Platanen snoeien: Allergische reacties voorkomen

Platanen snoeien: Allergische reacties voorkomen Misschien hebt u het wel eens gemerkt. Jeukende ogen, niezen, hoesten of jeuk in uw keel. De oorzaak hiervan hoeft niet altijd hooikoorts te zijn, maar het kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op de platanen in uw tuin. Wanneer u de platanen snoeit, zult u de symptomen van deze allergische reactie snel merken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om platanen te snoeien, zonder dat u er last van krijgt. Hoeft de plataan niet per se in de zomer gesnoeid te worden, snoei de plataan dan wanneer het blad gevallen is.

Wat is een plataan?

Een plataan is een boom die in Nederland vaak voorkomt in tuinen en in de openbare ruimte. In tuinen wordt de plataan vaak gehouden als dakplataan of leiplataan. Om de gewenste vorm van een leiplataan of dakplataan te houden, vraagt deze enkele keren per jaar een snoeibeurt. In de openbare ruimte ziet u de plataan vaak als een uitgegroeide boom en deze is tevens een van de sterkste stadsbomen. De meest voorkomende plataan is de soort ‘Platanus x hispanica’.

Hoe herken ik een plataan?

De plataan is eenvoudig te herkennen aan zijn stam. Na enkele jaren gaat het schors afbladeren en ontstaan er geelgroene plekken op de stam. Naast de stam is ook het blad van een plataan goed te herkennen. Het blad heeft een groene kleur en is handvormig en ingesneden. De lengte van het blad is ongeveer dertien tot eenentwintig centimeter. De rand van de bladeren kunt u herkennen aan de gezaagde tot getande vorm. De bloeiwijze kunt u herkennen aan de ronde bolletjes. Wanneer u een plataan snoeit of bekijkt, ziet u dat het blad veel stof/haartjes vasthoudt.

Allergische reactie

Eén van de grootste ergernissen van de plataan is de stof/viltige beharing die vrijkomt tijdens het snoeien. De viltige beharing zorgt voor jeukende ogen, niezen, hoesten en jeuk in de keel. Veel mensen vragen zich af hoe deze stof/viltige beharing op het blad terecht komt. Er wordt wel eens gezegd dat platanen veel stof vangen en vasthouden, waardoor ademhalingsklachten kunnen ontstaan. De viltige beharing ontwikkelt zich op de onderzijde van het blad en deze beharing komt voor op elke plataansoort. De ene persoon zal hiervan minder hinder ondervinden, terwijl een ander persoon hier erg gevoelig voor is. Ook de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn of iemand juist wel of geen last heeft van deze viltige haartjes. Wanneer het blad nat is, ervaren mensen hier minder overlast van.

Bescherming

De overlast van de platanen kan tijdens het snoeien beperkt of voorkomen worden. Dit kan op een verschillende manieren.

Snoeien na regenbui

Na een regenbui hebben de meeste mensen minder last van de ronddwarrelende haartjes. Doordat het blad nat is, blijven de haartjes aan het blad geplakt. Wanneer u de platanen die in het blad staan wilt snoeien, kan u ervoor kiezen om dit te doen op een regenachtige dag.

Snoeien in de vroege morgen

In de vroege morgen is het blad van de plataan vaak nat door dauw. Net als bij regenachtig weer heeft u minder last van het ronddwarrelende haartjes.

Natsproeien

U kunt er ook voor kiezen om de plataan nat te sproeien. Zo kunt u ook op een droge dag de platanen snoeien zonder al te veel last te hebben van de haartjes. Het natsproeien van de plataan kunt u doen door de beregeningsinstallatie aan te zetten of door de plataan nat te sproeien met behulp van een tuinslang.

Mondkapje en veiligheidsbril

Een mondkapje en veiligheidsbril zorgen ervoor dat de haartjes niet in uw mond, neus of ogen kunnen komen. Een mondkapje en veiligheidsbril kunt u kopen in een bouwmarkt, zoals de Praxis of Karwei. Ook kunt u een mondkapje en veiligheidsbril online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of ZamroNL.

Snorkelmasker

U kunt er ook voor kiezen om een snorkelmasker te gebruiken. Deze zijn eigenlijk bedoeld om te snorkelen, maar kunnen ook prima functioneren om u te beschermen tegen de haartjes van de plataan. Het voordeel van een snorkelmasker is dat het uw hele gezicht bedekt. Let bij het kopen van een snorkelmasker op dat u de juiste maat koopt. Snorkelmaskers zijn er namelijk in diverse maten.

Wachten tot het blad gevallen is

Wanneer u viltige haartjes zeker wilt vermijden, kunt u de plataan snoeien wanneer deze zijn blad heeft laten vallen. De plataan is een harde groeier en kan in één jaar soms scheuten aanmaken van enkele meters lang. Deze lange scheuten kunnen overlast veroorzaken, doordat ze bijvoorbeeld zon tegenhouden. Hierdoor kan het soms noodzakelijk zijn om de plataan al in de zomer te snoeien en kan er niet tot de winter gewacht worden.

Uitbesteden

Het snoeien van de plataan kan ook worden uitbesteed aan een kennis of hovenier. Wanneer u de plataan door iemand anders laat snoeien om ademhalingsklachten te voorkomen, dan kunt u tijdens het snoeien het beste op afstand blijven. Staat u bijvoorbeeld in de buurt van de plataan te kijken, dan zult u wellicht merken dat u zelf last krijgt.

Wat te doen bij allergische reactie

Een jeukende keel en jeukende ogen zijn de meestvoorkomende klachten bij het snoeien van platanen. Wanneer u last heeft van deze symptomen, kunt u er zelf voor zorgen om de overlast te beperken.

Jeukende ogen

Bij jeukende ogen moet u niet gaan wrijven in uw ogen. Dit maakt de jeuk in uw ogen alleen maar erger. Om de jeuk te verminderen, kunt u een aantal minuten een nat washandje of koude kompressen op uw ogen leggen.

Jeukende keel

Bij een jeukende keel kunt u het beste water drinken. De jeuk in uw keel verdwijnt hierdoor snel.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergische reactie op celniveauAllergische reactie op celniveauVele mensen hebben last van een allergische reactie. De een reageert sterker op een allergeen dan de ander. Maar hoe wer…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (mense…
Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiAllergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiJeuk in de mond, rode bultjes, misselijkheid, buikpijn, overgeven, obstipatie, zwelling in de keel: het zijn allemaal aa…

Een tuin vol vlinders? Tips om ze te lokkenEen tuin vol vlinders? Tips om ze te lokkenHoe krijg je een tuin vol vlinders? Dat is een vraag die velen stellen. De vlinderstruik is een van de bekendste voorbee…
Onkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid en mos dat tussen of op de tegels groeit, is voor velen een ergernis. In de periode maart tot en met september g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 4volvos, Pixabay
  • http://www.floravannederland.nl/planten/plataan
  • http://www.bomenstichting.nl/infotheek-en-faq/informatie-over-bomen/plataan.html
Reactie

Ria van der Spek, 28-09-2018
Ik heb ruim een week geleden de plataan ingesnoeid i.v.m de zon. Sinds het snoeien heb ik neusklachten en ben ik beroerd. Kan dit zolang aanhouden? Reactie infoteur, 28-09-2018
Beste Ria,

De klachten zijn in de meeste gevallen binnen een dag verdwenen. Wanneer u er nog last van heeft na een week, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.