Algen in de vijver: Hoe los ik het op?

Algen in de vijver: Hoe los ik het op? Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijver. Ze worden veroorzaakt door de overtollige aanwezigheid van algen in de vijver. In de meeste gevallen zijn ze makkelijk te behandelen, maar voor sommige vijvers is de terugkomst van algen sneller dan de bestrijding ervan. Hoe lost men dit op en hoe voorkomt men het? Er bestaan heel wat hulpmiddelen om dit probleem op te lossen.

Wat zijn algen en hoe komen ze in de vijver?

Algen en draadalgen zijn kleine organismen die in elke vijver wel aanwezig zijn. Eigenlijk zijn het planten die groeien door middel van fotosynthese. Hierbij zetten ze het zonlicht om in koolhydraten om zo te groeien. Algen zijn voor de meeste vijverhobbyisten ongewenst onkruid in de vijver. Daarbuiten verstoren ze het biologisch evenwicht en kunnen ze een gevaar vormen voor vissen. Vissen leven dan wel van algen, maar draadalgen kunnen ervoor zorgen dat sommige vissoorten hierin verstrikt geraken, met verstikking tot gevolg.

Algen kan men opsplitsen in twee grote groepen: zweefalgen en draadalgen. Zweefalgen zijn de oorzaak van het groene water, terwijl draadalgen zich ontwikkelen tot slijmerige groene slierten. Vijvers met veel last van draadalgen maar met weinig last van zweefalgen hebben meestal wel helder water.

Andere oorzaken van overtollige algengroei

Zoals al vermeld hebben alle vijvers wel te maken met de aanwezigheid van algen. Toch merken we dat de ene vijver meer last heeft dan de andere. Heeft dit dan alleen te maken met het zonlicht? Neen, er zijn nog andere aspecten die een grote rol spelen bij algengroei. Een van de meest voorkomende factoren is de aanwezigheid van overtollige voedingsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld door het teveel voederen van de vissen, of dat er bijvoorbeeld teveel bladeren en ander tuinafval in de vijver aanwezig is. Dit zijn allemaal voedingsstoffen voor algen.

Een andere fenomeen kan zijn dat er te weinig 'goede' bacteriën in de vijver zitten. Deze bacteriën breken afvalstoffen af en zorgen voor een goed biologisch evenwicht van de vijver. Te weinig van deze bacteriën kan ertoe leiden dat de afvalstoffen niet snel genoeg afgebroken worden waardoor algen dit kunnen aanschouwen als voedingsstoffen.

Andere problemen kunnen zijn:
  • Een slecht werkende filter
  • Geen UV-lamp aanwezig in de filter (deze lamp doodt algen in de vijver)
  • Slechte vijverwaarden (zuurtegraad en hardheid van het water)

Het bestrijden van zweefalgen en draadalgen

Het bestrijden van algen kan voor sommige hobbyisten een zeer moeilijke opdracht zijn. In eerste instantie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de UV-lamp zeer goed functioneert. Let wel op: UV-licht bestrijdt zweefalgen maar geen draadalgen!

De bestrijding van zweefalgen

Buiten een goede werking van de UV-lamp kan het zijn dat de vijver nog steeds een groene kleur bevat. Daarom kan men de algen bestrijden met bepaalde producten die ervoor zorgen dat de zweefalgen gedood worden. Deze producten zijn te verkrijgen in de speciaalzaak.

De bestrijding van draadalgen

Draadalgen daarentegen kunnen niet bestreden worden met UV-licht. Bij een teveel aan draadalgen in de vijver kan men deze handmatig verwijderen met een stok of met een vijverwieder. Is dit niet mogelijk of zijn er teveel draadalgen aanwezig om deze handmatig te verwijderen, dan kan men net zoals bij zweefalgen gebruikmaken van producten om de draadalgen te bestrijden.

Het voorkomen van algengroei in de vijver

Voorkomen dat er algen groeien in je vijver, is een verloren zaak. Toch kan je ervoor zorgen dat deze niet te snel groeien waardoor de vissen en de 'goede' bacteriën ervoor kunnen zorgen dat ze tijdig afgebroken worden. Hierdoor zullen de algen geen kans krijgen om draden te vormen of het water groen te kleuren. Enkele belangrijke factoren om te voorkomen dat er teveel algen in de vijver groeien zijn:
  • Zorg ervoor dat je je vissen niet teveel voert: overtollig voedsel blijft in de vijver en zijn voedingsstoffen voor algen.
  • Zorg ervoor dat er geen overpopulatie van de vissen is: veel vissen resulteert ook in veel uitwerpselen. Deze uitwerpselen zijn een voedingsbron voor algen.
  • Zuurstofplanten filteren de vijver en zorgen voor voldoende zuurstof.
  • Zorg voor een UV-lamp van hoge kwaliteit: deze zijn meestal heel wat duurder maar hebben een veel beter resultaat.
  • Zorg ervoor dat de waterwaarden van de vijver optimaal zijn.
© 2016 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen kunnen ervoor zorgen dat een vijver geheel groen kan worden. De eencellige algen zijn zo klein, dat ze niet z…
Dit zijn de oorzaken van een groene vijverDit zijn de oorzaken van een groene vijverAls een vijverbezitter ergens een hekel aan heeft, is het wel een groene vijver. Soms lijkt het net soep, vissen zijn ni…
Groente uit de moestuin en waterplanten voor de vijverHet is een prettige bezigheid om zelf groente te kunnen zaaien, de plantjes groot te brengen, te kunnen oogsten en uitei…
Hulp bij een groene vijverHulp bij een groene vijverHet gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een gr…

Het onderhouden van een visvijver: Hoe doe ik dat?Het onderhouden van een visvijver: Hoe doe ik dat?Een visvijver kan een heel leuke aanwinst zijn voor je tuin, en je zal er ook heel wat genot van hebben. Toch vraagt een…
Pergola zelf maken van steigerbuizen en verbindingsstukkenPergola zelf maken van steigerbuizen en verbindingsstukkenDe traditionele houten pergola zien we in veel Nederlandse tuinen. In de meeste gevallen begroeid met fraaie klimplanten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Buntfried0, Pixabay
  • http://www.gotalgae.com/algae_solutions.htm
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.