Schanskorven voor erfafscheiding, tuinbank of waterelement

Schanskorven voor erfafscheiding, tuinbank of waterelement We zijn van oudsher gewend onze percelen te omheinen. Een dergelijke omheining of erfafscheiding bestaat meestal uit houten schuttingen of hagen en in een enkel geval is er sprake van een stenen muur. Een hele andere manier om je erf af te scheiding is het toepassen van gestapelde schanskorven. Schanskorven zijn er in verschillende maten en vormen. Dit maakt ze geschikt voor rechttoe rechtaan toepassingen, maar ook voor decoratieve toepassingen. Behalve voor op de erfgrens kunnen ze ook gebruikt worden als opvallend architectonisch element in de tuin.

Schanskorven voor de erfafscheiding

De meeste mensen zullen, totdat het in de particuliere tuin verscheen, niet geweten hebben van het bestaan van de schanskorf. In de weg- en waterbouw wordt echter al jaren gebruik gemaakt van schanskorven als keerwand of als geluidsscherm. Schanskorven zijn in eerste instantie gebruikt als gestapelde keerwand in de bergen. Hier waren de benodigde stenen voor de vulling van de korven immers in grote aantallen ter plaatse aanwezig zijn. In Nederland worden de schanskorven, naast keerwand, ook gebruikt als scheidingsmuur, geluidsscherm of oeverbescherming. Steeds meer wordt ook de decoratieve waarde van de schanskorven gezien en daarmee neemt het toepassen van de schanskorven in de particuliere tuin steeds meer toe. Het wordt dan toegepast als alternatief voor een schutting of als decoratief element elders in de tuin. Bij aan het water grenzende tuinen worden de korven ook vaak als keerwand geplaatst. Niet alleen door particulieren, maar ook de gemeentes passen het steeds vaker toe in het openbaar groen. De strakke lijnen in combinatie met de natuurlijke vulling van grote stenen of keien maken de schanskorven heel decoratief en zorgen zo voor een echte blikvanger. En bovendien zijn ze ook nog eens gemakkelijk zelf te plaatsen, hebben een onbeperkte levensduur én zijn volledig onderhoudsvrij.

Constructie van de schanskorf

Een schanskorf is een bouwkundige constructie gemaakt van staal. De constructie bestaat uit grote rasters, die gemaakt worden van verzinkt of roestvast staal. Door de open constructie heeft het geheel een natuurlijke uitstraling, veel meer dan een gemetselde muur dat heeft. Door de open constructie is alles ook goed waterdoorlatend. De constructie is open, maar eenmaal gevuld met stenen of keien ontstaat toch een dichte erfafscheiding. De maaswijdte van het raster is in de meeste gevallen 50 x 50 centimeter. De korven zijn leverbaar in verschillende afmetingen. Om de korven extra stevigheid te geven zijn er soms, afhankelijk van de afmeting, tussenschotten of afstandhouders in aangebracht. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de korven, na het vullen met de zware materialen gaat bollen, waarmee de afscheiding zijn strakke uiterlijk zou verliezen en het materiaal ook onnodig onder spanning zou komen te staan. De korven worden onderling aan elkaar bevestigd met zogenaamde C-ringen. De korven zijn erg gemakkelijk te vervoeren, omdat de constructie zodanig is gemaakt, dat ze volledig inklapbaar zijn. Doordat het materiaal dus plat geleverd wordt, neemt het niet veel ruimte in beslag. Het is dus een gemakkelijk te vervoeren product. Ter plaatse moeten ze worden uitgeklapt en worden gevuld met het gewenste materiaal.

Schanskorven op maat

De schanskorven zijn leverbaar in veel standaard maten. De korven zijn tevens in verschillende dieptes te verkrijgen, zodat voor elke toepassing een geschikte maat te vinden is. Een keerwand heeft meer diepte nodig om zijn werk goed te kunnen doen, dan een schutting. Bij het toepassen van de korven voor een schutting is het juist weer fijn als de korven niet te diep zijn. De geringe diepte snoept dan maar weinig ruimte van de tuin af en dit kan, zeker bij een kleine tuin, net weer wat extra noodzakelijke ruimte op leveren. Naast rechte korven zijn er ook standaard bijpassende hoekkorven te koop. De hoekkorven zijn er met een hoek van 90 en 135 graden. Voor wie niet uitkomt met de standaard (hoek)korven, is het ook nog eens mogelijk om de korven speciaal voor de eigen tuin op maat te laten maken.

Verschillende vulling voor schanskorven

Meest gebruikte steensoorten

Je kunt de korven het beste vullen met natuurlijke steensoorten. Deze steensoorten zijn volop verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Enkele van de meest gebruikte vullingen zijn:
 • Belgische kalksteen
 • Breuksteen
 • Grauwacke
 • Jura Breuksteen
 • Lavarotsen
 • Maaskeien
 • Moränekeien
 • Vulkaansteen

Schanskorven vullen met schelpen

De schanskorven kunnen desgewenst ook gevuld worden met schelpen. Als je voor een dergelijke vulling kiest, dan moeten er korven worden aangeschaft met een kleinere maaswijdte. De meeste schanskorven hebben namelijk een te grote maaswijdte voor een vulling met schelpen.

