Een gazon aanleggen

Een gazon aanleggen In het begin van het voorjaar is de ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Een mooi gazon is een aanwinst voor je tuin. Een juiste aanleg in combinatie met de juiste voeding en onderhoud kan je een mooi gazon creëren en behouden. Helaas vergt het wel behoorlijk wat arbeid. Maar het resultaat mag er zijn.

Soorten gazon

Je hebt 3 verschillende soorten gazon: siergazon, speelgazon, schaduwgazon. De namen zelf zeggen het al waar voor ze bedoeld zijn, maar hieronder toch nog een kleine uitleg.

Siergazon

Dit gazon is niet geschikt voor intensief gebruik. Het bestaat uit fijne grassoorten die vrij kwetsbaar zijn. Een siergazon leg je aan door siergazonzaad te zaaien.

Speelgazon

Een speelgazon is een zacht maar sterke grasmat. Een balletje trappen, ravotten of zonnebaden is geen probleem voor deze grasmat. Het grasmengsel bestaat uit grove, sterke grassoorten die bestand zijn tegen intensief gebruik. Een speelgazon hersteld zich snel van schade. Een speelgazon kan je zaaien, maar je kan ook graszoden aanleggen.

Schaduwgazon

Heb je constant schaduw in je tuin? Geen probleem. Op plekken met weinig zonlicht kan je uitstekend schaduwgazonzaad zaaien. Deze grassen groeien juist goed in een minder zonnige omgeving.

Ondergrond voorbereiden

Haal eerst alle grove obstakels weg uit de grond. Zoals stenen, takken en andere los spul. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat eventuele planten en bomen ook verwijderd worden. als je tuinverlichting rondom of in het gazon wilt hebben, leg dan voor de aanleg de benodigde elektriciteitskabels in de grond. Verbeter vervolgens de bovenste 10 cm grond met een organische bodemverbeteraar: schep per 100 m2 gazon ongeveer 1m3 bodemverbeteraar door de grond heen. Hark de grond egaal en rol de grond vlak met een tuinwals. Je kunt de grond ook gelijkmatig aanlopen door er een brede plank over te leggen en hier enkele malen over heen te lopen. Vervolgens maak je de grond nat en laat het 2 tot 3 weken braak liggen. Zo krijgt de grond kans om in te klinken. In deze periode moet wel steeds het opkomende onkruid verwijderd worden.

Graszoden of zaad

Een gazon kun je aanleggen met graszoden of zaad. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde. Graszoden zijn duurder in aanschaf, maar leveren snel een mooie grasmat op. Het gras is na 4 weken al beloopbaar. Bij een grasmat van zaad moet je eerst wachten tot het gras opkomt en vervolgens twee tot drie maanden wachten voor je er op mag lopen. Voor intensief gebruik moet je zelfs zes maanden wachten.

Oppervlakte berekenen

De oppervlakte van een rechthoekig of vierkant gazon bereken je door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Om een oppervlakte van een rond gazon te berekenen, vemenigvuldig je het getal Phi (3,14) met de straal (de helft van de doorsnede) van de cirkel in het kwadraat. In formulevorm ziet dit er zo uit: Phi x r2. Even een voorbeeldje. Een cirkel heeft een doorsnede van 8 meter. De straal is dus 4 meter. De oppervlakte is 3,14 x (4x4) = 50,24 m2.

Een gazon van graszoden

Een graszode is 1m2. Dus de benodigde graszoden is simpel uit te rekenen. Rol de graszoden zo dicht mogelijk naast elkaar over de ondergrond en druk ze met je voet stevig aan. Begin het uitrollen steeds aan dezelfde kant. Zorg dat de bovenkanten van de graszoden steeds verspringen ten opzichte van elkaar. Zo krijg je het mooiste resultaat. De randen die uitsteken kan je afsnijden met een mes. Grote spleten vul je op met stukken graszoden, kleine spleten vul je op met aarde. Vervolgens druk je alles met een tuinwals alles goed aan. Houd het gras goed nat om uitdrogen te voorkomen. Met een week zullen de naden dichtgegroeid zijn. Maai het gras de eerste weken niet te kort, hou een maaihoogte aan van 5 cm. Hierdoor worden de knoppen onderaan de blaadjes gestimuleerd om te groeien. Na een aantal weken is de grasmat voller en kun je geleidelijk het gras korter maaien naar een hoogte van 3 cm.

