Tuinafscheidingen

Tuinafscheidingen Tuinafscheiding is er in alle soorten en maten, materialen en prijsklasse. Voor iedereen is er wel een. Een opsomming van de mogelijkheden.

Vooraf

Een schutting geeft een soort "bescherming". Bescherming tegen wind maar zorgt ook voor privacy. Dus op het moment dat je de nieuwe tuinafscheiding aan wil gaan schaffen moet je eerst voor jezelf een aantal zaken uitgedacht hebben, t.w.;
  • Doe ik het samen met eventuele buren?
  • Wat voor schutting wordt het?
  • Wordt het groen, hoe groen zijn mijn vingers?
  • Wil ik een ruimtelijk, romantisch of speels effect creëren met de tuinafscheiding?

Als je daar uit bent dan kan je naar materialen gaan kijken en bekijken wat er het beste bij je huis en een eventueel bestaande tuin past en uiteraard wat vind je mooi.

Wat is er allemaal en waar moet je op letten

Groen

Heb je geen haast dan is een groene haag een mooie natuurlijke oplossing voor een tuinafscheiding. Dat wil weer wel zeggen dat er gesnoeid moet worden. Het leuke van hagen is dat ze in bepaalde vormen gesnoeid kunnen worden. Neem je een beuk of liguster, dan heb je een bladverliezende haag genomen, wil je dit in de winter? Een Taxus is een prachtig groenblijvende haag, maar wel giftig (rode besjes). Een conifeer kan ook prima als tuinafscheiding gebruikt worden. Maar welke er ook genomen wordt, bedenk dat een groene haag een bepaalde dikte van zeker 50/60 cm kan bereiken en dus uitkijken met eventuele plantjes op de grond langs de tuinafscheiding.

Wil je groen en toch snel, dan is de greenwall mogelijk een oplossing. Deze hekwerken, welke al volledig begroeid zijn, kunnen zo in de grond geplaatst worden.

Hout

Allereerst het materiaal bepalen, bijv. Europees naaldhout, dit moet geïmpregneerd zijn, anders rot het erg snel weg. Hardhout heeft dit niet nodig, deze soort kan van nature tegen alles wat de natuur ons in de loop der jaren biedt. Bij hardhout zijn enkele spelregels om de houtkap te regulieren (KOMO norm). Daarvoor zijn gecontroleerde plantages. Het hardhout dat u bij het reguliere tuincentrum koopt kom hier vandaan, maar kunt u ook altijd navragen. Bangkirai is een veel gebruikte, deze komt uit Maleisië en Indonesië. Bedenk wel bij hardhout dat het behouden van de warme kleur jaarlijks om behandeling vraagt. Doe je dit niet dan krijg je de grijzige kleur. Net zo mooi, maar heel persoonlijk waar je voor kiest.

De schuttingdelen zijn er in allerlei soorten en maten te krijgen en heel persoonlijk. Een greep uit de mogelijkheden;
  • Horizontale-, verticale-, diagonale panelen
  • Vlecht- of toogschermen
  • Al of niet voorzien van afdeklatten of pergola
  • Opengewerkte schermen al of niet voorzien van (mat)glas

In diezelfde materialen zijn er ook halfhoge schermen te krijgen, de ene wil het om een lelijke container weg te werken, de ander om voor de afwisseling een laag stukje in de schutting te hebben.

Steen

De stenen muur kent iedereen, maar is naast prijzig ook omslachtiger om te maken. Er moet een fundering gemaakt worden en er moeten “steunberen” geplaatst worden. Voordeel is dat er toch gemetseld gaat worden het zelf creatief bezig gaan met motieven weer gemakkelijker gaat. Voor de lage ommuring kan het stapelen van (zwerf)keien een mooi plaatje maken (denk aan de zuid engelse landelijke tuin).

Metaal

Bij metaal kan je denken aan smeedijzeren hekken. Veelal te zien in de zogenaamde neoklassieke Oud-Hollandse stijlen (punthek, paalkoppen bollen etc.) en de bekende kleuren als donkergroen of antraciet/zwart. Als je dit niet wil moet je over het algemeen op zoek gaan naar een winkelier die iets specifieks maakt. Het prijskaartje zal dan ook een stuk hoger uitvallen.

Het bekende gaas is er ook in alle soorten en maten. Over het algemeen zijn ze geplastificeerd. Was het vroeger nog slechts op de rol te krijgen, nu heb je ook hier allerlei panelen en kliksystemen voor om gemakkelijk van gaas een mooie tuinafscheiding te maken.

Beton

Was er voorheen alleen de grote betonplaat tussen 2 staanders van beton, tegenwoordig heb je veel meer mogelijkheden. Er zijn mooie stapelementen in verschillende motieven, recht op elkaar geplaatst of zoals dakpannen gelegd worden en er zijn zelfs golvende te krijgen met uitsparingen voor planten.

Kunststof

Bij een strakke nieuwe woning past een strakke tuinafscheiding. Er zijn van kunststof kant en klare panelen (bijv. in mat of half doorzichtig kunststof) te krijgen die de tuin ook meer bij het huis kunnen trekken. Een wat strakker aangelegde tuin met enkele markante punten maakt dan een mooi geheel.

Voor de aanschaf goed oriënteren wat er allemaal is en wat de prijzen zijn. Er kunnen grote prijsverschillen in zitten. Zie je het zelf uitdenken allemaal niet zitten, laat je helpen door een ontwerper die je online verder kan helpen. Een voorbeeld is www.onlinetuindesign.nl. Veel (tuin)plezier!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Een tuinafscheiding neerzettenEen tuinafscheiding neerzettenVoor een beetje privacy in je tuin, kun je het beste een tuinafscheiding maken. maar dan heb je natuurlijk nog de keus o…
Zuidelijke invloeden in de tuinZuidelijke invloeden in de tuinEen tuin met zuidelijke invloeden kan zowel een groene tuin als een grijs betegelde of betonnen plaats opfleuren. Met be…

De onderhoudsvrije tuinDe onderhoudsvrije tuinDe geheel onderhoudsvrij tuin bestaat niet, maar je kunt wel kijken naar een onderhoudsarme tuin. De meeste mensen wille…
De kleine tuin op z’n mooistDe kleine tuin op z’n mooistBij een huis met een kleine tuin wordt de tuin vaak “vergeten”. Vergeten in de zin van de aankleding, er een lekkere ple…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 29-09-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.