Sedum: het groene dak

Sedum: het groene dak Het groene dak ofwel het sedumdak, want sedum is het hiervoor het meest gebruikte materiaal, heeft vanaf pakweg begin 21ste eeuw als dakbedekking een vaste plaats verworven. Van schuurtjes tot zomerhuisjes, garages tot complete woningen worden met sedum belegd. Wat maakt een dergelijke dakbedekking nu zo populair en hoe werkt het?

Wat is sedum?

Sedum is een bodembedekker en een nogal onbeduidend plantje in het totale groene spectrum. We hebben het hier over een zogenaamd vetkruid dat deel uitmaakt van de grote vetplantenfamilie, officieel genaamd Crassulaceae. Deze plantjes komen voor op het noordelijk halfrond. Het zijn succulenten en dat wil zeggen dat ze water opslaan in de bladeren en het dus ook vol kunnen houden in gebieden waar het bepaalde perioden nogal droog is. Ze kunnen felle zon trotseren, maar redden zich ook prima in de vochtige tijd van het jaar.

Sedum is anders dan de reguliere plant

De stofwisseling is net even anders bij deze plantjes ten opzichten van de reguliere planten. Het kooldioxide wordt tijdens de nachtelijke uren opgenomen (via huidmondjes) en in appelzuur verwerkt. Overdag zijn de huidmondjes dicht, dit om verlies van vocht tot een minimum te beperken. Appelzuur is een zwak organisch zuur. Overdag wordt de fotosynthese omgezet in koolstofdioxide. Koolstofdioxide omgezet in koolhydraten.

Oorspronkelijke toepassing

Oorspronkelijk werd sedum voornamelijk gebruikt om een onderhoudsarme tuin mee op te fleuren c.q. aan te kleden. Sedum kan mooie gekleurde bloemetjes produceren en vraagt nauwelijks onderhoud. Het voorkomt woekerend onkruid, zorgt voor de eigen vochtregulering en de snoeischaar komt er niet aan te pas.

Bron: Picasdre, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Picasdre, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het groene dak

Het groene dak, waarom zou je het aanleggen en als je er al enthousiast over bent, hoe pak je dit dan goed aan?

Waarom een groen dak?

Behalve dat de mens zich er steeds bewuster van is dat groen in algemene zin in de directe omgeving goed is (leefomgeving, denk hierbij aan luchtkwaliteit), is het voor veel mensen ook een kwestie van smaak. Men vindt het gewoon mooi, zo’n groene daktuin. Bovendien kan je zelf kiezen of je een soort plantjes neemt of allemaal verschillende soorten (er zijn er enkele honderden). Dat geeft een wezenlijk andere aanblik.

Tenslotte is er nog een derde reden te bedenken en dat is de duurzaamheid van het dak. De vederlichte plantjes beschermen namelijk het dak tegen allerlei weersomstandigheden en bovendien wordt het koeler in de zomer en warmer in de winter in huis. Het werkt isolerend en dat heeft weer tot gevolg dat de energierekening zal dalen in verband met lagere stook- en aircokosten.

Hoe leg je het groene dak aan?

Op bijna ieder dak kan je een sedumdak leggen, ook schuin of plat maakt niet veel uit. Wat wel van belang is, is de draagcapaciteit van het dak. De specialist kan precies voor je uitrekenen waar je op uitkomt, maar je moet grofweg van de volgende zaken uitgaan, te weten:
  • Eén vierkante meter met plantjes van 6 tot 8 cm en de daarbij behorende materialen om het goed op het dak te bevestigen, weegt al snel totaal zo’n 60 tot 90 kilogram.
  • De afwatering moet goed zijn, anders is de kans groter op lekkages en krijgen de wortels van de plantjes natte voeten en dat wil zeggen: ze rotten weg. Men name bij platte daken is het belangrijk hier goed op te letten.

Als je niet een specialist het sedumdak laat leggen, dan zijn er mogelijkheden met doe-het-zelfpakketten. Behalve de materialen tref je ook een goede werkinstructie aan en geeft het mogelijkheden hoe het beste je afwatering te regelen.

De kosten van het sedumdak

Niet ieder dak is hetzelfde, dus er kunnen allerlei redenen zijn waarom een dak duurder wordt als je het aan laat leggen. Denk bijvoorbeeld aan een lichtkoepel op het dak, waar omheen gewerkt moet worden. Maar ook een erg hoog dak kan lastiger te benaderen zijn of als je er met de auto niet goed bij kunt (sjouwen c.q. andere hulpmiddelen). Er zijn anno 2017 wel globale richtprijzen te noemen, te weten:
  • Bij het slechts laten leveren van alle benodigde materialen moet je aan een basisbedrag van circa € 40 per m2 denken.
  • Laat je het ook nog bevestigen dan wordt de prijs per m2 al snel € 55.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Laat je creativiteit erop los
Als je een sedumdak wilt waar je zelf goed zicht op hebt, dan kan het zinvol zijn om na te denken hoe je het daktuintje eruit wilt laten zien. Niet alleen in soorten plantjes en kleuren van de bloemetjes, maar ook of je er een patroon in wilt, of je het wilt afwisselen met bijvoorbeeld kiezelstenen of een bepaalde kleur grint.

Is het op een niveau dat je er zelf eenvoudig bij kunt, dan kan de combinatie met een kruidentuintje weer een optie zijn. Maar je kunt er ook wat polletjes wild gras tussen zetten. Dan krijg je weer iets meer hoogte verschillen.

Tot slot

Sedum is meer dan een eenvoudige bodembedekker die je tussen je planten zet om onkruid weg te houden. Sedum is ontdekt als een toegevoegde waarde voor het groene dak. De leefomgeving nog groener maken, prima isolatie en kleurig bovendien.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sedum en groendakenEen sedumdak wordt ook wel een groene dak genoemd. Een groene dak is een naam voor daken met begroeiingen erop. Dit kan…
Ontmossen van daken: hoe doe je dat?Voor de lange levensduur van je dak, en om dure herstellingen aan je woning te vermijden, is het regelmatig ontmossen va…
Een nieuwe dakbedekking plaatsenEen nieuwe dakbedekking plaatsenHet kan dat uw woning toe is aan een nieuwe dakbedekking. Of dat u bijvoorbeeld een uitbouw gaat bouwen waarvoor u een d…
EPDM dakbedekking, alles wat u moet weten voor de aanschafU moet een nieuw dak gaan leggen en u twijfelt of EDPM het goede materiaal is voor uw dak? EPDM wordt tegenwoordig heel…

Zelf een zen-tuin aanleggenZelf een zen-tuin aanleggenEr zijn allerlei soorten tuinen te maken en meestal bepaal je aan de hand van de toepassing, wat voor soort tuin je wilt…
Wespen in de tuin? Zo houd je ze op afstandWespen in de tuin? Zo houd je ze op afstandMaar weinig mensen willen vrijwillig wespen in hun tuin. De dieren zijn vrij agressief en kunnen akelig steken met hun a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • http://www.groendak.info/sedumdak/beplanting/
  • http://www.sedumsoorten.nl/
  • http://www.sedumdakaanleggen.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetkruid
  • Afbeelding bron 1: Picasdre, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.