Buxus: ook prachtig in een pot

Buxus: ook prachtig in een pot U hoeft niet speciaal een tuin te hebben om te kunnen genieten van buxus. Deze groenblijver die u in allerlei vormen kunt knippen, doet het ook in een pot op balkon uitstekend.

Buxus snoeien

Buxus wordt in tuinen zelden als een losgroeiende heester gebruikt. Van oudsher wordt hij gesnoeid. Potten met Buxus zijn ideaal om uw tuin 'aan te kleden'. Mooi staat het bijvoorbeeld naast een voordeur of aan het begin van een pad. 's Winters kunt u potten met Buxus wat dichter bij de ramen schuiven, waardoor het terras een beetje meer bij de kamer hoort.

En trouwens, wie een beetje handig is met de computer kan vandaag de dag zelf zijn tuin vanachter de PC optimaal inrichten. Met behulp van een 3D roomplanner is dat een fluitje van een cent.

Redelijk vorstbestendig

Buxus in de tuin is absoluut winterhard, maar in een pot kunt u hem bij aanhoudende strenge vorst beter even in een onverwarmde garage of in het schuurtje zetten. Als u die niet hebt, pakt u de pot in met noppenfolie. Zodra de vorst wijkt zet u de potten weer op hun plaats of haalt u de bescherming weg.

Buxus verpotten in het voorjaar

Buxus eet de aarde als het ware op. Daarom is regelmatig verpotten, minsten eens in de drie jaar, nodig. Een plant die het naar zijn zin heeft, maakt ongelofelijk veel wortels.

De plant moet diep staan en zijn wortels moeten de ruimte hebben. Een hoge rechte of iets naar buiten uitlopende pot met een brede basis tegen het omwaaien, is het meest geschikt. De pot mag hooguit tien centimeter binnen de kruin vallen. Het verpotten doet u het best in het voorjaar, of in de vroege zomer. Vul de pot met potscherven, doe daarop potgrond (dus absoluut geen tuinaarde) en zet de potkluit erop. Vul verder, met grond en druk stevig aan. Het drainagelaagje onderin voorkomt dat plant lang met natte voeten blijft staan.

Regelmatig voeden

In de groeitijd van half april tot eind augustus, moet Buxus regelmatig bemest worden. Neem hiervoor gedroogde koemest, bloed of beendermeel. Geef een eerste gift half april, een tweede half juni en de laatste begin augustus. Buxus heeft vrij veel water nodig en omdat hij in pot nauwelijks hemelwater krijgt, zult u hem regelmatig moeten gieten. De aarde mag in ieder geval nooit droog aanvoelen. Terracotta potten zuigen zelf ook veel water op, zodat u daar op bedacht moet zijn. Blijkt een plant na een vakantieperiode verdroogd te zijn, zet hem dan vierentwintig uur in een grote kuip met water. De wortels kunnen dan ook van onderaf water opnemen. Mocht een Buxus in pot ooit kwarren, zet hem dan (tijdelijk) in de volle grond. Na een herstelperiode kan hij dan weer terug in een pot.

Buxus knippen na half mei

Ook al is het prachtig voorjaarsweer, laat u niet verleiden om Buxus vóór half mei te knippen. Door nachtvorst kan net uitgelopen groen bevriezen. Dat staat niet alleen vreemd, maar u bent meteen ook weer een paar weken achterop.

Buxus is niet lastig

Buxus doet het vrijwel op elke grond, alleen in zware klei is het verstandiger om bij het planten in het plantgat potgrond of tuinaarde te doen. De wortels hoeven zich dan niet meteen door die zware grond heen te worstelen.

In de hondenroute

Een Buxus die door honden of katten regelmatig voor hun sanIitaire stop wordt gebruikt, zal geel verkleuren. Knip de verkleurde takjes weg en zet er tijdelijk even een schotje om. De plant zal zich dan weer goed herstellen.

Knipcursus

Diverse buxuskwekerijen in den lande geven van februari tot eind mei Buxus-knipcursusen. Hierbij leert u onder begeleiding om uit een struik van minstens acht jaar oud een vorm te knippen. Na de cursus, die ongeveer een halve dag duurt, krijgt u uw geknipte vorm mee naar huis inclusief de mal die u voor het knippen nodig heeft. Er zijn mallen voor manden, pauwen eenden, kippen, honden, katten, beren en een kopje met oor.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…
Creatief met buxusAls je een tuin of balkon hebt dan is de buxus een ideale plant om te houden. Hij is vrij gemakkelijk om te verzorgen. E…
Het bemesten en bekalken van buxusHet bemesten en bekalken van buxusBuxus is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Buxus is eenvoudig te snoeien in allerlei vormen. In de tui…
Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusLast van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusBuxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant stee…

Een veilig zwembad: hoe en wat?Iedereen weet hoe gevaarlijk de combinatie kinderen en zwembad zijn, maar toch gebeuren er jaarlijks nog verschillende o…
Schaduwtuin in de stadEen schaduwtuin wordt vaak geassocieerd met donker, vochtig en somber stemmend. De meeste binnentuinen in grote steden h…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.