Stap voor stap gids voor het snoeien van Heesters

Iedereen doet wel een wat aan zijn tuin. maar niet iedereen weet hoe hij of zij zijn tuin goed moet onderhouden. In dit artikel lees je alles over het snoeien van heesters. Er word vaak gezegd dat heesters elk jaar gesnoeid moeten worden, maar dat is helemaal niet zo het is vaak beter om ze helemaal niet te snoeien. Vele bladverliezende en de meeste groenblijvende heesters zullen goed groeien en behoorlijk bloeien zonder gesnoeid te worden, mits ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Maar er zijn wel groepen heesters waar snoeien goed voor is.

Bladverliezende heesters.

Heesters kan je opdelen in 4 groepen.

Groep 1Groep 2Groep 3Groep 4
Acer JaponicumBuddleja alternifoliaBuddleja davidiiCornus alba
Acer palmatumDeutziaCaryopterisCornus Stolonifera
AmelanchierDipeltaCeanothusCorylus Maxima
Buddleja globosaForsythiaCeratostigmaCotinus coggygria
ClethraHydrangea macrophyllaFushiaRubus cockburnianus
ColuteaKerriahydrangeaSambucus
Cornus floridaKolkwitziaPerovkiaVele Salix soorten
Cornus kousaNeilliaPrunus

Groep 1

Groep 1 bestaat voornamelijk uit een aantal bladverliezende heesters die niet regelmatig vervangende scheuten uit de basis of lagere taken van de plant geven.

Het 1e jaar

Rond november – april
Neem zwakke scheuten en kruis de takken weg. Maak een evenwichtig gestel door de onregelmatige takken weg te snoeien.

Maart – april
Snoei de verkeerd geplaatste scheuten en takken van het 1e seizoen weg.
Minimale snoei, laat de plant groeien maar neem dood, ziek en beschadigd hout weg.

April
De plant is nu in volledige bloei.

Groep 2

Groep 2 bestaat voornamelijk uit bladverliezende heesters die op scheuten bloeien, die in het vorige groeiseizoen zijn gevormd. De bloemen komen aan korte zijtakjes van dit een jaar oude hou of direct uit de eenjarige takken.

Het 1e jaar

De meeste planten zullen 2 tot 3 jaar oud zijn als men ze van de kwekerij krijgt. De snoei bij het planten blijft beperkt tot het wegsnijden van zwakke en beschadigde takken en het een paar cm in snoeien op een sterke knop of een paar knoppen van de hoofdscheuten.

Herfst of vroege voorjaar
Snoei alle zwakke takken weg en top de hoofdtakken tot een paar sterke knoppen.

Oktober – November
Een paar sterke grondscheuten en vele zijtakken van de gesteltakken hebben zich tijdens het 1e seizoen ontwikkeld. Snoei alle zwakke of verkeerd geplaatste scheuten weg om een symmetrisch gestel te behouden.

Het 2e jaar

Er komen bloemen aan korte zijtakjes of direct aan de stam. Een of meer zware scheuten zullen zich ontwikkelen onder de bloeiende takjes. Als de bloemen uitgebloeid zijn haalt men al het eenjarige hout dat gebloeid heeft weg. als het uitgebloeide hout niet direct na de bloei word verwijderd, zullen zich vele zwakke scheuten ontwikkelen uit de zijknoppen.

Juni – Juli
Bloemen komen aan korte zijtakjes lang vele van de bovenste scheuten die in het vorige seizoen zijn gegroeid .

Juli
Snoei direct na de bloei de takken die gebloeid hebben terug tot op sterke jonge scheuten, die zich lager aan de hoofdtakken ontwikkelen. Snoei zwakke en dode takken weg.

Oktober – November
De sterke jonge scheuten zijn nu flink gegroeid en hebben zijtakken gekregen waarop bloemen zullen gaan komen in het volgende seizoen.

Het 3e jaar en de jaren daarna

Takjes die uitgebloed zijn moeten direct worden weggesnoeid, net zoals in het tweede jaar. Snoei daarnaast ¼ van de oude stammen tot de basis weg, let daarbij op het evenwicht van de plant.

Juli
Direct na de bloei de uitgebloeide takken terugsnoeien op sterke jonge scheuten die zich lager aan de hoofdtakken ontwikkelen. Zwak hout weghalen.

