Onkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat niet
Onkruid en mos dat tussen of op de tegels groeit, is voor velen een ergernis. In de periode maart tot en met september groeit onkruid het hardst, vanwege de warme temperaturen. In die periode nemen we vaak onze tuinen onder handen, zodat we met het lekkere warme weer buiten kunnen zitten in onze mooi onderhouden tuin. Maar hoe blijven onze tuinen vrij van onkruid en voorkomen we dat er mos gaat groeien op de tegels? De middeltjes azijn, chloor en zout worden vaak genoemd als we het hebben over het bestrijden van onkruid. Maar werkt dat ook?
Onkruid verwijderen met azijn
Azijn is verspilde moeite
Azijn lijkt in eerste instantie ideaal om onkruid te verdelgen. Als je het wel eens hebt gebruikt, zul je zien dat het onkruid en mossen snel doodt. Azijn doodt onkruid en mos, maar het doodt niet de wortel. Het resultaat is dat er afgestorven onkruid achterblijft in je tuin met een bruine kleur. Als je dit niet aangenaam vindt om naar te kijken, zul je toch zelf het onkruid met de hand moeten verwijderen. Bovendien zijn onkruiden met sterke wortels, zoals paardenbloemen en brandnetels, bestand tegen zuur.
Azijn tegen onkruid is verboden
Als je te vaak de voegen tussen de tegels behandelt met azijn, dan blijft het onkruid wel weg. De reden is dat je de bodem dan in zoverre hebt verontreinigd dat er niets meer kan groeien. Niets in de omgeving van de verontreinigde grond kan daar dan meer groeien of leven (zoals insecten), omdat het azijn wordt opgenomen in het grondwater. Via het grondwater worden de schadelijke stoffen in het azijn verspreid door je hele tuin. Hierdoor kunnen ook je vaste planten, bloemen en bomen worden gedood. Voor chloor geldt exact hetzelfde.
Azijn is dus niet aan te raden, omdat het zwaar belastend is voor het milieu. Schoonmaakazijn (dat op een chemische manier gemaakt wordt) en natuurazijn (dat op een natuurlijke wijze wordt vervaardigd) blijft azijn met een hoge zuursterkte dat de bodem verontreinigt. Maar liefst twee derde van het grondwater in Nederland wordt gefilterd zodat het kan worden gebruikt als drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven moeten heel wat stappen ondernemen om zuren zoals azijn uit ons drinkwater te filteren. Je wilt het ze natuurlijk niet nog moeilijker maken!
De Rijksoverheid verbiedt het gebruik van azijn en chloor in de tuin zelfs.
Onkruid verwijderen met zout of soda
Zout doodt ook de wortel
Het meest hardnekkige onkruid dat tussen de tegels kan groeien zijn toch echt paardenbloemen. Deze onkruidsoort heeft een zogenaamde penwortel die tot wel een meter diep in de grond kan zitten. Als je ze probeert te verwijderen, zul je merken dat dit lastig gaat en dat de wortel vaak afbreekt. De afgebroken penwortel sterft dan niet af, maar vormt een nieuwe plant.
Zout is het enige middel dat op een natuurlijke wijze wordt vervaardigd en ook de wortel doodt. Eén theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
Ook het gebruik van zout mag niet
Hoe mooi het ook klinkt om paardenbloemen en andere onkruidsoorten te bestrijden met zout of soda, het mag niet. Zout is evenals azijn door de Rijksoverheid verboden, omdat men nog niet heeft vastgesteld wat de gevolgen van zoutgebruik in de tuin kunnen zijn.
Onkruid doden met kokend water
De meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. Het water is namelijk zo heet dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af. De voedingsstoffen in de bodem rondom het onkruid zijn dan in zoverre verbrand dat er niets meer kan groeien.
Kokend water heeft de voordelen dat het niet schadelijk is voor het milieu, het erg goedkoop is en het de beste methode is om onkruid en mos te verwijderen. Een nadeel is dat als je kokend water in je tuin giet de mogelijkheid bestaat dat je vaste planten hierdoor ook sterven. Er bestaan ook zogenaamde onkruidbranders die ook de cellen van de plant laten knappen door het gebruik van warmte.
Onkruid wegbranden met behulp van gereedschap
Elektrische onkruidbrander
Een simpele manier om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een honderd centimeter lang apparaat (in de vorm van een stok) met aan het uiteinde een trechtervormige brander. Het apparaat is eenvoudig te gebruiken en weegt ongeveer slechts anderhalve kilogram. De brander dien je drie centimeter boven het onkruid te houden. Door de trechtervorm zullen niet de andere (vaste) planten worden verbrand. Met een hitte van 600 °C wordt het onkruid binnen enkele secondes verbrand. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Een nadeel is dat je wel gebruik moet maken van een verlengsnoer.
Er bestaan ook drie-in-één-elektrische-onkruidbranders. Deze branders kunnen ook worden gebruikt om de barbecue aan te steken en om verf te verwijderen.
Onkruidbrander op gas
Vind je het vervelend om gebruik te maken van een verlengsnoer, dan is de onkruidbrander op gas een uitkomst. Deze onkruidbrander is wel iets zwaarder dan de elektrische variant vanwege de gasfles die aan het apparaat zit. Je kunt zelf kiezen welk formaat gasfles je erbij aanschaft. Er zijn zelfs glasflessen van twaalf kilogram voor het grotere werk. Het principe werkt hetzelfde, maar de onkruidbrander op gas kan een vlam creëren tot 1100 °C (dit is instelbaar).
Onkruidbranders: Een permanente oplossing?
De onkruidbranders zijn een ideale methode om een tijdelijke onkruidvrije tuin te hebben, omdat het de zichtbare onkruid resten wegbrandt. Voor beide onkruidbranders geldt dat het de bladeren of de bovenzijde van het mos verbrandt en niet de wortel. Je dient dus, net als met kokend water, het proces een aantal keren te herhalen. Daarna dien je de wortel zelf met de hand uit de grond te trekken. Houd wel in acht dat de voedingsstoffen in de bodem verdwijnen als je de onkruidbrander te vaak gebruikt en er niets meer zal kunnen groeien.
Tips om onkruid te voorkomen
Onkruid in de tuin is op verscheidene manieren te verwijderen, maar de beste oplossing waarbij je niet de andere vaste planten / bloemen of het milieu schaadt, is door het met de hand te verwijderen. Over het algemeen hebben we een negatief beeld over onkruid, omdat het niet mooi in de tuin lijkt en omdat het groeit op plaatsen waar we niet willen. Wil je een onkruidvrije tuin behouden, volg dan de onderstaande tips.
- In de tuin kun je het beste het onkruid uit de grond trekken zodra je het opmerkt. Ook kun je bodembedekkers planten die er voor zorgen dat het onkruid weinig ruimte heeft om te groeien.
- Verwijder dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de boden.
- Bedek je tuin met houtsnippers of kokosvezels om onkruid te voorkomen.
- Om de tegels van je terras vrij van mos te houden veeg dan regelmatig. Onkruid en voornamelijk mos groeit namelijk goed op tegels waarop aarde (een voedingsbodem) ligt.
- Een aanrader voor als je je tuin nog moet aanleggen is het gebruik van een worteldoek. Dit is een doek, deels gemaakt van plastiek, waar onkruid niet door kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.
Lees verder