De onderhoudsvrije tuin

De onderhoudsvrije tuin De geheel onderhoudsvrij tuin bestaat niet, maar je kunt wel kijken naar een onderhoudsarme tuin. De meeste mensen willen toch wel een mooie tuin hebben, maar de groep mensen zonder groene vingers is best groot. Toch zijn er wat zaken waar je op kunt letten om er een onderhoudsarme tuin van te maken. Wat zijn dan de mogelijkheden? Het meest voor de hand liggende antwoorden op een onderhoudsvrije tuin zijn een tuinman in de arm nemen of alles betegelen. Dit klopt, maar niet iedereen kan een tuinman betalen of wil dit liever niet en alles betegelen is weinig sfeervol, tenminste als je er geen schoolplein van wil maken. We gaan er hierbij vanuit dat deze opties afvallen en dan nog zijn er voldoende opties. Een aantal tips;

Tegels en potten met planten

Deze optie wordt vaker toegepast, maar vaak vergeet men dan weer de potten water te geven. In de volle grond is er meer mogelijkheid om in een droge periode ergens water vandaan te halen dan in een pot. Een pot droogt dus snel uit. Maak je er niet een vaste routine van om de potten te bevochtigen dan zijn de plantjes in de zomer, zeker in de volle zon, snel verdwenen.
Maar wil je toch potten en loop je liever niet met je gietertje rond, er zijn verschillende systemen om de planten in potten automatisch te bevochtigen (doe dit bij voorkeur meteen als je de potten aanschaft en vult, dan kan je de snoer wegwerken). Timer erop en je hebt er helemaal geen omkijken meer aan.

In de grond

Voordat de tegelvloer er in gaat kunnen er vaste punten aangebracht worden waar een sproeisysteem op aangesloten wordt. Deze leidingen moeten goed in de grond gelegd worden en mogelijk onder een tegelvloer. Bedenk dus op voorhand of je dit wilt en op welke plaatsen het het groen bevochtigd moet worden.

Langs de muur

Heb je de potten langs de afscheidingswand staan dan kan, achter een houten rand bijvoorbeeld, een soort tuinslang worden weggewerkt. Deze tuinslang heeft op vaste punten een opening die, zodra de kraan open gaat, als sproeisysteem kan fungeren. Een goedkopere oplossing dan een compleet sproeisysteem, maar wat zeker kan werken.

Grind

Grind met in de volle grond planten of potten zoals hierboven omschreven, is ook onderhoudsarm. Onder het grind moet worteldoek zijn neergelegd en de laag grind moet dik genoeg zijn, waarbij je roosters kunt neerleggen om het grind een beetje op z'n plaats te houden. Helemaal onderhoudsvrij lukt niet, want er komen tussen het grind nog wel eens klavertjes omhoog (er hoeft maar even wat grond geknoeid te zijn), maar veel stelt het niet voor.

TIP Wat je niet zoveel ziet, maar wel een speels effect in de tuin kan geven is een gedeelte tegels combineren met grind en/of met een hardhouten vlonder (met eco keurmerk uiteraard). Verschillende soorten ondergrond kunnen prima samengaan. Stem kleuren op elkaar af. Zowel tegels, hout als grind is in diverse kleuren en kan ook in een kleinere stadse tuin een speels effect geven.

Groot terras met rondom stenen border

Een groot betegeld terras met rondom een stenen border geeft het idee van een groene tuin. Plaats je in de border bijvoorbeeld de combinatie van enkele heesters of klimop tegen de achterwand en voor de rest allerlei soorten vetplanten als bodembedekker richting de voorkant. Voor in de border heb je kant en klare besproeiingssystemen die eenvoudig te monteren zijn. Dit groen groeit bijna als vanzelf, erg onderhoudsarm.

Natuurlijke tuin

Een kleine tuin zou ik niet “de natuur zijn gang laten gaan”, maar een grote tuin kan dit net iets meer. Het duurt even voordat je een mooie combinatie van bijvoorbeeld allerlei grassen met wilde bloemen hebt, wellicht in combinatie met water. Het lijkt allemaal als vanzelf en dat is het natuurlijk niet, de menselijke hand houdt alles wel een beetje binnen de perken. Zie je dit soort tuinen als allemaal onkruid, begin er dan niet aan ... maar voor de ander is het een oase van rust.

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal

Een vijver als blikvanger

Weinig groen maar een goed gestileerde vijver met tegels er omheen doet het ook goed. Goed aangelegd met zuiveringspomp geeft nog wel wat werk aan de vijver, maar is minimaal. Geen strakke tegelvloer er omheen, mooie grassen doen het ook altijd goed en vergen niet veel onderhoud.
Is je tuin groter, dan kan een mooie overhangende boom een vijver ook verfraaien. Vaak zijn de oplossingen simpel en "less is more".

Bomen in de tuin

Kijk voor je een boom koopt goed naar de afmetingen van je tuin en de boom als deze zijn “normale” omvang krijgt. Vaak worden boompjes heel pril en schattig gekocht en binnen enkele jaren groeien ze de stadstuin uit. Wil je toch een bepaalde boom, bekijk dan of je een geënte vorm kunt kopen. Deze worden niet zo groot.
Voor het onderhoud is weer van belang of je een boom koopt die je ieder jaar helemaal moet snoeien, bijvoorbeeld de Bolacacia of een die je rustig kunt laten groeien en je kunt beperken tot af en toe een tak afzagen.

Wat het ook wordt, enkele onderhoudsvriendelijke tuinen gaan bekijken kan geen kwaad. Zo vorm je je een beeld van wat je toch nog zou moeten doen, hoe het er uit gaat zien en er mogelijk wat eigen ideeën in kunt verwerken. Daarna mogelijk nog voorleggen aan een professional en dan aanleggen. Een tuin aanleggen is immers een investering voor een aantal jaren, doe het vanuit je emotie maar met ratio.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe meeste mensen willen graag een tuin hebben om te genieten van mooie bloemen en struiken. En om na gedane arbeid heerl…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…
Goedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenGoedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenNiet iedereen heeft tijd of zin om veel tijd in het onderhoud van een tuin te steken. Een mooie onderhoudsvrije tuin kan…
Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Grind wordt veel gebruikt bij de aanleg van een tuin omdat het weinig onderhoud vraagt en relatief goedkoop is. Bij hevi…

Groene vingers: De GeurtuinVaak staan we er niet echt bij stil, maar geuren zijn mee bepalend voor de sfeer van de tuin. Denk maar aan de geur van…
TuinafscheidingenTuinafscheidingenTuinafscheiding is er in alle soorten en maten, materialen en prijsklasse. Voor iedereen is er wel een. Een opsomming va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Vught - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 16-05-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.