Groep 3

Groep 3 omvat de bladverliezende heesters die bloeien op het nieuwe hout. Als ze vroeg in het voorjaar sterk worden teruggesnoeid, geven ze zware scheuten, die in de zomer of vroege herfst bloeien. Als men ze aan zichzelf overlaat, ontwikkelen ze zich al gauw in onverzorgde bossen vol dunne twijgjes, die al spoedig achteruit gaan in kwaliteit en kwantiteit van de bloemen.
Het is makkelijker om in groep 3 ook een klein aantal bladverliezende heesters onder te brengen, bijv. Prunus triloba, die vroeg in het voorjaar op hout van het vorige seizoen bloeien. Zij moeten ook in maart of april sterk worden gesnoeid, als ze gebloeid hebben en lange dunne takken voortbrengen, die het volgende voorjaar zullen bloeien. De snoeitechniek is precies dezelfde.
Het is erg belangrijk om vroeg in het voorjaar te snoeien zodat er voor het bloeihout zo veel mogelijk tijd is zich te ontwikkelen.

Het 1e jaar

Maart - begin april
Snijd zwakke scheuten weg. Top de hoofdscheuten met 2,5-5 cm tot sterke, naar buiten wijzende knoppen. Snoei slecht geplaatste scheuten weg.

Augustus - september
Sterke scheuten zijn uit hoog gelegen knoppen op de scheuten van het vorige jaar gegroeid en zullen Iaat in de zomer bloeien.

Het 2e jaar

Snoei in maart - april de takken van het vorige jaar sterk terug tot knoppen die zich net boven het oudere hout ontwikkelen. Bij Fuchsia's, Leycesteria en dergelijke halfheesters, die geen houtig gestel mogen ontwikkelen, snoeit men vrijwel tot de grond toe weg. In zachte streken kunnen die halfheesters houtig worden en worden dan met een gestel gevormd.

Maart-begin april
Snoei alle takken van het vorige jaar met de helft terug tot sterke, naar buiten wijzende knoppen. Neem zwakke, kromme takken helemaal weg.

Het 3e jaar en de jaren daarna

De snoei gebeurt net als in het tweede jaar. Na een aantal jaren kan het houtige gestel te dicht worden en kan enig uitdunnen van de oude, houtige stompen nodig worden.

Maart-begin april
Snoei alle scheuten van het vorige jaar weg tot op een of twee knoppen vanaf de scheuten van het jaar ervoor. Het gestel is nu gevormd.

Groep 4

Groep 4 omvat heesters, die elk voorjaar sterk worden gesnoeid om een zo decoratief mogelijk effect te krijgen van het blad en de schors in de winter. De techniek gelijkt sterk op die in groep 3. De meeste van de heesters die hieronder vallen, zouden bloeien op hout van het vorige jaar, maar bloeien als zij op deze wijze gesnoeid worden juist helemaal niet.

Met de juiste voeding zal het blad van heesters als Cotinus coggygria en Corn alba, of als Rhus typhiria, die gekweekt wordt voor het herfstblad twee of drie maal zo groot zijn.

Het 1e jaar

Maart - begin april
Snoei alle hoofdscheuten weg tot ongeveer 40 cm om het gestel te vormen. Snoei alle zwakke grondscheuten weg.

Juli - Augustus
Er hebben zich sterke, onvertakte scheuten gevormd met groter en mooier blad dan dat van een ongesnoeide struik.

Het 2e jaar

Maart
Snoei de scheuten van het vorige jaar sterk terug tot boven een knop op een paar cm afstand van het gestel. Als men een hoger gestel wenst, snoeit men deze scheuten tot de gewenste hoogte terug. Haal alle overtollige en zwakke scheuten weg, zodat de gesteltakken zeker goed staan.

Juli – Augustus
De vast staande plant met een stevig, houten gestel en talrijke krachtige scheuten.
© 2008 - 2024 Lucdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Verschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersVerschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersHet snoeien van bomen en heesters is verbonden aan algemene snoeiregels. Omdat er zoveel verschillende soorten bomen en…
Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Soms is het noodzakelijk om bomen en heesters van de ene plek in de tuin naar de andere te verhuizen. Dit is echter niet…
Het planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHet planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHeb je een beperkt budget? Kies dan voor bomen of haagplanten met kale wortels. Ze zijn verkrijgbaar van november tot ap…

Mooie Heg - Tuinhaag Tips (Tuinheesters)Mooie Heg - Tuinhaag Tips (Tuinheesters)Een mooie heg of haag in de tuin als afscheiding, beschutting of gewoon voor de sier, hangt van een aantal factoren af.…
Een gazon aanleggenEen gazon aanleggenIn het begin van het voorjaar is de ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Een mooi gazon is een aanwinst voor je…
Lucdejager (26 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.