InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Het geslacht Prunus is heel omvangrijk

Het geslacht Prunus is heel omvangrijk

Het geslacht Prunus is heel omvangrijk Het geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en heesters. In het voorjaar dragen de sierprunussen prachtige roze, witte en soms rode bloesem. De Prunus subhirtella Autumnalis bloeit tussen november en april en stopt even met bloeien als het vriest.

Prunus laurocerasus

Ook wel laurierkers genoemd, het is een sterke groenblijvende struik. Je hebt veel variëteiten, bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus Etna, deze kan twee meter hoog worden, bloeitijd in mei. De laurierkers houdt van halfschaduw en van schaduw. In principe hoeft je de laurierkers niet te snoeien, tenzij je vindt dat deze te groot wordt. Kies dan het einde van het voorjaar of het begin van de zomer als snoeimoment. Let op, de laurierkers is giftig!

Prunus cisterna

Deze prunus wordt ook wel kerspruim genoemd. De roze bloemen zie je eind maart, begin april verschijnen. De kerspruim kan wel vijf meter hoog worden, is geschikt om in de tuin te zetten maar ook als haagplant.

Prunus triloba

Wordt ook wel amandelboompje genoemd. De hoogte: ongeveer anderhalve meter. De bloeiperiode is maart, april. Direct na de bloei moet je de bloeischeuten wegsnijden, ze maken dan weer scheuten voor het volgende jaar. De Prunus triloba is winterhard.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Prunus padus

Wordt ook wel Europese vogelkers genoemd. Deze boom kan vijf tot twaalf meter hoog worden. Doet het goed op een schaduwrijke plek. Een probleem wat je bij de Prunus padus kan tegenkomen is wortelopslag. Prachtige witte bloesem in april, mei.

Prunus subhirtella

Wordt ook wel voorjaarskers genoemd en kan een hoogte bereiken van vijf meter. Je kunt de voorjaarskers als struik en als boom tegenkomen. De Prunus subhirtella Autumnalis heeft witte bloemen van november tot april, de Prunus subhirtella Rosea bloeit ook tijdens deze maanden maar draagt lichtroze bloemen. Wanneer het vriest stopt de prunus even met bloeien, na een periode van vorst zie je weer nieuwe bloemknoppen verschijnen.

Lees verder

© 2010 - 2017 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinSierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinBinnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden. Er zijn bomen én struiken. Sierbomen, maar ook frui…
Mooie Heg - Tuinhaag Tips (Tuinheesters)Mooie Heg - Tuinhaag Tips (Tuinheesters)Een mooie heg of haag in de tuin als afscheiding, beschutting of gewoon voor de sier, hangt van een aantal factoren af.…
Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica is een groenblijvende heester, die goed als haag gebruikt kan worden, maar ook solitair in de border m…
De sleedoorn met z'n bloesem en bessenDe sleedoorn met z'n bloesem en bessenIn het vroege voorjaar kunnen we genieten van de weelderige sneeuwwitte bloesem van de sleedoorn. Struiken zonder blad,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Prunus
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur

Reageer op het artikel "Het geslacht Prunus is heel omvangrijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 26-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Tuinieren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!