Waterelement in de tuin; hoe en wat

Waterelement in de tuin; hoe en wat Wil je graag water in de tuin hebben? Helaas zijn niet alle tuinen zo geschikt voor de aanleg van een vijver. En als er jonge kinderen zijn, dan is de keuze voor een vijver ook weer niet zo'n verstandig keuze. Is een vijver dus geen optie? Dan kan je ook altijd nog kiezen voor een waterelement. Een waterelement is op een vrij eenvoudige wijze te installeren in de tuin of zelfs eenvoudig op een balkon te maken. In een mum van tijd zit je dan in de tuin te genieten van het rustgevende geluid van watergekletter. Een waterelement of waterornament neemt maar weinig ruimte in beslag en kan eventueel storende omgevingsgeluiden neutraliseren.

Rustgevend watergekletter van een waterornament

Het heeft voor de meeste mensen een rustgevend effect. De aanwezigheid en het geluid van een waterelement dat zorgt voor zacht watergekletter op de achtergrond. Hoewel ook weer niet iedereen daar zo over denkt. Er zijn veel mensen die zenuwachtig worden van dat constante geluid op de achtergrond. En bij sommige werkt het op de één of andere manier zelfs op de blaas. Maar over het algemeen wordt het toch wel als een heerlijk rustgevend geluid ervaren. Het watergekletter heeft bovendien als voordeel dat omgevingsgeluiden gedempt worden of zelfs verdwijnen. De buren, de spelende kinderen op straat, voorbijkomende auto's. Al die geluiden worden verzacht en verdwijnen naar de achtergrond.

Waar komt het waterelement in de tuin?

De beste plaats voor een waterelement is dicht bij het terras en/of zichtbaar vanuit het huis. Op die manier heb je het hele jaar door plezier van het borrelende of kabbelende water. Uiteraard moet op de uitgekozen plek wel elektriciteit aanwezig zijn, anders kan het hele plan niet doorgaan.

Principe van een waterelement

Alle waterelementen werken volgens hetzelfde principe. Vanuit een waterreservoir wordt door de daarin aanwezige pomp water omhoog gepompt. Het water wordt via een slang het waterelement in gepompt. Afhankelijk van het soort element borrelt het water eruit, of kabbelt het langzaam omlaag. En zo stroomt het dus ook weer terug in het reservoir. Ondanks dat zal het waterreservoir van tijd tot tijd toch bijgevuld moeten worden. Door verdamping van het water neemt de hoeveelheid water in het reservoir langzaam af. Hoe vaak er bijgevuld moet worden, is mede afhankelijk van het waterelement. Bij kleine elementen is het waterverlies minder (door het kleiner oppervlak dat aan verdamping wordt blootgesteld) dan bij grote waterelementen.

Waterelement ingraven of boven de grond?

Een waterelement kan op verschillende manieren worden geplaatst. Kies je voor een plaatsje in de tuin of aan de rand van het terras, dan kan je het waterreservoir ingraven en staat alleen het waterelement boven de grond. Het waterreservoir wordt door middel van een deksel of rooster afgesloten. Vervolgens wordt hierop het waterelement geplaatst. Het resterende deel van het deksel of rooster kan wordt afgedekt met kiezelstenen, om het zo aan het oog te onttrekken. Je kunt ook een waterelement op het terras of op een balkon plaatsen. In dit geval komt het element volledig boven de grond. Het waterelement dat hiervoor in aanmerking komt, heeft van zichzelf al een mooie bak die dienst doet als waterreservoir en waarin het water wordt opgevangen. De bak is dan een onderdeel van het gehele element.

Verschillende soorten waterelementen

In de tuincentra is een zeer uitgebreid assortiment aan waterelementen te verkrijgen. Variërend van romantisch, klassiek tot heel strak en modern. Waterelementen zijn echter ook eenvoudig zelf te maken. Denk hierbij aan de al vele jaren toegepaste molensteen. Maar ook een zelf (tijdens vakanties) verzamelde stapel stenen behoort tot de mogelijkheden.

Wat heb je nodig?

Als je kiest voor het zelf maken van een waterelement heb je de volgende producten nodig (bij de aankoop van kant-en-klare waterelementen koop je in de meeste gevallen alles gelijk in één pakket):
 • Waterreservoir (vijverbak met waterdoorlatend deksel of metselspecie kuip met metalen rooster)
 • Waterpomp (de capaciteit van de pomp is afhankelijk van de hoeveelheid water (lees: de grote van het waterreservoir) én de gewenste spuithoogte)
 • Klinkerstenen
 • Kiezelstenen/Split voor het afdekken van het rooster of het deksel
 • Sierpot zonder bodem of met een groot gat in de bodem
 • Stenen voor het vullen van de sierpot

Hoe ga je te werk?

 1. Graaf in de grond een iets ruimer gat dan de afmeting van het waterreservoir. Het gat moet zo diep zijn, dat de rand van het reservoir op gelijke hoogte van het maaiveld komt.
 2. Plaats nu het waterreservoir in het gat, zet het goed waterpas.
 3. Vul de ruimte rondom het waterreservoir weer aan met aarde.
 4. Leg één of meerdere klinkers in het waterreservoir en plaats daarop de pomp. De pomp moet hoog genoeg komen te staan, in ieder geval zodanig dat het spuitstuk in de pot komt.
 5. Vul nu het waterreservoir met water en plaats het deksel of het rooster erop.
 6. Plaats de sierpot over het spuitstuk van de pomp.
 7. Vul de sierpot met de kiezelstenen
 8. Als de sierpot op een rooster is geplaatst kan dit aan het zicht onttrokken worden d.m.v. kiezelstenen

Bovenstaande werkwijze gaat er vanuit, dat je de sierpot vult met stenen. De pot kan echter ook gevuld worden met water. In de bodem van de pot komt dan een gat ter dikte van een koperen buis. Met deze koperen buis wordt het spuitstuk van de pomp verlengd tot boven de rand van de sierpot. Ook de pot wordt daarna gevuld met water.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schanskorven voor erfafscheiding, tuinbank of waterelementSchanskorven voor erfafscheiding, tuinbank of waterelementWe zijn van oudsher gewend onze percelen te omheinen. Een dergelijke omheining of erfafscheiding bestaat meestal uit hou…
De elementen in de Astrologie: Het waterelementDe elementen in de Astrologie: Het waterelementEen horoscoop bestaat uit 12 dierenriemtekens maar ook uit 4 elementen n.l. vuur, aarde, lucht en water. Elk dierenriemt…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…

Garden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenGarden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenDe Garden Groom is een revolutionaire heggenschaar die snoeit en meteen het afgesneden snoeiafval opvangt, zodat u na af…
Handleiding voor zaaien van plantenHandleiding voor zaaien van plantenHet voorjaar (april, mei en juni) en de herfst zijn de belangrijkste perioden waarop allerlei planten gezaaid moeten wor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay (bewerkt)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.