Voorkomen van een groene vijver

De meeste vijverbezitters zullen het probleem wel herkennen. Ze hebben een mooie vijver gemaakt, maar na het vullen van de vijver wordt hij langzaam maar zeker groen. Of de vijver lijkt in de winter mooi helder, maar in het voorjaar wanneer het weer warmer wordt, wordt de vijver ook groen. Op deze pagina worden de oorzaken en een aantal oplossingen gegeven.

Oorzaak

De oorzaak van een groene vijver is vrij simpel: te veel voedsel in het water. Zodra de het weer wat warmer wordt, de zon meer schijnt en het water opwarmt beginnen de algen in het water te groeien en wordt het water groen. In het begin kan men de bodem niet meer zien, maar na verloop van tijd kan de vijver zelfs op een soort erwtensoep gaan lijken. Kortom een groene vijver komt omdat algen het perfect naar hun zin hebben in de vijver

Iets meer over algen

Er zijn veel verschillende type algen, algen zijn eigenlijk een eenvoudig soort planten. De volgende twee categorieën het bekendst: de zweefalgen en de draadalgen.
  • Zweefalgen zijn te herkennen aan de groene kleur die het water krijgt, van een lichte groene waas tot erwtensoep. Dit type alg is ergste voor uw vijver. Ten eerste omdat het erg lelijk is en ten tweede omdat de algen het licht tegenhouden voor de overige bewoners van de vijver, zoals zuurstofplanten en vissen. Zuurstofplanten zullen het dan ook niet zo lang volhouden in een groene vijver.
  • Draadalgen zijn te herkennen aan een soort van groene slierten of draden in het water. Het water is meestal wel helder, maar de slierten zijn natuurlijk ook niet mooi. Bovendien kunnen deze slierten de zuurstofplanten bedekken en laten stikken.

Oplossing(en)

En zijn verschillende oplossingen te vinden tegen alg. Van allerlei chemische middeltjes tot natuurlijke methoden. Er is eigenlijk maar één echte goede oplossing en dat is het verminderen van voedsel in het water. Hieronder staan de verschillende oplossingen in meer detail besproken.

Voedsel in het water verminderen

Dit klinkt eenvoudiger dan het is, het vijverwater bevat namelijk heel snel te veel voedsel. Dit komt door vissen(poep), plantenresten enzovoort. Zelfs vers leidingwater kan na enkele dagen groen worden. Dus zorg ervoor dat het voedsel uit het water wordt opgenomen, zodat algen het voedsel niet kunnen gebruiken. De enige echte oplossing hiervoor zijn planten, planten en planten. Voornamelijk zuurstofplanten die hard groeien zijn hiervoor geschikt. Het beste hiervoor is glanzend fonteinkruid, maar ook waterpest en hoornblad. Door de groei van dit type planten wordt het water van voedsel ontdaan. Je vijver mag dus best op een bos van zuurstof planten lijken, wat dit zorgt ervoor dat je water helder blijft. Veel zuurstofplanten scheiden ook nog eens een stof uit die de groei van algen beperkt.

Is je water al groen dat zullen zuurstofplanten niet goed helpen omdat ze geen zonlicht zullen ontvangen. Gebruik in dit geval veel drijfplanten die hard groeien. Het liefst drijfplanten die de Nederlandse winters kunnen overleven, zoals kikkerbeet.
Sommige moerasplanten willen ook goed helpen. Denk hierbij vooral aan de gele lis, deze plant groeit hard en zal dus veel voedsel uit het water opnemen. Voor een goed resultaat kan je ook een moerasfilter bouwen welke je volplant met gele lissen of andere snel groeiende planten.

Onderhoud

Een vijver dient op de goede manier onderhouden te worden. Dat betekent niet te veel onderhoud, maar ook niet te weinig. Hoofdzakelijk komt het er op neer dat er zo weinig mogelijk (dood) planten materiaal in de vijver moet komen. Zoals blaadjes en dode delen van planten. Moerasplanten moeten ook gesnoeid worden. Ook is het verstandig om overtollige zuurstofplanten weg te nemen. Anders gaan in de winter de planten alsnog rotten.

