Het planten en onderhouden van balkonplanten

Het planten en onderhouden van balkonplanten De balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoorbeeld meer wind vangen op het balkon of dakterras. Het is mede om die reden zinvol om zorgvuldig te kijken naar welke planten je wel of niet op het balkon zet. Verder zijn er voor het plaatsen van planten op het balkon nog meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Situatie balkon

Voordat je allerlei leuke potten en planten gaat kopen, is het goed de ligging van je balkon te bekijken. Komt er veel of weinig zon en wind? Dit is van invloed op de planten die het er goed of minder goed zullen gaan doen. Sla deze stap niet over, want het is zonde als je mooi aangelegde balkon binnen geen tijd niet zo’n groene oase meer is. Maak desnoods een schets waar zon en wind komt en waar niet en kijk vervolgens in het tuincentrum welke planten je waar wilt hebben en of dit haalbaar is. De labels die aan de planten hangen, voorzien in alle benodigde informatie. Onderschat de wind niet als je enkele etages hoog zit. Er zijn relatief veel planten die het bij een meer dan gemiddelde wind niet redden.

Potten

Voordat je je balkon mooi aan gaat kleden is het goed na te denken over de potten die je gaat gebruiken. Zijn het speciale potten voor het balkon? Zoals potten waar onderin een gaatje zit om overtollig water weg te laten vloeien. Sommige potten hebben een voorgeboord gaatje met een stop erin. Zo kan je een dergelijke pot ook binnen gebruiken, heel ingenieus. Is het een volledig dichte pot of bak, zorg dan dat er wat gaatjes in komen (dit kun je gewoon met de boormachine te doen). Het water moet immers wel ergens naartoe, anders kunnen de wortelen van je plant verrotten als het een periode veel regent.

Je moet vervolgens ook kijken of de potten nog van een schotel of andere soort bodem voorzien moeten worden. Kan het overtollige water netjes wegvloeien of wordt het een voetenbad op je balkon? In dat laatste geval is het goed om met schotels te werken. Deze vangen het overtollige water op.

Bron: TT, PixabayBron: TT, Pixabay
Potten maar dan net even anders
Tuinieren op het balkon kent inmiddels vele toepassingen. Potten zijn er in alle soorten en maten en in alle kleuren en voor zowat iedere toepassing, bijvoorbeeld verticaal tuinieren in ‘zakken’ die je aan de muur hangt, te koop in jute of kunststof. Erg handig als je een zeer beperkte ruimte hebt en je toch groen op je balkon wilt. Je kunt in de verschillende zakken gewoon wat potgrond doen en zet er daarna per zak een (hang)plantje in.

Maar er zijn ook potten die je op of over de reling van een balkon hangt. Daar win je ruimte mee, het maakt een lelijke reling mooier en het geeft soms ook nog wat extra privacy. Stem je aankleding een beetje op elkaar af om een leuk geheel te krijgen. Zo zijn er in de kleur van de potten ook vaak kussens, kleden of kaarsen te koop. En mix anders de kleuren tot een gezellige eenheid.

Vulling pot

Het is bij potplanten altijd goed om in de pot onder de potgrond een laagje hydrokorrels te leggen. Enerzijds prima als vulling bij diepere potten of bakken, want volledige potgrond is zwaarder (hydrokorrels wegen niet veel en dat is handiger op een balkon). Anderzijds vangen de hydrokorrels wat overtollig water op en zo is er toch genoeg ruimte voor de wortels om te groeien. Blijf met potgrond altijd net onder de bovenrand van de pot, water moet er niet overheen stromen. Let ook op hoe diep je de plant zet, vooral niet te diep. Zo kan de stam namelijk gaan rotten. De informatie die bij de geleverde plant zit, geeft dit meestal goed aan.

Waarom speciale grond

Afhankelijk van de plant die je er in zet is er speciale potgrond. Dit kan bij uitzonderlijke planten, bijvoorbeeld qua kleur, soms zinvol zijn, maar ook bij planten die erg gevoelig zijn. Het is echter lang niet altijd nodig en dan kan je natuurlijk ook altijd universele potgrond gebruiken. Wat wel verstandig is om periodiek wat voeding toe te voegen. Er zijn verschillende soorten van staafjes of bolletjes die in de grond oplossen, tot pipetjes met buisjes die langzaam leegdruppelen of de bekende vloeibare voeding die je aan water toe moet voegen. Kijk op de verpakking in welke frequentie je wat extra voeding moet geven.

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay

Water

Hoe mooi je je balkon met planten ook gaat maken, als ze niet regelmatig water krijgen, dan is je mooie balkon zo verleden tijd. Maak er een vaste gewoonte van dat je je planten water geeft. Dat is belangrijk voor het behoud van je mooie planten. Een zomerse bui kan bij bepaalde planten soms ook weinig vocht opleveren. Dan denk je dat het geregend heeft en dus heeft de plant voldoende water. Echter, als een plant grote bladeren heeft, dan zou het zomaar kunnen dat de druppels over het blad buiten de pot rollen. Controleer dus altijd even de aarde, voordat je besluit dat de planten geen water nodig hebben.

Druppelsysteem

Voor de luiere tuinman of tuinvrouw is er altijd nog een mogelijkheid om een druppelsysteem aan te leggen. Het is een heel dunne slang die langs alle bakken gelegd wordt en waar gaatjes ter hoogte van de bakken komen. Zo krijg je een druppelsysteem - eventueel met timer - en worden je plantjes altijd van voldoende water voorzien, ook als je zelf met vakantie bent.

Tot slot

Zodra de warmere maanden zich aandienen is het leuk de buitenboel weer lekker op te vrolijken. Ook op het balkon zullen er plantjes zijn die het niet overleefd hebben of wil je gewoon wat anders in je potten. Kijk goed wat je nodig hebt, ga dan pas aan de slag om er vervolgens van te kunnen genieten.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Experimenteren met plant en pot combinatiesExperimenteren met plant en pot combinatiesMet een paar potten en bakken breng je sfeer en kleur in je tuin. De beplanting kun je aanpassen aan de seizoenen. Potte…
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelij…

Het magische en functionele van bamboeHet magische en functionele van bamboeBamboe heeft iets magisch en staat voor veel mensen voor oosters en zen-zijn. De plant heeft qua populariteit sinds de j…
Je eigen moestuin: SperzieboonJe eigen moestuin: SperzieboonDe sperzieboon is een leuke groente om gemakkelijk te zaaien in je eigen moestuin. Het is een groente die je snel ziet g…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.