Grote wesp laten zitten of de wespenbestrijding bellen?
Wat zijn die indrukwekkende grote wespen die je soms ziet? Het zijn hoornaars, ook wel bekend als paardenwesp of hoorntor. Hoewel deze wesp er angstaanjagend uitziet, doet hij weinig kwaad. Hij is zelden agressief, en zal alleen aanvallen als de kolonie wordt bedreigd. Toch kun je het prettiger vinden om hoornaars niet rond of in je huis te hebben. Wat kun je doen tegen een hoornaar?
Wat zijn hoornaars?
Hoornaars zijn wespen van het genus Vespa, nauw verwant aan de Vespula- en de Dolichovespula-wespen. De meest voorkomende wesp in Nederland is de Vespula vulgaris. De hoornaar (Vespa crabro) behoort tot de papierwespenfamilie (Vespinae).
Er bestaan ongeveer twintig hoornaarsoorten. De meeste soorten leven in tropisch Azië, maar de insecten zijn ook te vinden in Europa, Afrika en Noord-Amerika, waar de hoornaar door mensen werd geïntroduceerd.
Hoe zien hoornaars eruit?
Ze zijn twee keer zo groot als 'normale' wespen, en kunnen wel 3,5 cm worden. In vergelijking met een gewone wesp komen ze dikker en ronder over. De kop heeft grote ogen in de vorm van de letter 'c', stevige antennes en drie stippen die samen een driehoek vormen. De thorax en de buik zijn gescheiden door een smalle taille. Er lopen afwisselend fel oranje-gele en bruin-zwarte strepen langs de buik. De hoornaar heeft twee paar vleugels, maar doordat het vliesvleugels zijn die aan elkaar zitten met een dun vlies, lijkt het maar één paar. Als een hoornaar vliegt, maakt hij een hard zoemend geluid. Deze sociale insecten bouwen bijenkorven door hout te kauwen tot een papierachtige constructiepulp. Ze rijpen van ei tot volwassene binnen de korf. De koningin (het reproductieve vrouwtje) is groter dan de mannetjes en de niet-reproductieve vrouwtjes.
Waar komen hoornaars voor?
Deze soort wordt in heel Europa aangetroffen, maar is zeldzaam in veel delen van Duitsland en wordt zelfs bedreigd met uitsterven in sommige delen van Midden-Europa. Deze soort komt ook voor in Azië en Madagascar, en is een uitheemse soort in de Verenigde Staten en Canada.
Wat eten hoornaars?
Deze vleesetende wespensoort voedt zich met andere insecten, zoals wespen, grote motten, grote bijen en plantaardige nectar. Het zijn erg nuttige dieren in dat opzicht. Op hun beurt vormen zij weer een lekker maaltje voor de wespendief, een vogel die hoort tot beschermde diersoorten in Nederland.
Waar leeft een hoornaar?
Deze wesp bouwt zijn nest bij voorkeur op een donkere plek, zoals een boomholte. Maar een hoornaarsnest kan ook voorkomen in spouwmuren, op zolders, onder dakramen of onder dakpannen. Als je een wespennest wil verwijderen, doe dit dan niet zelf. Dicht ook nooit een nest af. Bel een professionele wespenbestrijder in de buurt voor een veilige en effectieve verwijdering van het nest.
Is de hoornaar gevaarlijk?
Hoewel de steek van een hoornaar erg pijnlijk kan zijn, zullen ze niet snel aanvallen. Het zijn nuttige roofdieren die andere insecten eten. Daarom worden ze ook wel eens moordwespen genoemd. Als ze dit niet zouden doen, zouden deze andere insecten een plaag kunnen vormen. Omdat de hoornaars sociale wespen zijn (in plaats van solitaire wespen), zullen ze hun kolonie verdedigen tegen elke indringer. Ook kunnen ze opeens agressief reageren rond hun voedingsbronnen, en als je ze oppakt of op ze trapt. Alleen de vrouwtjes hebben een angel en kunnen steken.
Gestoken door een hoornaar?
Een steek kan een brandende pijn veroorzaken, waarna een rode bult verschijnt. Deze gaat meestal vanzelf weer weg, maar je kunt de bult verminderen door een koud nat kompres of icepack. Als je er gevoelig voor bent, kun je ook een allergische reactie krijgen. In dat geval kan er een extreme zwelling op de plek van de steek ontstaan, en zwellingen op andere lichaamsdelen zoals de oogleden en lippen. Als je extreem allergische voor een wespensteek bent, kan er en levensbedreigende situatie ontstaan. De grote hoeveelheid histamine die dan door het lichaam wordt aangemaakt, zorgt dan voor benauwdheid of een shock. Indien je het benauwd krijgt, onwel wordt of het bewustzijn verliest, of als je gestoken bent in je mond, keel of hals, bel dan meteen 112. Laat bij een steek in de mond, keel of hals op een ijsklontje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij andere reacties, zoals zwellingen op andere plekken op je lichaam, overal jeuk, koorts, of rode huiduitslag bel je een dienstdoende huisarts. Bel bij twijfel of zorgen altijd.
Bron: AGuen, Pixabay Hoe ziet het nest van een hoornaar eruit?
Het nest heeft meestal een ovaalvorm en is bruingeel, met lagen over elkaar heen. Het geeft de indruk geweven te zijn. Het is niet erg stevig en zal snel uit elkaar vallen. Daarom is het belangrijk nooit het nest zelf te pakken, omdat de hoornaars meteen agressief zullen reageren, soms in grote getale.
Is de hoornaar beschermd?
Per 1 januari 2017 geldt de wet Natuurbescherming, waarin de oude Flora- en Faunawet is opgenomen. Deze bepaalt welke dieren en planten bij wet beschermd zijn in Nederland. De hoornaar staat daar niet in.
Bron: Pellegrinifarmgirl, Pixabay Hoe kun je hoornaars verdelgen?
Als de hoornaars hun nest buiten hebben, zul je er weinig last van hebben, zo lang je uit de buurt blijft. Maar als er een nest in je huis, tuinhuis of stal zit, kun je er meer last van hebben. Je zou ervoor kunnen kiezen om een hoornaarsnest te laten verwijderen of verdelgen. Bespreek met een wespenverdelger wat je opties zijn. Je kunt ook eerst te rade gaan bij een imker, die wellicht een andere wespvriendelijke oplossing aanbiedt.
Hoe verjaag je hoornaars?
Hoornaars zijn erg bij hun kolonie betrokken, en het zal niet makkelijk zijn om ze te verjagen. Sterker nog, je loopt dan risico op steken, als je het verkeerd aanpakt. Als je echt last hebt van de wespen, neem dan contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in wespenbestrijding.
Wat zijn de kosten van een wespennest verwijderen?
De prijzen kunnen per regio verschillen, en de kosten liggen anno 2017 tussen de 60 en 120 euro. Zorg ervoor dat je van tevoren precies afspreekt wat de totale prijs zal zijn, inclusief voorrijkosten en eventuele herhalingen van verwijderingen.
Conclusie
Als je rekening houdt met de natuurlijke drang van hoornaars om hun nest te beschermen, kun je prima met deze grote wespen samenleven. Als je het echter vervelend vindt dat ze in je huis zitten, of je zorgen maakt om steken voor je kinderen of huisdieren, is het beter om wespenexperts om hulp te vragen.