Licht wegnemen

Algen en de meeste planten groeien het beste door middel van veel licht. Het kan daarom ook verstandig zijn om een aantal waterlelies te planten. Deze nemen licht uit de vijver weg. Verder ziet er mooi uit en is het goed voor zuurstofplanten die van schaduw houden. Maar lissen langs het water, en zuurstofplanten nemen natuurlijk ook licht weg.

Vissen

Let op welke vissen er in de vijver zitten en hoeveel. Veel vissen eten planten en woelen op de grond. Ook gewone goudvissen doen dit, ze zijn immers familie van de karper. Meest geschikt zijn vissen die aan de oppervlakte zwemmen en leven van andere beestjes, zoals windes en elritsen. Vissen hoeven in een gewone vijver ook niet zoveel voer te hebben. Te veel voeren zorgt ervoor dat voer gaat verrotten of dat vissen deze te veel eten, en dus ook weer uitscheiden.

UVlamp en filters

Vaak worden in tuincentra filters, vaak in combinatie met UV lampen, aangeboden. UV lampen doden algen die in het water zweven. Dit werkt vaak wel goed, maar bedenk dat een UV lamp alle organisme dood maakt, dus ook goede bacteriën. Filters zijn bakken waarin filtermateriaal zit. De bedoeling van deze filters is het omzetten van bepaalde stoffen in het water door bacteriën die in de filterbak leven. Een filterbak is dan ook niet bedoeld om het water te filteren op vuil, maar om bacteriën te huisvesten die stoffen omzetten. Een filterbak kan zeker een extra hulpmiddel zijn om een vijver helder te houden, maar het blijft zeker van belang om voldoende planten te hebben die de stoffen die de bacteriën hebben omgezet uit het water te halen.

Chemische middelen

Hier moet men eigenlijk nooit aan beginnen. Het werkt maar tijdelijk en neemt niet de oorzaak weg. Verder is het vaak ook nog eens ongezond voor de vissen en andere planten. Sommige mensen gebruiken biologisch middelen zoals gerststro, soms wil te werken, maar het neemt niet de echte oorzaak weg. Wel is het belangrijk om de hardheid van het water af en toe in de gaten te houden. Maerl is een goede en goedkope oplossing hiervoor.

Tot slot

In mijn ervaring met het maken en onderhouden van verschillende vijvers en het zoeken naar informatie ben ik veel tegengekomen. Deze pagina geeft een overzicht aan dingen die gedaan kunnen worden om een mooie heldere vijver te blijven houden. Elk punt wordt globaal beschreven. Voor meer informatie over specifieke bovenstaande punten is er veel te vinden op het internet.
© 2010 - 2024 Josevandekamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijve…
Dit zijn de oorzaken van een groene vijverDit zijn de oorzaken van een groene vijverAls een vijverbezitter ergens een hekel aan heeft, is het wel een groene vijver. Soms lijkt het net soep, vissen zijn ni…
Schoonmaken: algen verwijderen uit de vijverSchoonmaken: algen verwijderen uit de vijverAlgen kunnen een vijver helemaal overwoekeren. Dat geeft geen mooi gezicht. Tegelijkertijd zijn er wel bepaalde dingen d…
Zweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen kunnen ervoor zorgen dat een vijver geheel groen kan worden. De eencellige algen zijn zo klein, dat ze niet z…

Rozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalis is een sterk geurende heester, een populair keukenkruid en mag in een kruidentuin e…
Vrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenVrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenDe mooie decoratieve gekartelde blauwgroene bladeren zijn de blikvanger bij de vrouwenmantel of Alchemilla mollis. Het i…
Josevandekamp (7 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.