bij doe-het-zelfzaken
Wie op zijn volkstuin ook graag fruit wil telen, maar niet zoveel kan uitgeven, doet er goed aan de aanbiedingen van de verschillende doe-het-zelfzaken en goedkope grootgrutters te volgen. Goedkope fruitbomen zijn overal te koop. En slecht zijn ze niet. Bij de aankoop van een fruitboom is het alleen opletten hoe de boom erbij staat. Want een fruitboom die er al half dood bij hangt, geeft weinig kans op succes.
Voor tussen de 3 en 5 euro zijn daar op gezette tijden namelijk leuke aanbiedingen te scoren van peren-, kersen-, perziken-, en pruimenbomen. Ook bramen-, kruisbessen-, frambozen- en rode-, en witte bessenstruiken worden er verkocht voor weinig geld.
Aanbieding Karwei, wel goed opletten
Vanaf 10 maart loopt er bij de Karwei weer een aanbieding van fruitbomen. Voor nog geen 5 euro schaft de tuinierder daar peren, kersen, perziken en pruimenbomen aan. Verder heeft de winkel die al lang niet meer alleen hout en cement verkoopt struiken voor bramen, kruisbessen, frambozen en witte bessen in de aanbieding voor nog geen 3 euro. Opletten is wel het devies. Kijk goed of de planten die in plastic zijn verpakt bij de wortel er goed levend uitzien. In een tuincentrum wordt goed op de planten gelet en worden ze bijvoorbeeld elke dag gesproeid, bij een doe-het-zelver en een grootgrutter is dat vanzelfsprekend niet het geval. Ziet de grond rondom de wortel er te droog uit, koop het exemplaar dan niet. Zijn de blaadjes verlept, of lijkt het alsof er helemaal geen leven in de plant zit, neem hem dan ook niet mee. Hoe goedkoop ook, aan een dode plant heeft niemand iets.
Aanbiedingen bij andere grootgrutters
Overigens is het niet alleen de Karwei die goedkope fruitbomen verkoopt. Bij winkels als Lidl, Aldi en Action staan ook regelmatig planten in de schappen. Hoewel er in al die gevallen geen keuze kan worden gemaakt in rassen, is het zeker voor de beginnende volkstuinder een goede manier om ergens te beginnen zonder heel veel geld uit te geven.
Fruitbomen planten
Bij kwekerijen zijn de wortels van fruitbomen en struiken verpakt. Dit beschermt ze. Bij aanbiedingen is dat niet het geval en is er alleen een plastic zakje rond de wortel gebonden. Dit betekent wel dat het planten heel zorgvuldig moet gebeuren, omdat ze dan ,,bloot’’ liggen.
Blote wortels
De wortels van bomen en struiken die zo ,,bloot’’ zijn mogen nooit uitdrogen. Als er dus niet meteen geplant kan worden, moeten ze goed nat gehouden worden. Dat kan in een pot met aarde. Worden de struiken wel direct geplant, zet ze dan eerst 2 tot 3 uur in een bak met water zodat ze zich helemaal vol kunnen zuigen met vocht. Ondertussen kunt u het gat graven waar de plant in moet komen. Deze moet ruim zijn, zodat de wortels alle kanten op kunnen groeien. Zoek voor een boom bovendien een stuk grond waar hij uit kan dijen. Dus niet ergens in een hoekje als het een grote boom wordt. Houd ook rekening met schaduwwerking. Waar een boom komt te staan die groeit, ontstaan vanzelf schaduw.
Blote wortels snoeien
Planten met naakte wortels moeten voordat ze de grond ingaan eerst ongeveer een centimeter gesnoeid worden. Dit zorgt ervoor dat ze vertakken in de grond. Afgeknakte delen mogen helemaal verwijderd worden. Bij een fruitboom moet altijd een paal worden geslagen om er voor te zorgen dat de boom de eerste twee jaar blijft staan, ook als het hard waait. De boompaal wordt loodrecht de grond ingeslagen. De paal moet aan die kant komen te staan waar de wind meestal vandaan komt. (westzijde). De boom wordt vervolgens zo dicht mogelijk bij de paal gezet, zodat de wortels zich heel gemakkelijk kunnen uitbreiden. Daarna moet de kuil worden dichtgegooid. De plant moet beslist niet te diep worden gezet, want daardoor komt de stam in aanraking met vocht en verrot hij. Rond de boom moet u vervolgens een kleine greppel graven. Daarin kunt u dan water gieten, zodat de plant voldoende water krijgt, maar dan op een indirecte manier. Direct na het planten, giet u de greppel vol met water. Daarna herhaalt u dat nog ongeveer 3 keer, totdat de grond helemaal vochtig is. Daarna wordt de boom met een stuk fietsband vastgemaakt aan de paal. Fietsband is flexibele en veert dus met de wind mee.
Fruitbomen kunnen het best in het voorjaar worden geplant, voordat de blaadjes uitlopen.
Bessenstruiken planten
Bessen zoals aalbessen en kruisbessen worden eigenlijk op dezelfde manier geplant als de fruitbomen. Eerst worden de wortels bijgeknipt, dan worden ze in het plantengat gezet en vervolgens wordt de kuil dichtgegooid. Ook om deze struiken moet weer een greppel worden aangelegd en die voldoende begoten.
Frambozen- en bramenstruiken planten
Alle braamstruiken hebben vlakke wortels. Bramen kunnen overigens het beste in het voorjaar worden geplant, terwijl frambozen liever in de herfst de grond ingaan. Frambozenstruiken mogen beslist niet droogstaan. Daarom moeten ze, nadat ze een tijdje in een bak met water hebben gestaan, direct worden geplant. Bovendien hebben frambozen en bramen steun nodig. Ze kunnen dus het best tegen een hekje of een stuk gaas geplaatst worden.