Tuinslangen: oprolsystemen, opbergsystemen en spuitmonden

Tuinslangen: oprolsystemen, opbergsystemen en spuitmonden Sjouwen met gieters water op een balkon, om een paar planten water te geven, is nog wel te doen. Ook voor een border in een kleine tuin, waar ook regelmatig regenwater bij de planten komt, is werken met een gieter niet bezwaarlijk. Maar om een grotere tuin van voldoende water te voorzien in droge perioden is toch echt een tuinslang nodig. Hoewel er tuinslangen zijn van wel zestig meter lang is het opbergen door middel van handige systemen geen probleem. Ook makkelijk zijn de verschillende spuitmonden die verkrijgbaar zijn.

Kenmerken van tuinslangen

Een tuinslang is een hol, langwerpig voorwerp waar water door kan worden gevoerd. Tuinslangen hebben kenmerken die te maken hebben met de flexibiliteit, de dikte, het materiaal, de lengte en het koppelingssysteem.
 • Flexibiliteit: Om er makkelijker mee te kunnen werken en op allerlei plekken te kunnen komen wordt een tuinslang vervaardigd uit flexibel materiaal. Door die flexibiliteit kan een tuinslang makkelijk worden opgerold.
 • Dikte:Tuinslangen hebben in de regel een diameter van dertien millimeter (halve inch).
 • Materiaal: Een veelvoorkomend materiaal waaruit ze bestaan is pvc maar ook polyester en rubber komen voor.
 • Lengte: Ze zijn in diverse lengten verkrijgbaar van enkele meters tot enkele tientallen meters.
 • Koppeling: De koppeling van een tuinslang aan een waterkraan gebeurt dikwijls door een handig kliksysteem. Sommige systemen zijn voorzien van een waterstop waardoor het mogelijk is om de accessoires te verwisselen zonder de kraan uit te zetten.

Gebruik van tuinslang

Een tuinslang wordt vooral om het huis gebruikt om talrijke karweitjes te verrichten zoals sproeien van het gazon, water geven aan bloemen, planten, struiken en bomen. Maar ook voor het vullen of bijvullen van kinderbadjes, vijvers en zwembaden. Ook bij het schoonmaken van dingen rond het huis komt een tuinslang dikwijls goed van pas zoals tuinmeubelen en het tuinpad. Een auto wassen gaat ook makkelijker door flink water te spuiten vanuit een tuinslang dan door met emmers te sjouwen. Wel jammer dat veel van die karweitjes niet bovenaan de lijst van milieuvriendelijke bezigheden staan. Bewuste keuzes maken en alternatieven zoeken is daarom belangrijk.

Soorten slangen

Naast de gewone tuinslang bestaan er enkele speciale soorten tuinslangen zoals spiraalslang, rekbare slang en druppelslang.

Spiraalslang

Een spiraalslang heeft de vorm van een spiraal waardoor hij veel minder opbergruimte nodig heeft. Bij gebruik is de slang als een spiraalveer uittrekbaar. Als regelmatig op een bepaalde plek, bijvoorbeeld een border, gesproeid moet worden is een spiraalslang handig om er even mee op de neer te lopen.

Rekbare slang

Onder druk van water kan een rekbare slang tot drie keer zo lang worden en krimpt deze vanzelf weer als de druk vermindert of wegvalt. De slang is licht en kost veel minder opbergruimte dan een niet rekbaar model. Werken met een rekbare slang voorkomt lastige knikken of knopen.

Druppelslang

Een druppelslang is over de gehele lengte voorzien van kleine gaatjes waardoor zeer gericht water kan worden gegeven aan een rij planten. Op die manier kan water worden bespaard.

Oprolsystemen

Hoe langer een losse tuinslang is hoe moeilijker hij is op te rollen en hoe groter de kans dat hij in de knoop komt te zitten. Een investering in een oprolsysteem is dan de oplossing. Er bestaan drie verschillende soorten oprolsystemen namelijk een losse slanghouder, een slangenhaspel die vaak aan de wand van een tuinberging is bevestigd en een vervoerbare slangenwagen.

Slanghouder

Een slanghouder is een vervoerbare constructie met een draaimechaniek met soms inklapbare zwengel om een tuinslang op te rollen. In opgerolde toestand kan de houder makkelijk worden opgeborgen. Slanghouders worden geleverd met bijbehorende hulpstukken zoals adapter, kraanstukken, slangstukken, spuit en waterstop.