Toepassing van de schanskorven in eigen tuin

Schanskorven stapelen en vullen

De met keien gevulde metalen korven zien we in het openbaar gebied én in trendy nieuwbouwwijken. Ook de particulier is geïnteresseerd in een dergelijke erfafscheiding of decoratief element in de tuin. Door de constructie en de wijze van plaatsen is het ook een karwei dat heel eenvoudig zelf uitgevoerd kan worden. Er is geen gedegen technische kennis voor nodig. Wat wel nodig is, is mankracht. Door de vulling van steen is het wel een zwaar karwei. De korven worden ingeklapt geleverd. De gewenste steensoort kan zelf op kleur, maat en vorm uitgezocht worden. En dan is het een kwestie van vullen en stapelen. Fundering aanbrengen is niet nodig. Wel moet de ondergrond goed stevig zijn, zodat de korven niet kunnen verzakken. Wie de tuin op een bijpassende manier af wil sluiten kan dit doen met een verzinkte tuinpoort, die qua materiaal perfect past bij het materiaal van de korven.

Bijzondere toepassing van de schanskorf

De toepassing van de schanskorven is heel divers:
 • Als grondkering voor muren
 • Als bordes in de tuin
 • In de vorm van bloembakken
 • Als bankje
 • Toegepast als erfafscheidingen
 • Voor decoratie
 • Als gevelbekleding
 • Of als eigen ontwerp

Waterelement, tuinbank en kliko ombouw van schanskorven

Waterelement van schanskorven

Stel je het eens voor: een vrijstaande korf met losse stenen waar uit een roestvrij stalen gleuf water naar beneden stroomt. Het rustgevende geluid van stromend water heeft een speciaal effect in de tuin. Het is rustgevend en dempt ook de omgevingsgeluiden. Dergelijke waterelementen worden als bouwpakket geleverd en zijn helemaal compleet, dus ook inclusief pomp. Sommige modellen beschikken over geïntegreerde Ledverlichting, waardoor ook in de avond de waterval te bewonderen is.

Tuinbank van schanskorven

Een tuinbank van schanskorven kan een heel simpele uitvoering hebben. Denk daarbij aan een of meerdere korven in de gewenste breedte, diepte en hoogte, waarbij de korf wordt afgedekt met een (hard)houten plank. Maar ook een traditionele bank gekocht, of zelf gemaakt, worden. Dan bestaan de poten van de bank uit schanskorven en zijn deze vervolgens met elkaar verbonden door houten of kunststof planken voor de zitting. De bank wordt afgewerkt met arm- en rugleuningen van hetzelfde materiaal.

Kliko ombouw van schanskorven

De kliko of afvalcontainer is niet echt fraai en daarom wordt hij door de meeste mensen zoveel mogelijk weggewerkt. Naast de speciale ombouwen van hout, zijn er ook korven om de kliko in te plaatsen. Afhankelijk van het aantal containers die je hebt, is het uit te breiden met losse U-elementen. Het gaat in hier om een ombouw, waarbij de voorzijde open is, zodat de container gemakkelijk in- en uit te rijden is. Bij deze oplossing is geen deksel voorzien.

Afmetingen van schanskorven

Schanskorven zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Hoe groter de korf, hoe meer stenen erin moeten en hoe zwaarder de korf zal worden.
Enkele voorbeelden:
 • Schanskorf met een afmeting van 60x30x30 cm. heeft een vulling van ± 85 kg steen.
 • Schanskorf met een afmeting van 120x30x30 cm. heeft een vulling van ±165 kg steen.
 • Schanskorf met een afmeting van 60x52,5x52,5 cm. heeft een vulling van ±250 kg steen.
 • Schanskorf met een afmeting van 120x52,5x52,5 cm. heeft een vulling van ± 500 kg steen.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterelement in de tuin; hoe en watWaterelement in de tuin; hoe en watWil je graag water in de tuin hebben? Helaas zijn niet alle tuinen zo geschikt voor de aanleg van een vijver. En als er…
Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…
Planten als erfafscheiding: de haagbeuk en buxushaagNederland hoort bij de top 30 van landen in de wereld met hoogste bevolkingsdichtheid. Per vierkante kilometer wonen rui…
Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…

Ziekten en plagen in de moestuinHet hebben van een moestuin is een leuke hobby. De plantjes zaaien poten zien groeien en oogsten. Maar als er een ziekte…
De volkstuin: bloemen en groenten combineren en vals zaaienHoewel veel mensen op hun volkstuin louter groenten verbouwen is het aan te raden om ook wat bloemen of bloeiende plante…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MonikaP, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.gabinova.nl/steenkorven/schanskorven
Reactie

De Groot, 17-06-2012
Wij willen graag een offerte voor muren van 2000 hoog en 300 breed gevuld met geelachtig beige stenen. Voor 2 muren van 4 meter. En een prijs voor 125 meter.
Graag ook een technische fische voor de plaatsing ( moet hier beton onder en moeten er extra steunpalen voorzien worden? Reactie infoteur, 19-06-2012
INFONU is een informatieve en géén commerciële website. Voor een prijsopgave moet u dan ook elders zijn.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.