Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan?

Welke tuin past bij je en hoe leg je deze aan? We willen steeds meer groen om ons heen. Zijn het niet de planten in de woning, dan toch zeker de planten in de tuin of op het balkon. Zo nu en dan ergens in Nederland de natuur opzoeken, doen we nog steeds. Dit is echter geen vervanging voor het groen dat de mens graag om zich heen heeft. Een tuin is het ‘buiten zijn’ en wordt niet zelden als verlenging van de woning gezien. De volgende stap is, hoe ga je die ideale tuin nu vormgeven? Een tuin vormgeven en al de wensen erin opnemen, is voor veel mensen nog niet zo eenvoudig als gedacht. Behalve benoemen wat je als mooi of wenselijk ervaart, moet er met veel meer zaken rekening gehouden worden. Zaken zoals:
  • Kan en wil ik genoeg tijd steken in het onderhouden van een tuin? Denk aan onderhoudsarm of juist arbeidsintensief.
  • Leent de grond zich voor mijn tuinwensen? Denk hierbij aan de grote verschillen tussen bijvoorbeeld klei- of leemgrond.
  • Veel tegels in de tuin? Hoe vang je het hemelwater op en hoe bewater je eventuele potten, zonder er dagelijks mee bezig te hoeven zijn?
  • Wat is de ligging van de tuin en moet ik daar met eventuele zitjes en beplanting nog rekening mee houden?

Zomaar enkele vragen die relevant zijn bij het bedenken wat voor tuin je wilt, of dit ook echt bij je past en als het je al past, is het te realiseren? Immers, de meeste mensen kunnen zich niet wekelijks een tuinman veroorloven en dan moet het dus binnen de eigen gelederen vormgegeven worden.

Bedenken en plannen

Bij het bedenken komt eigenlijk meer kijken dan menigeen denkt. Behalve gaan bekijken wat je als prettige sfeer ervaart, moet het natuurlijk ook realiseerbaar zijn. Ga eerst dus eens tuinen bekijken en ervaar aldaar waar jij je prettig bij voelt. Grote planten of bomen, veel of weinig kleur, beschutting etc. Een plaatje zegt wel iets, maar niet alles.

Bron: Dominikakarkesova, PixabayBron: Dominikakarkesova, Pixabay
Ideeën opdoen
Zo kan een weelderige bloementuin op een plaatje perfect overkomen, maar als je er in staat kan het ook veel te druk overkomen of moet je echt veel vierkante meters tuin hebben om het overzichtelijk te laten zijn. Mogelijk wil je graag een vijver, maar met een gemiddelde stadstuin, wordt die vijver vaak niet meer dan een flinke postzegel. Of je wilt nette aangeharkte zones met schilderachtige perkjes van buxus, zoals de tuinen van Versailles. Toch kan dat als een vlag op een modderschuit zijn in een stadse tuin of niet in rijm met de omgeving als je juist in een landelijk gebied woont met veel weilanden om je heen. Zelfs een minimalistische tuin vergt meer dan een minimum aan begroeiing.

Eyecatcher en (zon)licht
In deze fase is het ook belangrijk om te bedenken of je een eyecatcher wilt hebben. Een eyecatcher kan een object zijn, maar natuurlijk ook een in het oog springende boom of gestileerde struik. Bij de indeling van de tuin is het belangrijk hier al rekening mee te houden. Wil je licht in de tuin, dan is het goed hier op voorhand over na te denken. Naast het uiterlijk van de lampen zijn kabels in de tuin een stuk eenvoudiger weg te werken als deze nog niet beplant is. Tenslotte is het niet onbelangrijk om ook de ligging in de gaten te houden. Een tuin op het noorden kent minder direct zonlicht, kijk of je beoogde planten daar wel mee om kunnen gaan.

Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay
Vormgeven aan ideeën
Er is van alles mogelijk, maar bekijk het op ware grootte en ervaar wat deze voorbeeldtuinen met je doen, alvorens in je eigen tuin aan de slag te gaan. Maak wat tekeningen op schaal om ook te ervaren hoeveel ruimte je nodig hebt voor je ideeën en of je dan nog wel genoeg leefruimte in je tuin hebt. Het helpt vaak om de beoogde vlakken met wat paaltjes en touw af te zetten. Zo gaat de verhouding van je verdeling ook echt leven. In deze fase kan je immers nog aanpassingen verrichten.

Bekijk ook of je nog wat met de grond van je tuin moet doen en maak vervolgens een planning. Een planning voor het benodigde materiaal (hetgeen er in de tuin komt én waarmee je het op de beoogde plaats krijgt), wie wat doet en in welke volgorde alles plaats moet vinden. Een soort draaiboekje dus. Spreekt voor zich dat voor veel mensen het financiële plaatje ook niet onbeperkt is, dus zorg dat je de kosten goed in beeld hebt.

Potten en bakken
Vergeet niet om ook een planning te maken als je de tuin grotendeels gaat bestraten en met potten en hangbakken te gaan werken. Ook hier kan het geen kwaad systematisch te werk te gaan en te bekijken wat de sfeer is die je wilt creëren. Passen daar de bakken en potten bij die je in gedachten hebt?

