Een onkruidbrander: wat is het en wat heb je er aan?

Een onkruidbrander: wat is het en wat heb je er aan? Als het voorjaar wordt, ontwaakt de natuur. De bloemen en planten gaan gestaag weer groeien. Dit geeft vaak fantastische plaatjes en een goed gevoel. Als het echter gaat om het terras of de oprit dan wordt de opkomende natuur met haar planten vaak gezien als overlastgevend. Onkruid noemen we het dan. Omdat het overlastgevend is zoeken mensen een handige oplossing om het te verwijderen. Een onkruidbrander kan hier bij helpen. Veel mensen weten niet precies wat een onkruidbrander is en hoe het werkt. Voor je een brander gaat aanschaffen is het goed om jezelf te informeren over een aantal zaken.

Een onkruidbrander: wat is het?

Onkruid op het tuinpad, de oprit en op andere gebieden in de tuin, zoals het terras, kan voor overlast zorgen. De overlast zit hem met name in een onverzorgd uiterlijk. Een onkruidbrander kan dit probleem helpen oplossen. De onkruidbrander is namelijk een eenvoudig apparaat dat een grote hitte of een vlam maakt die je kan richten op het onkruid. Veel mensen vragen zich af of een dergelijke brander wel goed werkt tegen onkruid. Als je de brander op de juiste manier gebruikt, kan het voor de periode van de eerstvolgende lente en zomer goed helpen. Daarnaast zijn veel mensen niet bekend met welke soorten branders er zijn en op welke specifieke zaken je kan letten als je er eentje wil kopen.

Wat doet een onkruidbrander

Een onkruidbrander zorgt voor een extreme verhitting van de plantjes waar de brander zich op richt. Door de verhitting raakt de celstructuur beschadigd en zal de plant afsterven. In tegenstelling tot het gebruik van chemicaliën of azijn zal een onkruidbrander de bodem en het milieu niet beschadigen. Dit is voor veel gemeenten ook de motivatie om tot het wegbranden van onkruid over te gaan boven het gebruik van chemicaliën.

Wat heb je aan een onkruidbrander?

Een onkruidbrander is een handige en milieuvriendelijke manier om onkruid weg te halen. Je dient wel geduld te hebben. Er zijn goede resultaten te behalen met het wegbranden van onkruid als je de tijd neemt. Elk plantje heeft een aantal seconden (5 tot 10) hitte nodig voordat de wandcellen van het plantje en dus het plantje in haar geheel afsterft. Bij een aantal (grotere) planten moet je meer dan één keer branden voordat het goed helpt. Ook helpt het om nadien met een harde bezem nog eens de plekken waar het gebrande onkruid zit na te vegen. Een voordeel van een onkruidbrander is dat je rechtop kan blijven staan. De brander is voor de meeste mensen op een lengte dat je geen gebukte of andere vervelende houding hoeft aan te nemen. Vergeleken met bijvoorbeeld het met de hand uitsteken van onkruid levert de onkruidbrander op het gebied van lichaamshouding meer comfort.

Of de brander goed werkt, is ook afhankelijk van wanneer je het gebruikt. Begin je al (vroeg) in het voorjaar met het wegbranden van het onkruid dan zal het makkelijk de hele zomerperiode bij te houden zijn. Begin je echter pas later in het seizoen dan wordt het naarmate het seizoen vordert steeds lastiger om het onkruid goed weg te krijgen. Dit laatste geldt overigens ook voor de andere methoden om onkruid te verwijderen. Dit is logisch omdat de plantjes dan veel langer de kans hebben gekregen om te groeien.

Alternatief gebruik

Ook wordt een onkruidbranden vaak voor meer dan alleen het onkruid gebruikt. Veel branders hebben namelijk een opzetstuk zodat je er handig de barbecue mee kan aansteken. Het is altijd handig als je meerdere functies in één apparaat hebt.

Een onkruidbrander kopen: tips

De belangrijkste keuze die je dient te maken bij de aanschaf van een onkruidbrander is of je deze op gas of elektriciteit wil. Beide typen hebben specifieke voor- en nadelen. Daarnaast kun je letten op verschillende opzetstukken en of die passen bij wat je nodig hebt.

Branders op gas

Bij de gasbranders wordt meestal gebruik gemaakt van propaan, butaan of een mengeling van beide gassen. Hier zijn flessen voor te koop die naderhand bij te vullen zijn of te vervangen. Denk hierbij wel aan het gewicht. Een kleinere gasvoorraad is lichter van gewicht en daardoor prettiger te hanteren. Een kleine gasvoorraad werkt vaak met een patroon. Uiteraard zijn ook gasflessen te hanteren. Deze gaan minder snel leeg maar zijn wel een stuk zwaarder. Een ander voordeel van gas is dat het vaak goedkoper is dan elektriciteit.

