Krulziekte bij fruitbomen
Krulziekte is een ziekte die vaak voor komt bij fruitbomen zoals perzikbomen, citroenbomen, pompelmoesbomen, … Heel kenmerkend voor de krulziekte is dat de bladeren van de plant beginnen te krullen. Het blad krult meestal van de rand naar binnen. Op het eerste gezicht lijkt de krulziekte onschuldig omdat je boom er gezond uitziet buiten wat krullende bladeren, maar toch kan dit je boom erg beschadigen. Wanneer krulziekte niet behandeld wordt, zal je plant zijn bladeren verliezen en zal de boom ook geen vruchten krijgen. Krulziekte tijdig herkennen is dus zeer belangrijk.
Wat is krulziekte?
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.
Hoe herken ik krulziekte?
Krulziekte is zeer makkelijk te herkennen aan het krullende blad. Vandaar ook de naam krulziekte. De meest voorkomende krul is dat het blad zich naar binnen lijkt te plooien. Ook andere krullen zijn mogelijk zoals kleine krullen aan de rand van het blad of een plooi in het midden van het blad zodat je blad een driehoekachtige vorm krijgt. Verder zijn andere bobbels, verdikkingen en misvormingen mogelijk. Het is zeer duidelijk dat het blad geen normale vorm heeft. In een gevorderd stadium zal het krullende blad van kleur veranderen. Meestal is dit een rode kleur die daarna bruin wordt. Wanneer het blad afsterft lijkt er een wit beslag op te liggen.
Onbehandelde krulziekte
Wanneer de krulziekte niet behandeld wordt zal de boom het moeilijker krijgen om nieuwe scheuten aan te maken en vruchten te krijgen. Na verloop van tijd merk je kale takken op en krijg je geen enkele vrucht meer. Wanneer de boom niet tijdig behandeld wordt stopt deze met groeien. In ernstige gevallen kan de boom zelfs afsterven. Dit gebeurt als de krulziekte drie tot vier jaar op de plant aanwezig is.
Wanneer komt de krulziekte voor?
Krulziekte komt het meeste voor bij fruitbomen die citrusvruchten bevatten. Toch wordt het soms ook bij appels en peren gezien. De schimmel die de krulziekte veroorzaakt zet zich tussen de schubben en scheuten. Net zoals de meeste schimmels heeft deze schimmel nat en koud weer nodig om te kunnen woekeren. Met behulp van de regen in het voorjaar komt de schimmel in de knop van de nieuwe bladeren en vruchten terecht. Daardoor zal je boom de ziekte sneller krijgen wanneer het veel geregend heeft in het voorjaar. Vooral de nieuwe ontwikkelingen van de boom zijn hier gevoelig voor zoals de knoppen, de scheuten en de nieuwe blaadjes.
Krulziekte behandelen
Er bestaan middelen om je boom te spuiten. Deze middelen dienen regelmatig herhaald te worden als je wilt dat je boom volledig geneest en stopt met krullen. Op sommige verpakkingen wordt ook aangeraden om in het voorjaar een keer preventief te sproeien. Wanneer je vorig jaar last hebt gehad van krulziekte kan je beter opnieuw sproeien. De schimmel zou opnieuw actief kunnen worden in de plant. Ook in het najaar wordt beter nog een laatste keer gesproeid vlak voor het vallen van de bladeren. Voorbeelden van middelen om krulziekte te behandelen zijn:
- Foram wg
- Anti-schimmelpap (cuprex 50% wg)
- Cuprex garden
- Hermosan garden
Deze middelen zijn makkelijk te verkrijgen in tuincentra of online op het internet. Wanneer je twijfelt of je boom krulziekte heeft kan je altijd een blad van de boom meenemen naar een tuincentra. Zij zullen je aan het hand van het blad van je boom het juiste product kunnen meegeven. Lees altijd zeer goed de verpakking van het product en gebruik het product volgens de voorschriften. Bescherm jezelf zeer goed zodat je het product niet inhaleert of op je huid krijgt.