Een gazon van graszaad

Koop aan de hand van de berekende oppervlakte graszaad. Op de verpakking staat hoeveel graszaad er nodig per m2. Graszaad kun je het beste zaaien van april tot november. Meng het graszaad 2 dagen van te voren met vochtig zilverzand (mengverhouding 1:1). Het zaad kan dan alvast ontkiemen en door het zilverzand kan je goed zien waar je bent gebleven met zaaien. Verdeel het te zaaien zaad in twee gelijke porties. Verspreid een portie zaad over de lengterichting van het gazon en de andere portie zaad in de breedte richting van het gazon. Op deze manier zaai je het gazon gelijkmatig. Zaai de randen van je gazon extra dik in, die kunnen daardoor straks beter tegen een stootje. Hark vervolgens het zaad licht in de bovenste grondlaag en rol daarna het zaaiveld met een tuinwals. Sproei nu een zaaibed drie keer per dag licht met een broespistool. Doe dit tot het gras na een week of twee op komt. Vervolgens geef je nu het gras om de dag water. Als het gras ongeveer 7 cm hoog is kan je het voor het eerst gaan maaien. Maai ook hier in het begin niet te kort (5 cm). En haal regelmatig het onkruid uit je grasveld weg. Laat het gazon verder twee tot drie maanden met rust, voordat je het kunt gaan belasten.

Onderhoud gazon

Door regelmatig te maaien stimuleer je de groei van het gras. Zo houd je een mooi en vol gazon. Bemest het gazon twee maal per jaar. Kalk kan je het best in het vroege voorjaar gebruiken. Kalk verhoogd het zuurtegraad in je gras, en zorgt er dan vaak voor dat je mos verdwijnt. Koemest kan je het hele jaar strooien. Koemest geeft een goede start voor het nieuwe jaar en is ook goed als voorraad mest voor in de herfst. Gazonmest gebruik je bij voorkeur in de zomer. Het zorgt voor een mooi groene kleur, stimuleert de vorming van nieuwe uitschieters en bevorderd de stevigheid en bestendigheid tegen ziekten.
Veel onkruid of mos in je gazon. Gebruik dan bemesting waar onkruid of mosbestrijders in zitten.

Tweemaal per jaar je gazon verticuteren is goed voor je gazon. Met verticuteren verwijder je vilt en dood materiaal uit je gazon en je snijd de wortels van het gras door. Het is eigenlijk de grote schoonmaak van je gazon. Ook wordt er dan voor gezorgd dat de bovenste laag weer luchtig wordt. Licht, lucht, water en voedingsstoffen kunnen daardoor weer goed de grond in dringen en de wortels krijgen weer de gelegenheid zich te ontwikkelen.

Kale plekken los je op door op die plek wat graszaad te zaaien. Kuilen vul je op met wat potgrond of aarde, het gras zal er na een tijdje vanzelf weer doorheen groeien.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gazon aanleggenHet aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgeleg…
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…
Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Een gazon aanleggen is niet bijzonder moeilijk, maar het is ook geen kinderspel. Je moet rekening houden met een aantal…
Zelf graszoden leggen, snel en goedkoopZelf graszoden leggen, snel en goedkoopGraszoden leggen is een voorjaarsklus. Wil je een mooi strak en groen gazon, dan zijn grasmatten een uitkomst. Je kunt v…

Stap voor stap gids voor het snoeien van HeestersIedereen doet wel een wat aan zijn tuin. maar niet iedereen weet hoe hij of zij zijn tuin goed moet onderhouden. In dit…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
Bronnen en referenties
  • Studieboek tuin aanleggen
Reacties

Leon, 10-07-2011
Ik wil tegels uit mijn tuin halen en gras zaaien, moet ik al het zand weghalen? Reactie infoteur, 11-07-2011
Beste Leon,

Wat je het beste kunt doen is de bovenste laag (5cm) vervangen door tuinaarde. Gras doet het wel op zand, maar niet zo goed.

Succes er mee!
Met vriendelijke groet Lautof (infoteur)

K. R. Dooting, 18-05-2010
Hoe lang na aankoop van graszaad is dit graszaad nog te gebruiken? 1 jaar of meerdere jaren? Reactie infoteur, 19-05-2010
Beste Dooting,
Hoe langer je wacht met het zaaien van het gras, des te slechter de kiemkracht wordt. Bijvoorbeeld: Graszaad wat 3 jaar oud is zal misschien nog maar 1/2 daarvan daadwerkelijk ontkiemen.
Precieze cijfers weet ik niet. Maar u kunt het altijd proberen, het kan geen kwaad. Het enige wat er kan gebeuren is als er niet genoeg kiemt, dat u met vers zaad nog een keer opnieuw moet inzaaien.

Met vriendelijke groet, Lautof (infoteur)

Dick van Dijk, 03-03-2010
Graag zou ik schrijven van U ontvangen wanneer ik moet bemesten of kalk strooien op mijn gazon waarbij ik het graszaad in oktover 2009 gezaaid heb. Wat kan ik nu als eerste het beste doen. b.v.d. Reactie infoteur, 04-03-2010
Deze persoon heb ik een e-mail gestuurd!

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 25-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.