Schimmel bestrijden: Welke middelen gebruiken?

Schimmel bestrijden kan met azijn, bleekmiddel, chloor, ammonia, of speciale schimmelvreters. Elk van deze middelen kan heel effectief zijn om van de schimmel af te komen. Azijn als middel tegen schimmel is daarvan het meest milieuvriendelijk. Schimmel bestrijden met chloor (of bleekmiddel) lijkt in de meeste gevallen echter effectiever. Wanneer je geen schimmel in je huis wilt, moet je het niet alleen weghalen, maar ook proberen om schimmel in huis te voorkomen. Schimmel is huis is erg vervelend. Het ziet er vies uit, het kan vies gaan ruiken en het kan erg ongezond zijn. Daarnaast kan schimmel langzaam je huis opeten. Het loont daarom de moeite om een beetje te investeren in het bestrijden van schimmel. Dat gaat zowel om geld als tijd.

Schimmel bestrijden met verschillende middelen

Schimmel bestrijden kan op verschillende manieren met verschillende middelen. Deze middelen zorgen er over het algemeen voor dat de schimmel niet direct terugkomt. Echter, bij geen enkel middel is het uitgesloten dat de schimmel op termijn weer terugkomt. Welk middel je het beste kunt gebruiken hangt van de situatie af, maar ook van je persoonlijke voorkeuren.

Schimmel weghalen met azijn

Een bekend middel om schimmel te bestrijden is azijn. Azijn kun je onverdund aanbrengen op de schimmelplek op het plafond of op de muur. Dit doe je bijvoorbeeld met een doekje of een spons. Witte azijn lijkt beter te werken dan andere soorten azijn. Azijn is in veel gevallen niet het meest effectieve middel tegen schimmel. Toch kan het doe moeite waard zijn om het te proberen. Azijn is niet alleen goedkoop, maar het is ook een stuk beter voor het milieu dan andere middelen die je in kunt zetten tegen schimmel. En misschien wel nog wel belangrijker: het gebruik van azijn levert geen schadelijke effecten op voor je gezondheid.

Schimmel bestrijden met chloor of bleekmiddel

Een ander middel dat veel gebruikt wordt ter bestrijding van schimmel is bleekmiddel. Bleekmiddel werkt omdat er chloor in zit. Wanneer je bleekmiddel gebruikt zonder chloor, helpt dit waarschijnlijk weinig tot niets tegen schimmel. In plaats van bleekmiddel kun je ook pure chloor gebruiken.

Bij zowel chloor als bleekmiddel is het aan te raden om het flink te verdunnen met water: ongeveer 1 deel chloor of bleekmiddel op 20 delen water. Dit mengsel kun je aanbrengen met een doek, maat het werkt beter wanneer je het aanbrengt met een plantenspuit. Nadat je het hebt aangebracht kun je het het beste 10 minuten laten intrekken. Pas daarna neem je het af met een vochtige doek. Tijdens en na het wegnemen van de schimmel moet je goed ventileren. Het is namelijk nogal ongezond om veel chloor in te ademen.

Ammonia als middel tegen schimmel

Een heel ander middel, maar met dezelfde effectieve uitwerking op schimmel als chloor, is ammonia. Ook dit kun je gewoon in de supermarkt kopen; het kost heel weinig. Maak wel een keuze tussen ammonia en chloor: je kunt het niet allebei gebruiken. Wanneer chloor en ammonia met elkaar in aanraking komen kan namelijk chloorgas ontstaan. Chloorgas is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan zelfs dodelijk zijn.

Schimmel bestrijden met schimmelvreters en andere middelen

De middelen die hierboven staan hebben verschillende toepassingen; schimmel bestrijden is daar slechts één van. Er zijn ook producten verkrijgbaar die specifiek gericht zijn op het bestrijden en voorkomen van schimmel. Deze producten zijn vaak wel een stukje prijziger dan azijn, chloor of ammonia, maar ze zijn wel bijzonder effectief. Op internet kun je deze schimmelvreters en schimmelbestrijders vaak redelijk voordelig krijgen.

Schimmel bestrijden en schimmel voorkomen

Wanneer je last van schimmel hebt, wil je dat uiteraard bestrijden. Maar minstens zo belangrijk is voorkomen dat de schimmel terugkomt. Middelen tegen schimmel zorgen ervoor dat de schimmel een tijdje wegblijft, maar wanneer je verder niets aan de omstandigheden verandert, is de kans groot dat de schimmel vroeg of laat terugkomt. En dan kun je weer opnieuw beginnen met behandelen.

Het is dus zaak dat je onderzoekt hoe je schimmel kunt voorkomen. Dit kun je vooral doen door de ruimte waarin schimmel voorkomt schoon en droog te houden. In ruimtes die regelmatig verwarmd en geventileerd worden zul je niet snel last hebben van schimmel. Wanneer je toch last blijft houden van schimmel wil dat niet altijd zeggen dat je iets fout doet. Soms is het gewoon heel moeilijk om het te voorkomen, bijvoorbeeld in oude huizen.

In het geval dat je niet van je schimmel afkomt, kun je hier mensen voor inhuren die gespecialiseerd zijn in zowel het bestrijden als het voorkomen van schimmel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmels in de badkamer: wat te doen?Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn…
Schimmel te lijfSchimmel te lijfSchimmel vindt het overal lekker waar het vochtig en warm is. Dus in badruimtes, tussen voegen, in kasten, maar zelfs in…
Huurverlaging vragen vanwege schimmelHuurverlaging vragen vanwege schimmelAls er sprake is van schimmel in een gehuurde woning, dient u dat als huurder meteen schriftelijk aan de verhuurder te m…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…

Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Het gebeurt ons allemaal wel eens, per ongeluk stoot je je rode wijn om. En zit er een rodewijnvlek op uw kleren of op v…
Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Een schone glanzende badkamer in minder dan een half uur!Op een snelle en leuke manier de badkamer weer toonbaar maken. Je hebt net de badkamer grondig schoongemaakt en een halv…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.