Slangenhaspel

Een slangenhaspel is vergelijkbaar met een slanghouder. Het grootste verschil is dat een slangenhaspel aan een wand wordt vastgemaakt terwijl een slanghouder los vervoerd kan worden. Na gebruik kan de tuinslang dikwijls automatisch worden teruggespoeld. Bij de levering horen ook bevestigingsonderdelen zoals schroeven, pluggen en een wandhouder. In plaats van slangenhaspel wordt ook wel over wandslangenbox gesproken.

Slangenwagen

Een slangenwagen is een stellage met een grote haspel waarmee de tuinslang opgerold kan worden. De stellage kan makkelijk worden verplaatst door twee grote wielen die zich eronder bevinden. Een slangenwagen heeft een stevige voetconstructie die voor veel stabiliteit zorgt wat noodzakelijk is zodra aan de slang wordt getrokken. Slangenwagens kunnen (met een diameter van dertien millimeter) tot wel zestig meter slang bevatten. Met zoveel lengte van de slang zijn ze uiteraard zeer geschikt voor grote tuinen. Soms kan de greep waarmee de wagen vervoerbaar is en ook de zwengel om de slang op te rollen worden ingeklapt om ruimte bij het opbergen te besparen.

Opbergsystemen

Voor het opbergen van een tuinslang bestaan enkele opbergsystemen zoals een eenvoudige wandslanghouder. Soms is het oprolsysteem tevens een opberging doordat het vast aan een wand is bevestigd.

Wandslanghouder

Een wandslanghouder is een eenvoudig opbergsysteem voor tuinslangen. De houder is op een vaste plek aan de wand bevestigd en de opgerolde tuinslang wordt er los overheen gehangen. Voor gebruik kan de slang snel en makkelijk van de wandslanghouder worden afgenomen. Wandslanghouders zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.

Oprolsysteem aan wand

Een oprolsysteem waarbij het mechanische deel aan een wand is bevestigd vormt tevens in opgerolde toestand de opbergplek. De slang wordt tijdens het gebruik vanaf die plek van het systeem afgerold om er verder mee de tuin in te kunnen.

Spuitmonden en sproeiers

Accessoires voor het besproeien van de tuin zijn als verschillende soorten spuitmonden en sproeiers verkrijgbaar. Koppelingssystemen maken het makkelijk om de accessoires te bevestigen.
 • Broes met waterstraal in vijf standen
 • Broes voor bloembedden en grotere oppervlakken
 • Broes voor zacht bewateren
 • Reinigingspistool
 • Reinigingssproeier voor reiniging en bewatering
 • Spuitlans voor bewatering op afstand
 • Spuitpistool met instelbare waterdoorvoer
 • Spuitpistool voor water geven en krachtige reiniging
 • Tuindouche met dubbele functie: zachte straal of sproeinevel
 • Tuinspuit voor reiniging en bewatering

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flexibele tuinslang, voor- en nadelenFlexibele tuinslang, voor- en nadelenFlexibele tuinslangen zoals Magic Maxx zijn voorbeelden van tuinslangen die een opvallende verbetering zijn ten opzichte…
Haspels voor de tuinslang voorkomen een hoop ongemakHaspels voor de tuinslang voorkomen een hoop ongemakZowel bij de aanleg van een tuin, als bij het onderhoud daarvan geldt dat er toch regelmatig water gegeven moet worden.…
Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinWatersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinDe markt voor watersproeisystemen en beregeningsinstallaties wordt steeds inventiever. Met allerlei extra accessoires zi…
Goed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed onderhoud is een eerste vereiste voor tuingereedschap. Niet alleen werkt het prettiger in de tuin met een propere s…

Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan?Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan?We willen steeds meer groen om ons heen. Zijn het niet de planten in de woning, dan toch zeker de planten in de tuin of…
De najaarstuin: snoeien en najaarsplantenDe najaarstuin: snoeien en najaarsplantenVele mensen zijn in het voorjaar bezig met de tuin. Nieuwe planten zetten, de tuin gereed maken voor de zomer die in het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kmpix, Pixabay
 • https://www.hornbach.nl/shop/Tuinbewatering-pompen/Tuinslangen/S9067/artikeloverzicht.html
 • https://www.praxis.nl/tuin-buitenleven/bewatering/tuinslangen/g411/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinslang
 • http://www.gardena.com/nl/producten/bewateren/tuinsproeier/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.