Een raamvoederhuis voor tuinvogels – haal vogels dichtbij

Een raamvoederhuis voor tuinvogels – haal vogels dichtbij Vogels in de tuin zijn voor veel mensen graag geziene gasten. Menig tuin is dan ook voorzien van vetbolletjes, pindasnoeren en andere eetbare dingen zodra de herfst zijn intrede doet. Met een beetje geluk komen de vogels dichtbij en kan je ze van kop tot staart goed bekijken. Met een raamvoederhuis kan je ze echter nog veel dichterbij krijgen. Welke typen zijn er, waar moet je het ophangen en waar kan je raamvoederhuisjes kopen?

Wat is een raamvoederhuis?

Een raamvoederhuis is een vogelhuisje dat tegen het raam geplakt of gehangen wordt, waardoor de vogels bijna in de woonkamer lijken te zijn. Het is vaak gemaakt van transparant materiaal, zodat je de vogels vanaf alle kanten kan zijn. In het raamvoederhuis leg je vogelvoer zoals zaden, pinda’s en dergelijke neer. Gaatjes in de bodem en een dak zorgen ervoor dat het voer droog blijft.

Soorten en maten

De meeste raamvoederhuisjes zijn van transparant kunststof gemaakt. Het voordeel is dat je de vogels van alle kanten kan bekijken. Sommige huisjes bestaan deels uit hout en hebben aan de achterzijde een kijkopening.

De raamvoederhuisjes zijn in verschillende vormen te verkrijgen, met bijvoorbeeld een zadeldak of in de vorm van een halve bol. Er zijn ook kleine voedersilo’s te verkrijgen die aan het raam gemonteerd kunnen worden. Raamvoederhuisjes worden meestal aan het raam gemonteerd met zuignappen.

Welke soorten vogels komen op een raamvoederhuis af?

Niet elke tuinvogel zal zich comfortabel genoeg voelen om zo dichtbij het huis te komen, zelfs als er een lekkere maaltijd klaarstaat. Een bekende tuinvogel als de koolmees is niet zo schuw en durft het wel aan. Ook vogelsoorten als de pimpelmees, huismus en vink kunnen verwacht worden.

Bron: Jprohaszka, PixabayBron: Jprohaszka, Pixabay

Waar op te hangen?

Het is raadzaam om het raamvoederhuis op een plek te hangen die voldoende uitkijk biedt voor de vogels. Vogels vinden het bovendien prettig als ze bij gevaar snel dekking kunnen zoeken. Een grote heester of boom in de nabijheid van het raamvoederhuis kan hierin voorzien. In veel tuinen liggen katten op de loer. Monteer daarom het raamvoederhuis niet te laag maar minimaal twee meter hoog.

Vliegen de vogels dan niet tegen het raam aan?

Vogels vliegen regelmatig tegen ramen aan. Dit doen ze omdat ze de weerspiegeling zien van lucht en bomen in het raam. Een raamvoederhuis zorgt ervoor dat reflectie doorbroken wordt en daardoor minder raamslachtoffers vallen. Vogels die op het raamvoederhuis afkomen om te eten, vliegen heel gericht hiernaartoe en zullen niet snel tegen het raam aanvliegen.

Een raamvoederhuis zelf maken

Met bestaande voorwerpen maar ook met hout kan je zelf een raamvoederhuis maken. Op Pinterest staan onder ‘Window Bird Feeders’ verschillende voorbeelden. Zo kun je een transparante kunststof documenthouder met zuignappen tegen het raam bevestigen. Ook zijn voorbeelden te vinden van gebruik van kunststof bewaardozen die als voederhuisje dienen. Met hout en plexiglas kan je zelf een raamvoederhuis ontwerpen. Ook deze kan je aan het raam bevestigen met zuignappen. Het is raadzaam om een dak op het raamvoederhuis te maken, zodat het vogelvoer droog blijft.

Waar te koop en hoe duur?

Raamvoederhuisjes zijn op internet in verschillende webwinkels te verkrijgen. Het bekende merk Vivara heeft verschillende raamvoederhuisjes in het assortiment, met prijzen uitlopend van € 7 tot € 20 (2016). Het merk Born in Sweden levert een echt designraamvoederhuis in de vorm van een halve bol (€ 20 in 2016 op bol.com). Het merk Gardman levert goedkope raamvoederhuisjes in de prijsklasse € 4 tot € 10 (diverse webwinkels, 2016). Bij buitenlandse webwinkels zijn weer andere merken en typen te vinden (zoek op ‘window bird feeder’).
© 2016 - 2024 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje – vogelhuisje makenKinderfeestje – vogelhuisje makenEcht een feestje voor stoere jongens en meiden. Vooral als je zoon / dochter ergens in de herfst of aan het einde van he…
Vogels tikken herhaaldellijk tegen de ruitenVogels tikken herhaaldellijk tegen de ruitenTuinvogels vliegen soms met een knal tegen het raam van de woonkamer aan. Versuft zie je ze dan op het terras liggen. Va…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…
Praktische tips voor het voeren van tuinvogelsPraktische tips voor het voeren van tuinvogelsTuinvogels zijn erg geliefd bij de meeste mensen. Vaak worden de gevederde vrienden dan ook met veel liefde bijgevoerd.…

Gazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatGazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatElke tuinliefhebber heeft het liefst een groen en mosvrij gazon. Sowieso als speelweide voor de kinderen of om gasten te…
De hagelschotziekte, een plantenziekte die gaten veroorzaaktDe hagelschotziekte, een plantenziekte die gaten veroorzaaktDe hagelschotziekte is een plantenziekte en is te herkennen aan de opvallende gaten die in bladeren ontstaan. Voordat de…
Bronnen en referenties
Rogier1984 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.