Buxusplanten in de tuin

Buxusplanten in de tuin Buxus kennen we allemaal van de gestileerde Engelse en Franse tuinen. Nette haagjes, vaak kort geknipt, die de tuin indelen in losse compartimenten of een basis vormen voor mooie grote rozen. Met Buxus kan je echter veel meer doen en dat wordt nog wel eens onderschat. De mooie harde kleur groen is overigens als basis voor nagenoeg iedere tuin geschikt. Wat is het voor plant en wat kan je er allemaal mee?

De basis

Buxus komt uit de buxusfamilie, Buxaceae en komt op verschillende continenten voor. Van Midden- en Zuid-Amerika tot Azië, Afrika en Europa. Er zijn verschillende soorten, maar wij gebruiken in onze tuinen met name de Buxus Sempervirens, welke in het wild in Europa gevonden wordt. Een ander veelgebruikte is de Buxus Belearica, deze vinden we met name rond het Middellandse Zeegebied. Spreekt voor zich dat de Buxus in onze tuin gekweekt is en het arbeidsintensieve traject maakt een Buxus relatief duur in aanschaf.

Groeien en bloeien

De Buxus heeft bij voorkeur lichte schaduw nodig en staat graag met de wortels in enige bodemvochtigheid. De plant kan gestimuleerd worden door kalk, daar houdt de buxus bij uitstek van. Te veel hitte kan de Buxus de das omdoen. Een van de zaken die een rol spelen in de aanschaf van de Buxus is behalve het hardgroene, krachtige blad, ook het gegeven dat de plant het hele jaar door groen is. De Buxus verliest geen blad … tenzij de plant ziek is.

Snoeien

Vanaf ca. de 14e eeuw gaat men aan de slag met het “vormen” van de Buxus. Een arbeidsintensief traject, maar het wordt steeds meer toegepast in de tuin. Allerlei vormen zijn mogelijk en veel mensen vinden het moeilijk. Maar als je het zorgvuldig aanpakt, kan je het zelf prima leren.

Aan de slag:
  • Begin bij het begin en dat is een scherpe haagschaar en een bakje water (het sap van de Buxus kan soms plakken en dan moet je de schaar even schoonmaken).
  • Bij een strakke haag begin je aan de zijkanten en pak je daarna pas de bovenkant.
  • Bij een bol of andere ronde vorm begin je aan de bovenkant en om rondingen te kunnen knippen houd je de schaar op z’n kop. Doe dit niet vanuit een staande positie, maar loop mee om de juiste ronding te krijgen.
  • Neem zo nu en dan een kleine pauze en bekijk de buxus van een afstand. De plant moet, in welke vorm dan ook, altijd in verhouding zijn.

Bron: PatternPictures, PixabayBron: PatternPictures, Pixabay
Ziekten
De Buxus kent verschillende ziektes en helemaal zeker dat je een teler met gezonde planten hebt gevonden, weet je nooit. Toch zijn er wat soorten doorgekweekt die minder last moeten krijgen van de ziektes.
Enkele van de bekende ziektes:
  • Rode Spin, er volgt een zilveren gloed en kleine gaatjes in het blad.
  • Zware taksterkte, het is een schimmel en de bladeren en stengels worden donkerbruin.
  • Buxusgalmug, tast de bladeren aan. Insectenlarven vreten de bladeren als van binnenuit op. Dit proces vindt met name plaats als de plant in de volle zon staat.
  • De wortelen van de plant hebben een bepaalde geur wat maakt dat honden er eerder tegenaan gaan plassen, met alle gevolgen van dien. De plant kan deels afsterven door deze urine.

Hoe bepaal je wat voor Buxus je wilt?

Uiteraard begint het bij het tuinontwerp en een strakke tuin geeft eerder aanleiding tot een strakke haag van Buxus of een eyecatcher Buxus in een apart model. Deze kan in een mooie pot of in de volle grond.
De Engelse (rozen)tuin of een speels prieeltje geeft meer aanleiding voor ronde vormen, met de plant al dan niet in een pot. Ook dan kan je met eyecatchers werken, maar als de tuin erg vol is, dan kan een eyecatcher in het niet vallen. Zorg dan je je plan – in ieder geval op hoofdlijnen - klaar hebt.

Combineren

De krachtig donkergroene kleur van Buxus alsmede de vorm van het blad, maakt dat de Buxus bij uitstek geschikt is om met allerlei planten te combineren. Qua kleurstelling past ieder bloeiende plant er bij en zowel grootbloemig als kleine bloemetjes in een wolk van kleur.

Tot slot

De Buxusplant past in veel type tuinen, maar realiseer je dat de Buxus wel enige gebruiksaanwijzing heeft. Als je deze opvolgt dan kan je jarenlang enorm veel plezier beleven aan de Buxus in je tuin. Het unieke zit hem in het universele en de vormen, van strak gestileerd tot wollige ronde vormen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…
Creatief met buxusAls je een tuin of balkon hebt dan is de buxus een ideale plant om te houden. Hij is vrij gemakkelijk om te verzorgen. E…
Het bemesten en bekalken van buxusHet bemesten en bekalken van buxusBuxus is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Buxus is eenvoudig te snoeien in allerlei vormen. In de tui…
Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusLast van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusBuxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant stee…

De onbekende kerstaubergineDe onbekende kerstaubergineZijn het mini vleestomaatjes? Zijn het hele kleine pompoentjes? Nee deze kleine rode vruchten aan een stevige stekelige…
Hoe teel je een muismeloenHoe teel je een muismeloenDe makkelijk te telen muismeloenen of cucamelons, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn nog relatief onbekend in Nederla…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.