Dit zijn de oorzaken van een groene vijver

Dit zijn de oorzaken van een groene vijver Als een vijverbezitter ergens een hekel aan heeft, is het wel een groene vijver. Soms lijkt het net soep, vissen zijn niet meer zichtbaar wanneer ze dieper in de vijver zwemmen. En veel erger nog, in een plantenvijver zullen de planten veel minder goed groeien. Ook draadalgen kunnen waterplanten verdringen vroeg in het voorjaar. Er zijn diverse redenen en oorzaken waarom een vijver groen wordt.

UVc-lamp heeft te weinig capaciteit

De vijver is niet meer helder te krijgen. De simpelste oplossing is een UVc-lamp, en staat dan ook bovenaan de lijst. Ultraviolet zorgt ervoor dat zweefalgen worden gedood. Wanneer er geen UVc-lamp op een waterpartij is geïnstalleerd, is dit de meest voorkomende reden voor een groene vijver.

De lamp is een manier om kunstmatig de vijver helder te krijgen. Voor een vijver die in de zon ligt, mag 5 Watt per 1000 liter vijverwater worden aangehouden. Voor een vijver in de schaduw is een lamp met een capaciteit van 3 Watt per 1000 liter vijverwater voldoende.

Te hoge visbezetting

Algen hebben voeding nodig om te groeien, voornamelijk fosfaten, nitraat en koolstofdioxide. Een hoge visbezetting zorgt voor deze afvalstoffen, waardoor een te hoge visbezetting op nummer twee staat. Voeding zorgt ervoor dat de vissen meer afvalstoffen gaan produceren, waardoor algen explosief kunnen groeien. Vaak is er in voeding een aardige concentratie fosfaat aanwezig, wat een voedingsbodem voor algen is.

Een te hoge visbezetting in verhouding met de filtering en partij waterplanten die aanwezig is in de vijver zorgt voor een verstoring van het evenwicht, met groen water en algengroei tot gevolg.

Ontbreken van waterplanten

Met waterplanten kan op natuurlijke wijze groen water worden tegengewerkt. In koivijvers ontbreken de waterplanten vaak, waardoor algen geen concurrentie hebben van andere plantachtigen welke de afvalstoffen opnemen. Met waterplanten kan een natuurlijk evenwicht worden gecreëerd waardoor er minder fosfaten en nitraten in de vijver achterblijven.

Ontbreken van filtercapaciteit

Nummer vier in de lijst, het ontbreken van filtercapaciteit, gaat gepaard met een hoge visbezetting en het ontbreken van een UVc-lamp of een lamp die niet krachtig genoeg is. Een biologisch filter zorgt met het filtermateriaal ervoor dat er voldoende aanhechtingsoppervlak is voor bacteriën die het water kunnen zuiveren. Groene waterpartijen hebben vaak een gebrek aan filtering en voldoende doorstroming.

Te lage gH- en kH-waarde van de vijver

Een reden die vaak buiten perspectief blijft is de totale hardheid of Duitse hardheid (gH) en carbonaathardheid (kH). De carbonaathardheid wordt door verschillende biologische processen in het onderwaterleven verbruikt. Voornamelijk bacteriën die omzetting van ammoniak, de afvalstof van vijvervissen, laten plaatsvinden verbruiken deze stof. Met als gevolg een zakkende kH. De kH-waarde heeft een belangrijke werking op het biologisch evenwicht van de vijver. Het zorgt onder andere voor een stabiele zuurgraad (pH).

Een hoge gH-waarde is van belang voor een goede groei van waterplanten. Terwijl alg juist veel beter groeit bij en zeer lage gH-waarde. Bij hogere gH-waardes, in de range 14 en hoger, krijgt alg minder kans om te groeien. Een hoge gH- en kH-waarde zorgt daarom ook voor helder water, resultaat kan al snel zichtbaar worden na het toevoegen.

Winkeliers willen maar al te graag een potje met gH- of kH-poeder aan je verkopen. Wat prima volstaat om de waardes terug op pijl te brengen. Zeker wanneer je snel resultaat wil zien, is dit een prima onschadelijke oplossing. Een gH- of kH-middel zal geen problemen met zich meebrengen waaraan planten of vissen kunnen lijden.

Voordat je aan de slag gaat met verhogende middelen om de gH- en kH-waarde op peil te brengen, controleer eerst eens het kraanwater. Vaak is deze namelijk ruim voldoende voor een vijver. Ververs daarom liever met regelmaat een klein deel van de vijver met vers leidingwater.

Lees verder

© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijve…
Voorkomen van een groene vijverDe meeste vijverbezitters zullen het probleem wel herkennen. Ze hebben een mooie vijver gemaakt, maar na het vullen van…
Groente uit de moestuin en waterplanten voor de vijverHet is een prettige bezigheid om zelf groente te kunnen zaaien, de plantjes groot te brengen, te kunnen oogsten en uitei…
Schoonmaken: algen verwijderen uit de vijverSchoonmaken: algen verwijderen uit de vijverAlgen kunnen een vijver helemaal overwoekeren. Dat geeft geen mooi gezicht. Tegelijkertijd zijn er wel bepaalde dingen d…

Grote wesp laten zitten of de wespenbestrijding bellen?Grote wesp laten zitten of de wespenbestrijding bellen?Wat zijn die indrukwekkende grote wespen die je soms ziet? Het zijn hoornaars, ook wel bekend als paardenwesp of hoornto…
Groene stoeptegels met algen en korstmossenGroene stoeptegels met algen en korstmossenZijn de stoeptegels groen met grijze, witachtige of gele vlekken? Net of iemand er elke keer het kauwgom uitspuugd heeft…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.