Planten die vlinders aanlokken in de tuin

Het feit blijft dat fladderende vlinders ons blij maken en het geeft leven in je tuin. Een aantal planten zijn uitermate geschikt voor het aanlokken van vlinders in de tuin. Groepeer deze planten in perkjes en je bekomt een mooi resultaat.

Koeienoog (Buphtalmum salicifolium)

De koeienoog is een oranjegele margrietachtige bloem die van nature zeer zeldzaam is. Ze komt enkel nog voor in het uiterste zuiden van België (zuidelijke Ardennen). De eerste bloemen gaan open half juni tot en met de eerste vorst.
Ze groeien op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op een stenige, kalkrijke vochtige plaatsen. Ze worden 20 tot 70 cm hoog.

Lavendel 'Munstead' (Lavandula angustifolia Munstead)

Deze Lavendel trekt niet alleen vlinders aan maar ook nog andere insecten, bijen, enz....Ze is winterhard en staat in bloei van half mei tot eind september. Deze stelt weinig bodemeisen maar kan niet tegen veel vocht. Ze bereiken een hoogte van 45 cm en zijn uitermate geschikt voor droogbloemboeketten. De bladeren zijn grijsgroen (ook in de winter) en geven blauwe bloemen. Deze kan in de volle zon geplant worden.

Kattestraart (Lythrum salicaria)

Kattestraat voelen zich goed aan waterkanten of op vochtige grond. De plant heeft veel zon nodig en stikstofrijke grond. De bloemen zijn intens donkerroze en zitten opeengepakt in opgerichte aren. Ze kunnen van 40 tot 140 cm hoog worden. Kattestaart zaait zich gemakkelijk uit op alle open plaatsen die er beschikbaar zijn. De planten zijn bladverliezend in de winter.

Vetkruid (Sedum spectabile 'Carmen')

Vetkruid is een echte magneet voor vlinders. De plant wordt 40 a 60 cm hoog en de bloemen zijn zachtroze gegroepeerd in platte bloemschermen. Op het einde van het seizoen worden ze wat donkerder. De plant stelt weinig eisen aan zijn omgeving. Ze groeien zowel op vochtige als op droge grond, in volle zon of halfschaduw.

Aster 'Idéal' (Aster cordifolius 'Idéal')

Er bestaan verschillende varieteiten maar Idéal varieteit is het beste bestand tegen ziekten. De bloemen zijn lavendelblauw. De planten kunnen tot 80 cm hoog worden. Ze bloeien van augustus tot oktober en kunnen geplant worden op zonnige of halfschaduwrijke plaatsen.

Vlinderstruik (Buddleia davidii)

De plant wordt ook wel eens de herfstsering genoemd. De bloemen bloeien van juli tot september. De bloemaren kunnen varieren van lila, rood, wit, orange of geel. De aren kunnen zo'n 8 a 10 cm lang worden. De plant is baldverliezend en kan tot 3 m hoog worden. De stuiken hebben dan ook veel ruimte nodig om tot haar recht te komen. Ze kunnen tot 2 meter breed worden. Het is een plant die weinig eisen stelt aan de bodem. Wel dient hij liefst op een zonnige droge plaats te worden geplant. Snoeien is de belangrijkste vorm van onderhoud.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…
Vlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenVlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenEigenlijk zou er in iedere tuin een vlinderstruik geplant moeten worden. Deze struik trekt vlinders aan en heeft daarnaa…
Snoeien van de Vlinderstruik, Buddleja DavidiiDeze mooie struik die behalve aantrekkelijk voor mensen ook aantrekkelijk is voor vlinders, kan wel een regelmatige snoe…
Vlinders in de tuinVlinders in de tuinVeel mensen vinden vlinders in de tuin leuk, sierlijk en vooral gewoon mooi. De tuin krijgt een meer natuurlijk beeld, h…

Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tui…
Het gazon kalkenOm een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Het is januari/februari, het gr…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.