Reigers verjagen uit tuin en vijver: verschillende methodes

Reigers verjagen uit tuin en vijver: verschillende methodes Reigers kunnen een bedreiging zijn voor de vissen in je vijver. Heeft een reiger eenmaal ontdekt dat jouw visvijver een goede bron van voedsel is dan zal hij niet vertrekken tot deze is leeggevist. Je zult daarom actie moeten ondernemen om de reiger te verjagen. Hiervoor kun je je van verschillende methoden bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van een bewegingsmelder met waterstraal, het spannen van schrikdraad of een vijvernet of het gebruik van een kunststof reigerverschrikker.

Reigers verjagen


Last van reigers in je vijver

De een vindt het mooie vogels, de ander vindt ze angstaanjagend. Vast staat in ieder geval dat reigers een plaag vormen voor eigenaren van een visvijver in de tuin. De reigers trekken zich natuurlijk niets aan van de notie van privébezit. Wordt jouw vijver eenmaal ontdekt als goede voedingsbron dan ben je vaak blijvend de pineut. Vooral in het voorjaar kun je veel last hebben van reigers, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel voor hun jongen.

Het vervelende voor vijvereigenaren is dat reigers een goed geheugen hebben. Hebben ze jouw vijver eenmaal ontdekt als een goede en makkelijke bron van voedsel dan zullen ze blijven terugkomen op dezelfde stek tot dat deze letterlijk leeggevist is. Wil je je vispopulatie redden dan zit er dus niets anders op dan een manier te vinden om van de reiger(s) af te komen. Hiervoor bestaat een aantal methoden waarvan je je kunt bedienen.

Bewegingsmelder met waterstraal of laserstraal

Een methode die mits goed afgesteld gegarandeerd reigers op afstand houdt is een bewegingsmelder met waterstraal. De bewegingsmelder of -melders dienen op strategische plekken rondom de vijver te worden geplaatst zodat elke hoek van de vijver binnen het bereik van een van de apparaatjes valt. Detecteert de melder een reiger langs de rand van de visvijver dan wordt gedurende drie seconden een waterstraal afgegeven. De reigers schrikt hier zo van dat hij direct zal vertrekken. Een handige bijkomstigheid is dat dit middel ook werkt tegen bijvoorbeeld katten. De bewegingsmelder kan eenvoudig worden aangesloten op een tuinslang. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Bakker reigerverjager, de AquaForte GardenSniper of de Nature Solar reigerverjager op zonne-energie. Kan of wil je geen aansluiting op een tuinslang maken dan kun je ook kiezen voor een bewegingsmelder met laserstraal. Deze geeft een laserstraal of flitslicht wanneer een reiger of andere indringer rondom de vijver gedetecteerd wordt.

Spannen van enkele of dubbele schrikdraad

Een andere methode die gebruikt kan worden om reigers op een afstand te houden is het spannen van een enkele of dubbele schrikdraad om de vijver. Reigers zitten altijd dicht op de rand van de vijver te loeren naar vissen. Wanneer je de schrikdraad op de juiste hoogte spant dan bemoeilijk je de reigers het innemen van de juiste positie. Kies je voor bijvoorbeeld de Velda Pond Protector dan geeft deze een ongevaarlijke elektrische puls die de reiger niet zal doden of verwonden maar genoeg schrik zal aanjagen om ervoor te zorgen dat hij niet meer naar de visvijver terugkeert. Deze methode is minder geschikt wanneer je spelende kinderen in de tuin hebt.

Spannen van een vijvernet

Je kunt er ook voor kiezen om een vijvernet over je vijver te spannen. Dit weerhoudt niet alleen reigers ervan visjes uit de vijver te pikken, het vangt indien fijnmazig genoeg in de herfst ook de vallende bladeren op. Het nadeel van het gebruik van een vijvernet is wel dat veel mensen het niet mooi vinden. Je kunt er immers zelf minder goed door in de vijver kijken. Is je vijver niet recht van vorm dan vergt de aanleg ervan bovendien wel wat inzicht.

Gebruik van een reflecterende bal in het water

Een zeer eenvoudige en relatief goedkope manier om reigers op afstand te houden is het gebruik van een reflector in het water, ook wel een heksenbol genoemd. De Heron Stop Refector is een zilverkleurige drijfbal die je in het water kunt leggen. De bal heeft een dubbele werking. De spiegeling in de drijfbal is hinderlijk voor reigers en daarnaast staan op de bal enkele roofvogel-ogen afgebeeld die tevens een afschrikwekkend effect kunnen hebben op de ongenode gasten in je tuin. Helaas bestaat het risico dat gewenning optreedt en bepaalde reigers op den duur niet meer afgeschrikt worden door deze methode. Sommige vissen zien in de bal zelfs een grappig stuk speelgoed en duwen de bal zo de hele vijver rond, wat bijdraagt aan de werking ervan.

Kunststof reigerverschikker

Reigers zijn solitaire dieren en jagen uitsluitend alleen. Wanneer ze in de gaten hebben dat een vijver al bevist wordt door een concurrent dan zullen ze doorzoeken naar een andere plek om zelf te gaan vissen. Een reiger is daarbij eenvoudig in de luren te leggen door het plaatsen van een levensechte kunststof reiger. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een exemplaar met een goed bevestigingsmechanisme, om ervoor te zorgen dat deze bij harde wind niet omwaait. Kunststof reigerverschrikkers zijn vaak te vinden bij de vijverornamenten en hoeven niet duur te zijn.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tui…
Reigerverjagers: methoden om reigers om afstand te houdenReigerverjagers: methoden om reigers om afstand te houdenReigerverjagers, ze zijn er in alle soorten en maten. Van drijvende glimmende bollen op het water tot bewegingssensoren…
Blauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelBlauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelDe blauwe reiger leeft vooral op vochtige terreinen. Zijn nest is te vinden in de buurt van water. Liefst bij soortgenot…
Heksenbol - tuinspiegel of spiegelbol en symboolHeksenbol - tuinspiegel of spiegelbol en symboolEen heksenbol is een sieraad voor de tuin met een symbolische betekenis en een nuttige eigenschap. Ze zijn er van versch…

Groene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanGroene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanIn de late zomer en herfst dragen tomatenplanten vaak nog veel groene vruchten. Als de temperaturen dalen en de zon het…
Tuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren is uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-09-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.