Water in de tuin
Behalve dat het ook belangrijk is je afwatering van hemelwater te regelen, drogen planten in bakken gedurende de zomermaanden snel uit. Een druppelsysteem om de planten altijd van voldoende vocht te voorzien, is dan geen overbodige luxe. Zo’n systeem kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Er zijn complete kant-en-klaar-druppelsystemen te koop of je gaat creatief te werk met een oude tuinslang. Dit doe je door meer kleine gaatjes in de lekke tuinslang te prikken op de juiste plaatsen (eerst de kapotte tuinslang dus uitrollen waar je hem wilt hebben). Koppel vervolgens de oude tuinslang aan je normale tuinslang. Dit doe je met behulp van een koppelstukje. Maak de andere kant van de tuinslag dicht met bijvoorbeeld een kleine stopje en zet de kraan rustig open om het water ook daadwerkelijk te laten druppelen. Je kunt een dergelijk systeem overigens ook gebruiken voor planten in de volle grond.

Bron: Eileendeliot, PixabayBron: Eileendeliot, Pixabay

Muren en vloeren

De muren en vloeren van de tuin vormen samen met het groene geraamte, een basis voor de tuin. Een stenen muur vergt na het opbouwen (zorg altijd voor een goede fundering) weinig onderhoud en dat geldt ook voor een houten schutting. Afhankelijk van het materiaal kan deze zomaar tien of meer jaar mee. Bij een dergelijke schutting moet je je wel realiseren dat het slechts een omheining van je eigen grond is en nog geen echte basis voor je tuin vormt. Een groene schutting, al dan niet kant-en-klaar, geeft wel direct het gevoel van een tuin.

Een groen geraamte vormt de basis, maar voordat je daar aan kunt beginnen moet je met de vloer aan de slag. Er is van alles te koop en naast de smaak is de sfeer die je met een tuin neer wilt zetten, ook van belang (wat uiteraard al in het eerder genoemde plan moet meegenomen zijn). Van gebakken klinkers tot gecoate tegels in allerlei kleuren, formaten en patronen of mooie natuurlijk gevormde natuursteen. Maar je kunt ook een houten vloer nemen, denk dan wel altijd aan het FSC keurmerk, want je doet de natuur geen goed als er bossen zonder terugplaatsing omgekapt worden. Verder kan je ook nog aan grind denken. Grind in allerlei kleuren en grootten en ruitvormige roosters om het op de plaats te houden of combineer meerdere materialen. Het kan allemaal onderdeel van die basis uitmaken.

Groen geraamte

Met groen geraamte bedoelen we bomen, hagen en grote planten/struiken. Het groene geraamte is belangrijk om diepte en body aan een tuin te geven. Om een tuin, groot of klein, iets meer spanning te geven, is het groene geraamte ook belangrijk. Tenslotte is het groene geraamte ook vaak sfeerbepalend voor een tuin. Niet zelden is het groene geraamte grotendeels groenblijvend. Groenblijvers helpen de tuin het hele jaar door voldoende body te geven.

In deze fase leg je ook het licht aan en werk je eventuele kabels weg. Werk je met zonne-energielampen, dan is het eenvoudiger. Echter, nog steeds goed om op voorhand je lichtplan klaar te hebben.

Groene invulling en afwerking

Beplanting

Als het groene geraamte staat ga je de verdere beplanting - zoals eerder bedacht - vormgeven. Voor de meeste kleinere planten geldt dat het meer ‘spreekt’ als je het in groepjes plaatst. Afhankelijk van de grootte van de plant en de ruimte, kan dit van zo’n drie tot zeven plantjes zijn. Verder is het belangrijk dat als je regelmatig bloeiers wilt, je goed kijkt wanneer de verschillende planten bloeien. Als je dit op elkaar afstemt, dan kan je zomaar van het vroege voor- tot het late najaar bloeiende planten hebben.

Bron: Bildgebende Momente, PixabayBron: Bildgebende Momente, Pixabay
Styling
Nogal wat mensen vinden de styling van de tuin het leukst, maar dat is toch echt de hekkensluiter in ieder proces. Je kan in deze fase pas goed bekijken waar je wat neer kunt zetten, hoe je iets nog meer kunt benadrukken of hoe je een leeg hoekje leuke of zinvolle invulling geeft. Koop op voorhand niet te veel stylingproducten, slechts enkele zaken die je zeker in je tuin wilt opnemen. Als je nog iets toe wilt voegen, is het immers zo in de wereld gekocht. Met een goede styling maak je het plaatje compleet, dus prop het ook weer niet te vol. Kijk naar kleuren, stoffen en materialen en maak dan je keuze.

Genieten!

Als je het proces goed gevolgd hebt, dan past die nieuwe tuin bij iedere stap die je zet steeds meer als een goed zittende jas. Dan is het een verlengstuk van je huis en verblijf je er graag. Tijd om te genieten van de tuin en genieten kan bekijken zijn, erin werken, er in leven of alles tegelijk.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…

Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra'Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra'Wie een boom plant, drukt geloof in de toekomst uit. Bomen vormen immers voor jaren een blijvend element in de omgeving…
Tuinslangen: oprolsystemen, opbergsystemen en spuitmondenTuinslangen: oprolsystemen, opbergsystemen en spuitmondenSjouwen met gieters water op een balkon, om een paar planten water te geven, is nog wel te doen. Ook voor een border in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Krantzpeter, Pixabay
  • https://www.bakker.com/nl-nl/c/het-groene-geraamte-van-de-tuin
  • https://www.vtwonen.nl/tuinieren/ontwerp-je-eigen-tuin/tuin-ontwerpen/
  • Afbeelding bron 1: Dominikakarkesova, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: StockSnap, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Eileendeliot, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Bildgebende Momente, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.