Branders op elektriciteit

Een onkruidbrander die op elektriciteit werkt, maakt vaak gebruik van een erg hoog wattage. De hitte die gegenereerd moet worden komt vaak boven de 600 graden Celsius uit en hiervoor zijn de branders vaak uitgerust met een vermogen van 2000 watt of hoger. Denk hierbij aan dat je het juiste stopcontact gebruikt zodat de stoppen niet doorslaan. Een ander punt van de elektrische brander is dat deze aangesloten dient te zijn op het stopcontact. Je loopt met een kabel en moet opletten dat je de kabel lang genoeg is en je deze niet per ongeluk doorbrandt.

Een voordeel van de elektrische onkruidbrander is dat er niet wordt gewerkt met een feitelijke vlam. Dit maakt het mogelijk om heel lokaal onkruid te verwijderen (ook in een tuin met andere planten) en het werkt veiliger. Ook hoef je geen zorgen te maken over het navullen van een gasfles of patroon.

Opzetstukken

Onkruidbranders op zowel gas als elektriciteit hebben verschillende opzetstukken. Het is van belang dat je de opzetstukken kiest die goed passen bij jouw situatie. Wil je onkruid in de tuin tussen andere planten wegbranden, dan is het belangrijk dat het opzetstuk zorgt voor minder verspreiding van de hitte en dus klein is. Op die manier kun je heel gericht onkruid wegbranden. Heb je juist een groot gebied aan onkruid dat je wil wegbranden dan ligt het voor de hand dat je opzetstuk ook groter is. Dan werkt het des te sneller.
Wil je de brander ook gebruiken als aansteker voor de barbecue dan is daar bij sommige branders ook een specifiek opzetstuk voor aanwezig.

Samenvatting tips

Omvang van de flessen bij een gasbrander

Let bij branders op gas hoe groot de flessen zijn en of de brander hierdoor te zwaar wordt. Weeg af of je liever een zwaardere brander hebt of een kortere gebruikstijd. Daarnaast is het van belang te letten op de kosten van gas ten opzichte van elektriciteit.

Temperatuur en beschikbaarheid elektriciteit bij een elektrische brander
Let bij branders op elektriciteit dat deze een temperatuur kan bereiken van boven de 600 graden Celsius. Vaak zijn dit branders met een wattage van 2000 of meer. Denk eveneens na over of je een stopcontact beschikbaar hebt die een dergelijke hoge wattage aan kan en bovendien een lange kabel die je brander het bereik geeft tot waar je wil komen.

Opzetstukken

Ook van belang is het opzetstuk: passen de beschikbare opzetstukken goed bij jouw situatie? Wil je kunnen afwisselen tussen wegbranden op een hele specifieke plek of juist zo groot mogelijk dan horen hier andere opzetstukken bij. Het kan ook zijn dat je wil afwisselen tussen deze twee opties en daarom meerdere opzetstukken nodig hebt.

Veiligheid

Tot slot een belangrijke tip: let altijd goed op met het gebruik van een onkruidbrander. Deze worden zo heet dat het plantje en de omgeving in brand kan vliegen. Wees daarom altijd voorzichtig en lees de veiligheidswaarschuwingen en -aanwijzingen van de fabrikant goed door. Je kan daarnaast extra veiligheidsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld een emmer water in de buurt te hebben staan bij waar je aan de slag bent.
© 2019 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid tussen de bestrating vinden veel mensen erg vervelend. In het voorjaar tot en met het einde van de herfst ervare…
Onkruidbrander is een apparaat dat effectief werktOnkruidbrander is een apparaat dat effectief werktOnkruidbestrijding in de tuin en op paden is een werk wat de meeste mensen niet echt plezierig vinden. Het hoort erbij e…
Onkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid en mos dat tussen of op de tegels groeit, is voor velen een ergernis. In de periode maart tot en met september g…
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…

Eenjarige siergrassen: soorten, aanplant en verzorgingEenjarige siergrassen: soorten, aanplant en verzorgingSiergrassen vormen een welkome afwisseling in een vaste planten border en geven een tuin een natuurlijke uitstraling. Ee…
Saxifraga urbium, ook wel bekend als schildersverdrietSaxifraga urbium, ook wel bekend als schildersverdrietSommige plantjes raken ten onrechte in de vergetelheid. Zo ook de saxifraga (steenbreek)-variëteit S. X urbium, oftewel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteLoe, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Onkruidbestrijding
  • https://www.tuinpraat.be/onkruid-verbranden-met-een-onkruidbrander/
Maurelius (32 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.