LED, sfeervolle en zuinige tuinverlichting

LED, sfeervolle en zuinige tuinverlichting Als de dagen korten, verliest de tuin een stuk van zijn aantrekkingskracht. Maar dat is niet nodig. Waarom je tuin niet verfraaien met een trendy LED-verlichting? Dat is niet alleen een sfeervolle en veilige verlichting, maar ook nog aardig voor je portemonnee. De LED-lamp is weliswaar duur in aanschaf, maar verdient zich in enkele jaren zelf terug. Want een LED-lamp (LED staat voor 'licht emitterende diodes'), gaat in theorie wel 50.000 branduren mee. En dat staat toch in schril contrast met de 1000 branduren van onze oude gloeilamp of de 8 tot 15 duizend uren van een spaarlamp.

Verlichting geeft extra dimensie aan tuin

De tuin is een plek waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Het maakt daarbij niet uit of je op een warme zomeravond met vrienden nog lange tijd buiten zit of na het werk nog een beetje tuiniert en daarbij de stress van alledag achter je laat. Maar zodra de tuinmeubelen, de barbecue en de tuinfakkels weer worden binnengehaald, is er in menige tuin weinig meer te beleven. Maakt de tuin tijdens lange zomeravonden nog deel uit van de woning, bij het naderen van de herfst doet het buitenleven een stapje terug. Maar dat hoeft niet. Met gepaste verlichting kan onze tuin het gehele jaar door als verlengstuk van de woonkamer fungeren. Met de juiste verlichting creëer je ook ‘s avonds nog een ‘feel-good-sfeer’.

Voordelen van lichtinstallaties in de tuin

In huis zijn al veel mensen overgeschakeld naar LED-lampen, maar LED-lampen zijn ook zeer geschikt voor lichtinstallaties in de tuin. Mooie verlichtingselementen maken van je liefdevol onderhouden bloembedden, het terras of romantische paadjes ware blikvangers. Maar er zijn meer voordelen:
  • veiligheid: licht kan in het donker als oriëntatie dienen en maakt ‘struikelvoorwerpen’ zichtbaar. Zo kunnen je bezoekers zich bijvoorbeeld veilig van pergola naar terras begeven;
  • bovendien schrikt licht potentiële inbrekers of ongenode gasten af;
  • behaaglijke sfeer: licht creëert een aangename sfeer waarin jij en je gasten zich tot ver in de avond behaaglijk kunnen voelen.

LED-verlichting in trek

Met name LED-verlichting (light emitting diodes) kan een hoofdrol spelen in de tuin. Tot voor kort waren LED-toepassingen voor de tuin niet erg in trek. Vooral de kostprijs van de minuscule lampjes weerhield veel tuineigenaren van aanschaf. Maar de fors gestegen energieprijzen en de grootschalige productie van de lampjes leidden in de afgelopen jaren tot een fikse prijsdaling. Menig trendy kantoorgebouw, verkeerslicht, stereo-installatie of dashboard is inmiddels voorzien van LED. Nu de tuin nog.

LED: zuinige en veilige verlichting

Er zijn genoeg redenen te bedenken om onze 'buitenwereld" met de kleine lampjes te verfraaien. Voor de kosten hoef je het niet meer te laten. De ouderwetse gloeilamp is een veelvraat in vergelijking met de LED en verbruikt tot acht keer meer energie. Alleen de allerzuinigste spaarlamp consumeert minder dan een LED-lampje. En dat kan je merken aan de energienota. Ter illustratie: als een gewone lamp van 1000 Watt gemiddeld vier uur per etmaal brandt, dan kost dat 150 euro op jaarbasis. Een LED-lamp met vergelijkbare capaciteit verricht dezelfde arbeid voor niet meer dan 20 euro per jaar. En dat terwijl een LED-lamp ook nog langer meegaat. Die is goed voor 50.000 branduren, wat overeenkomt met 11 jaar lang 8 uur licht per dag.

Meer energie omgezet in lichtopbrengst

De klassieke gloeilamp zet nagenoeg alle elektriciteit om in warmte. Slechts 10% van de opgenomen energie droeg bij aan de lichtopbrengst. Dat leidde niet alleen tot energieverspilling maar was ook niet zonder risico’s. De LED-lamp daarentegen, geeft zo'n 50% van de opgenomen energie af in licht, kent een laag voltage en is hierdoor extra veilig. Er is dan ook niets op tegen om de buitenlampen een hele avond te laten branden. Een eenvoudige uitvoering gaat 1 Watt niet te boven.

Transformator

Het aanleggen van LED-verlichting inclusief de aansluiting op een transformator, is niet zo moeilijk. In de handel zijn bijvoorbeeld spots met 12 LED’s verkrijgbaar, aan te sluiten op een 21 watt-transformator met een maximale belasting van 26 spots.

Gehard materiaal

Tuinpaden, opritten, vlonders en pergola’s lenen zich uitstekend voor verlichting met LED. De uitvoering van LED-lampen is immers van uitstekende kwaliteit. Er zijn spots van gehard glas verkrijgbaar waar een personenwagen probleemloos overheen kan rijden. Inbouw van spots in tegels, klinkers, bestaande bestrating of uitgehouwen steen wordt dan ook erg veel toegepast.

Regelbaar met afstandsbediening

Voor terrassen zijn dan weer paaltjes en wanduitvoeringen verkrijgbaar. Die geven licht zonder dat men verblind wordt. Samen met grondspots kan een mooie sfeer gecreëerd worden. In zwembaden zouden alle treden bijvoorbeeld van een blauw lichtpunt voorzien kunnen worden. En wat dacht je ervan om een bijzondere boom een extra lichtaccent te geven? Door combinatie van de kleuren blauw, rood en groen zijn talloze kleurvariaties mogelijk . En je kunt van je tuin een échte sprookjestuin maken door het geheel met afstandsbediening te regelen. De vakhandel kan je exact vertellen hoe je de tuin met LED-verlichting kunt verfraaien.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van ledverlichtingDe voordelen van ledverlichtingHet begint door te dringen dat leverlichting energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Maar het is ook toepasbaar…
Buitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingBuitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingVeel mensen willen graag verlichting voor buiten of in de tuin. Het hoeft niet heel duur te zijn om deze tuinverlichting…
Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinZo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinGenieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er onge…

Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.