Groene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaan
In de late zomer en herfst dragen tomatenplanten vaak nog veel groene vruchten. Als de temperaturen dalen en de zon het steeds meer laat afweten, rijpen tomaten in de open lucht niet meer. Maar om groene tomaten zomaar weg te gooien, dat is zonde. Ze rijpen namelijk van binnenuit. Ze moeten daarom worden geplukt en naar binnen worden gehaald zodat ze kunnen narijpen. Tip: tomaten rijpen sneller als je ze samen met appels of banaan bewaart!
Inhoud
Groene tomaten oogsten? Ja. Groene tomaten eten? Absoluut niet.
Tomaten bevatten een giftig alkaloïde als natuurlijk verdedigingsmiddel. In onrijpe toestand bevindt zich in de vrucht een concentratie van solanine die gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. De consumptie van een enkele groene tomaat kan ernstige misselijkheid en hevige buikpijn veroorzaken. Naarmate het rijpingsproces vordert, neemt het gif-gehalte af. Goed om te weten dat een tomaat daarvoor niet per se aan de struik hoeft te hangen.
Met warmte en geduld laten narijpen
Groene tomaten vormen dus een aanzienlijk gezondheidsrisico. Zelfs als ze maar enkele groene plekken hebben, is het gehalte aan giftig solanine bedenkelijk. Het is zinloos om die groene plekken eruit te snijden. De solanine blijft in de tomaten aanwezig, zoals ook schimmelsporen of bacteriën. In het seizoen oogsten ervaren hobbytuinders hun tomaten daarom alleen als ze helemaal rijp zijn. Dit betekent overigens niet dat de laatste tomaten van het jaar op de composthoop moeten belanden. Men laat de groene vruchten na de oogst in huis narijpen. Het is belangrijk dat de onrijpe tomaten afgesneden en niet afgescheurd worden. Het beste kan je nog een stukje van de stengel aan de tomaat laten zitten. Dat zorgt ervoor dat de tomatenschil niet wordt beschadigd tijdens het oogsten en als gevolg daarvan begint te rotten.
Onrijpe tomaten bij een temperatuur van 18 tot 20 graden opslaan
Wikkel groene tomaten eenvoudig in krantenpapier of bewaar ze in een papieren zak. Op die manier verpakte tomaten voelen zich het best thuis bij een kamertemperatuur van 18 tot 20 graden. Licht hebben ze niet nodig om te rijpen. Na enkele dagen zijn de tomaten rood geworden. Het narijpen kan nog worden versneld door
een appel of banaan ernaast te leggen. Die scheiden een gas uit dat het rijpingsproces ondersteunt. Pluk bij voorkeur de tomaten, die al enigszins geel of rood worden. In plaats van wikkelen in krantenpapier kan je ze ook in een oude schoenendoos leggen zonder dat de vruchten elkaar raken. Exemplaren met schimmel of beginnende rot-plekken deponeer je beter op de composthoop.
Bewaren in kartonnen doos of papieren zak heeft voordelen
Als je de groene tomaten bewaart in een kartonnen doos of een papieren zak heeft dat als bijkomend voordeel dat ze beschermd zijn tegen fruitvliegjes en ander ongedierte. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de vruchten tijdens het narijpen niet worden blootgesteld aan een vochtige omgeving.
De verwarmingsruimte helpt onrijpe tomaten narijpen
Als je tomatenplanten nog steeds weelderig fruit dragen, hoef je trouwens niet alle vruchten apart te oogsten. Aangezien voor het narijpen alleen warmte nodig is, volstaat het om de hele plant op te hangen in de ruimte waar de verwarmingsketel staat. Trek de hele struik inclusief wortels uit de grond. Draag die dan voorzichtig naar de ruimte waar de verwarmingsketel staat. Daar is het meestal al lekker warm. Hang daar de plant aan een koord dat aan het plafond gespannen is. Na enkele dagen kan je dan rijpe tomaten plukken. De bladeren moeten trouwens aan de plant blijven. Die geven immers nog steeds waardevolle voedingsstoffen af.
Appels en bananen zetten tomaten tot rijpen aan
Rijp fruit en groente geven ethyleen af. Die gasvormige organische verbinding heeft een positief effect op het rijpingsproces van andere vruchten. Leg dus een appel of een banaan in de directe omgeving van groene tomaten in de verwarmde plaats. Met deze truc stimuleer je de onrijpe vruchten om te kleuren en solanine af te bouwen.