Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra'

Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra' Wie een boom plant, drukt geloof in de toekomst uit. Bomen vormen immers voor jaren een blijvend element in de omgeving waarin ze groeien. Ze geven hoogte en structuur aan een tuin en zijn het hele jaar door aanwezig. De variatie in grootte en vorm geeft ruime keuzemogelijkheden voor wie een grote tuin heeft. Een kleine tuin daarentegen biedt vaak maar ruimte aan slechts één solitair exemplaar van beperkte omvang en hoogte. Een mooie en gemakkelijke solitair voor de kleine tot middelgrote tuin is Prunus cerasifera 'Nigra'.

Eigenschappen

Prunus cerasifera 'Nigra' (de rode kerspruim) is een bladverliezende boom en behoort tot de zogenaamde sierkersen. De boom vormt een min of meer ovaalronde dichte kroon en kan als halfstam uiteindelijk zo'n 5 tot 6 meter hoog worden. De groeisnelheid is matig en lichte snoei wordt goed verdragen waardoor overlast ten gevolge van een te groot formaat prima kan worden voorkomen. 'Nigra' bloeit rijk al vanaf eind maart met roze enkele bloemen. De bloemen hebben een doorsnede van ca. 2,5 cm. Na de bloei komt het donker bruinrood blad tevoorschijn dat het hele seizoen de kleur behoudt. Ondanks de rijke bloei worden er maar weinig vruchten gevormd. Het is een boom die weinig eisen stelt aan de bodem, zelfs zware klei wordt goed verdragen. Deze sierkers is in Nederland algemeen verkrijgbaar als laag-, half- en hoogstam en is voldoende winterhard, temperaturen tot -30 graden Celsius zijn geen probleem.

Halfstam

Prunus cerasifera 'Nigra' wordt veel aangeboden als half- en hoogstam. Een halfstamboom is een boom met een ca. 120-140 cm lange takvrije stam. Hierboven begint de vertakking. De overgang tussen stam en kroon bevindt zich bij een halfstamboom dus op een hoogte van ca. 120-140 cm. Bij een hoogstam is de takvrije stam ca. 160-220 cm en bij een laagstam ca. 20-40 cm. Hoogstammen bereiken een grotere hoogte dan halfstammen en laagstammen blijven het laagst.

Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzorging

Standplaats

Prunus cerasifera 'Nigra' heeft zoals de meeste Prunus-soorten een voorkeur voor voedzame en kalkrijke grond maar arme en droge zandgronden worden ook goed verdragen. Grond die (langdurig) te nat is, is niet geschikt. De boom houdt van een plek in de volle zon of halfschaduw.

Halfschaduw

Met 'volle zon' wordt een plek bedoeld die voor het grootste deel van de dag direct door de zon wordt beschenen. De term 'halfschaduw' is van toepassing op een plek die voor een deel van de dag wordt afgeschermd door een gebouw of begroeiing maar waar de open hemel niet wordt bedekt. 'Schaduw' is van toepassing op plekken die altijd beschaduwd zijn of gedurende het groeiseizoen de hele dag in de schaduw liggen.

Snoeien

De sapstroom komt al vroeg in de winter op gang en om bloeden te voorkomen mag de boom daarom niet in die periode gesnoeid worden. Juni is bij uitstek de maand om deze boom te snoeien, men kiest hiervoor bij voorkeur een (warme) droge dag, dit om het binnendringen in de snoeiwond van schimmels en bacteriën te voorkomen. In een droge snoeiwond hebben schimmels en bacteriën minder kans zich te vermenigvuldigen. Lage zijtakken kunnen eventueel geheel weggehaald worden. Laaggeplaatste takken kunnen als deze te groot worden uiteindelijk hinderlijk zijn, zeker in een tuin van beperkte omvang. Het bij- en terug knippen van te groot wordende takken kan ook het best in juni plaatsvinden. Moet de boom ingrijpend gesnoeid worden dan kan dit beter in oktober/november gebeuren, als de boom in rust gaat.

Ziektes

Loodglans

Prunussen zijn loodglansgevoelige bomen. Loodglans wordt veroorzaakt door een schimmel die binnendringt via wonden (ook snoeiwonden). Bij loodglans verschijnt op de bladeren een zilveren gloed en wanneer dikkere takken worden doorgeknipt, is een bruinachtige vlek te zien. Takken die zijn aangetast krijgen geen nieuwe bladeren of sterven af. De enige manier om loodglans proberen tegen te gaan is aangetaste delen plus een groot stuk gezond hout weg te halen. Helaas is de schimmel vaak al doorgedrongen tot in de stam en is de boom niet meer te redden.
Bron: Miluz, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Miluz, Flickr (CC BY-2.0)

Bacterievuur

Bacterievuur wordt veroorzaakt door een bacterie. Hoewel met name peren en meidoorns hiervoor vatbaar zijn kan de 'Nigra' er ook door worden aangetast. Gunstige omstandigheden voor de bacterie zijn zomerse temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Kenmerk van de ziekte is het zwart verkleuren en verschrompelen van bladeren en twijgen. Aangetaste bomen moeten sterk worden teruggesnoeid. In het ergste geval kan de boom beter worden gerooid.
© 2018 - 2025 Janhunzeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinSierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinBinnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden. Er zijn bomen én struiken. Sierbomen, maar ook frui…
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…

Krulziekte bij fruitbomenKrulziekte bij fruitbomenKrulziekte is een ziekte die vaak voor komt bij fruitbomen zoals perzikbomen, citroenbomen, pompelmoesbomen, … Heel kenm…
Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan?Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan?We willen steeds meer groen om ons heen. Zijn het niet de planten in de woning, dan toch zeker de planten in de tuin of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • 1. De complete snoei-encyclopedie, B. Huls, Kosmos Z&K Uitgevers 2003.
  • 2. Welke plant waar?, Roy Lancaster, Ned. bewerking Wim Oudshoorn, Kosmos Z&K Uitgevers 2003.
  • 3. Het grote tuinplantenboek, Ian Spence, Terra/lanno, 2004.
  • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Miluz, Flickr (CC BY-2.0)
Janhunzeman (3 artikelen)
Laatste update: 08-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.