Hou je gazon kort en gezond met een mulchmaaier

Maai je regelmatig je gazon en zit je regelmatig met flink wat grasafval opgescheept? Heb je onvoldoende ruimte voor een composthoop en heb je geen zin om elke keer naar het containerpark te rijden om je groenafval weg te brengzn, dan is een mulchmaaier een goede oplossing. Wie mulcht hoeft niet langer afgemaaide grasresten op te vangen en weg te voeren, je kan het gewoon laten liggen. Het afgemaaide gras is ook nog nuttig als basismeststof voor je gazon.

Hoe werkt een mulchmaaier?

Een mulchmaaier is een grasmaaier die het gras tot hele fijne snippers vermaalt en deze terug op de grasmat blaast.

Men heeft natuurlijk de keuze uit verschillende systemen. Het fijn versnipperen gebeurt op sommige machines door een extra mes. Het maaidek en het mes van een mulchmaaier zijn aerodynamisch ontworpen zodat de afgesneden grassprietjes gaan ronddwarrelen en meerdere keren in steeds kleinere stukjes gesneden worden.

Andere modellen worden hebben dan weer “kickers” in het maaidek ingewerkt. Deze zorgen ervoor dat de grassnippers naar het mes terugbewogen worden. De luchtstroom die tijdens het maaien in het maaidek verspreid wordt, maakt dat de fijn versnipperde grasdeeltjes gelijkmatig over de grasmat verdeeld worden.

Wat is het nut van mulchen?

Als men de gazon maait met een mulcher blijft het fijngesneden maaisel tussen de grasmat achter. Na verloop van tijd verdwijnen zo deze deeltjes die tussen de grassprieten opgenomen worden in de bodem. Het maaisel dient er als natuurlijk mest, houdt er in droge periodes vocht vast en beschermt zo tegen uitdroging. De grassnippers bestaan namelijk 85 tot 90% uit water en daardoor zijn ze zo nuttig als welgekome dosis vocht en rijke organische stoffen voor de grasmat.

Een mulchmaaier snippert de grasresten zo fijn dat er nauwelijks sporen zichtbaar blijven op je gazon. Hoe fijner de snippers, hoe sneller deze uiteraard opgenomen worden door de bodem en zo als meststof kunnen dienen.

Waarop moet je zeker letten bij het mulchen?

Niets dan voordelen met een mulchsysteem zou je denken. Dat is ook zo als je er maar rekening mee houdt dat men tijdens het groeiseizoen met een mulchmaaier het gras regelmatiger zal moeten afrijden in vergelijking met een klassieke grasmaaier.

Het gras mag namelijk niet te lang zijn om efficiënt te mulchen. Het feit dat je de mulchmaaier iets vaker van stal zal moeten halen wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door de tijd die je wint tijdens het maaien zelf. Men moet immers geen afval meer verzamelen en naar het containerpark voeren.

Je moet er ook op letten dat het gras niet nat is wanneer je gaat maaien.

Wanneer mulchen?

Mulchen mag je alleen doen wanneer de grasmat volledig droog is. Kleine versnipperde stukjes nat gras zouden namelijk veel te snel aan elkaar gaan plakken en zo grote klonters vormen. Zo zou het maaisel natuurlijk veel minder makkelijk tussen de grassprietjes kunnen vallen en zou je toch nog gras moeten samenrapen.

Als het gras te lang staat kan je beter eerst maaien met een opvangzak op je machine gemonteerd. Met je mulchmaaier maai je namelijk het best maar 1/3 van de lengte van het gras af om voldoende fijne grassnippers te bekomen

Hoe de mulchmaaier onderhouden?

Elektrische maaiers hebben het grote voordeel dat die heel beperkt zijn in onderhoud. Na elke maaibeurt moet men deze grondig schoonmaken en in een droge plaats opbergen.

De mulcher die op benzine werkt vraagt wel wat meer onderhoudswerk dan de elektronische mulchers.

Eveneens moet men deze ook zuiveren en op een droge plaats herbergen. Vergeet nooit de bougiekabel van de bougie te trekken zodat je veilig aan het werk kunt. Alvorens de machine te starten kijk je altijd best nog even of er nog voldoende olie en benzine aanwezig is om tot werken over te gaan. Gaat men de maaier voor een lange tijd opbergen (in de winter bijvoorbeeld), dan mag er geen benzine meer in de carburator achterblijven. Draai daarom de benzinekraan dicht en start de motor tot deze vanzelf stilvalt.
© 2008 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierVoor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierOm zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud…
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…
Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…

De schoonheid van rozenDe schoonheid van rozenRozen bezitten een bepaalde mystiek. Ze zijn het symbool van liefde, de bloemen worden gebruikt op bruiloften en verjaar…
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…
Reactie

Tzetze, 27-07-2008
Hoe lang moet je gras zijn voor je kan beginnen met afrijden? Reactie infoteur, 28-07-2008
Hey Tzetze,

als je je gras pas gezaaid hebt laat je het best groeien tot dit ongeveer een kleine 10 cm lang is vooraleer je de eerste keer gaat maaien. Als je de eerste keer gaat maaien maai het gras dan af op ongeveer een 6 cm hoogte, anders ga je het nog niet goed vastgeworteld gras mee uittrekken.Let er ook op dat je de eerste keren met een opvangbak je gras gaat afrijden, zodat de andere grassprietjes ongehinderd kunnen groeien. Naargelang er meer en meer gras komt en het gazon dikker begint te staan kan je beginnen zakken met de hoogte tot een 3 cm, maar doe dit geleidelijk aan. Nu kan je ook met een mulchmaaier beginnen maaien.

Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.