Het magische en functionele van bamboe

Het magische en functionele van bamboe Bamboe heeft iets magisch en staat voor veel mensen voor oosters en zen-zijn. De plant heeft qua populariteit sinds de jaren tachtig en negentig van de 20ste eeuw een enorme vlucht genomen. Je komt bamboe dan ook in allerlei types tuinen tegen. Bamboe wordt vaak afgebeeld met Boeddha en geeft de plant een oosters tintje, maar bamboe is niet meer of minder dan een gewone plant uit China en afkomstig van een soort die binnen de grassen hoort. De veelal snelle groei en het ietwat exotisch uiterlijk, maakt de populariteit van deze weelderige plant alleen nog maar groter.
Bron: Alois Wonaschuetz, PixabayBron: Alois Wonaschuetz, Pixabay

Vanwaar de populariteit van bamboe?

Behalve het oosterse karakter dat de plant weerspiegelt, is het ook nog eens een plant die snel groeit en bepaalde soorten kunnen weelderig uitdijen. Er zijn veel soorten bamboe - ruim 1500 - en dat maakt dat er voor ieder wat wils is. De kleine tuin een kleine bamboe (bijvoorbeeld in de pot) en de grote tuin een grote. De kleinste wordt niet groter dan enkele centimeters en de grootste bamboe is de reuzenbamboe. Deze kan tot zo’n vijfendertig meter hoog worden en stengels die tot dertig centimeter gaan (in de breedte). De snelst groeiende bamboe is er een die stengels heeft die tot één meter per dag kunnen groeien.

Een extra voordeel van de bamboe is dat deze plant in allerlei klimaten kan voorkomen (van ijzige kou tot vochtige en warme streken). Aangezien we de panda een leuk en aandoenlijk dier vinden en de reuzenpanda van bamboe leeft, blijft deze plant voor velen iets magisch hebben.

Mogelijkheden bamboe

Potplant

Er zijn enkele bamboesoorten, zoals de Bambusa vulgaris, die geschikt zijn voor binnen. De plant moet voldoende licht krijgen, maar niet in de volle zon staan. Vaak zijn ze gekweekt op een stammetje en ze zijn te koop tot een kleine twee meter. Een extra voordeel is dat bamboe 35% extra zuurstof geeft.

Pol groeiers

De meeste bamboesoorten die we in het westen buiten planten, komen uit de zogenaamde Fargesiagroep van de bamboesoorten. Het betreft hier polgroeiers en dus geen planten die via de uitlopers enorm uit kunnen dijen. Voor deze uitdijende soorten zijn mensen nog wel eens bang. De vraag is dan: “Is er nog een rem op te krijgen?” Het antwoord is positief, want voor deze uitdijende planten is er wel degelijk een oplossing.

Middels de zogenaamde rizomenbegrenzer kunnen deze planten binnen de perken gehouden worden. Vind je dus een soort mooi die normaal tot enorme afmetingen komt via het wortelstelsel, je kunt ook deze plant in de tuin kwijt. Pas de rizomenbegrenzer wel direct bij het planten toe. De speciaalzaak of tuinman weet hoe er mee om te gaan.

Bron: Taoge, PixabayBron: Taoge, Pixabay
Bloeien
We zien de bamboe eigenlijk nauwelijks bloeien, maar het kan wel. Sommige bloeien eens in de drie jaar en er zijn meerjarige rassen die met zeer grote tussenpozen bloeien. Helaas sterven deze na hun weelderige bloei af. Deze wilde bamboesoorten bloeien dan allemaal tegelijk, wat een prachtig gezicht is. De sterfte daarna is minder mooi. Het betreft hier onder meer de Fargesia murieliae en de Fargesia nitida.

Hoewel we de bloei in de westerse wereld erg mooi vinden, ligt dat anders bij de Chinezen. Volgens de Chinezen is de bloei van de bamboe een slecht teken.

Haag

Bamboe wordt ook steeds vaker als haag gezet. Het is een speelse plant, het is prima te combineren met strakke (bloeiende) planten en bomen, groeit snel en vol en dat is weer prima voor voldoende privacy. Je kunt bamboe laag houden (prima te snoeien), maar je kunt het ook de hoogte in laten gaan.

"The bamboo that bends is stronger than the oak that resists"

Zen-zijn

We kunnen er niet omheen dat bamboe ook zen uitstraalt. Menigeen in de westerse wereld is op zoek naar een tegenhanger van de ratrace, althans die tendens is sinds begin 21ste eeuw ingezet. Zo’n tegenhanger is het zen-zijn en dat beelden we uit met rustieke landschappen, enigszins Japans uitziende tuinen, kabbelende beekjes, Boeddha én bamboe. Behalve dat het een oosters gevoel oproept (van in balans zijn), behoort bamboe ook tot de grassen. Juist de grassen hebben dat ontspannende karakter, door met de wind mee te buigen. De grassen gaan ‘mee’ op een zuchtje wind en dat ontspant mensen én doet denken aan het ‘go with the flow’-gevoel dat bij het zen-zijn hoort. Het is niet meer dan een gevoel, want zen-zijn zit in feite in de mens.

Bron: Monicaluo, PixabayBron: Monicaluo, Pixabay

Toepassing

Natuurlijk is het ook gewoon toe te passen in allerlei materialen. Maar bamboe blijft wel het karakteristieke uiterlijk houden en dat spreekt veel mensen aan. Het kan in allerlei stijlen worden toegepast. Wat is er zoal te maken van bamboe?
 • We zien het terugkomen in meubelen, zoals: kasten, stoelen, bankstellen en tafels.
 • Op de vloer kan het als parket gelegd worden.
 • Er kunnen keukens van gemaakt worden, die we in de ‘natuurhuizen’ (huizen die zoveel als mogelijk van natuurlijke materialen gemaakt worden) veel terugzien.
 • In de tuin zien we het ook steeds meer terug, want schuttingen/afscheidingen, poorten, vlonders, steigers en plantenbakken worden van bamboe gemaakt.
 • Vishengels in alle soorten en maken, met een ideale buigzaamheid.
 • Verschillende muziekinstrumenten, vanwege de holle pijpen.
 • Matten voor in huis of buiten op het terras. Stevig en toch prettig aanvoelend.

Naast het maken van allerlei materialen en gebruiksvoorwerpen, worden bamboescheuten ook verwerkt in de Aziatische keuken en zie je dat er steeds vaker kleding van gemaakt wordt.

Tot slot

Bamboe is uitermate functioneel en raakt steekt meer ingeburgerd als plant met substantie, zowel binnen als buiten, en het is betrouwbaar materiaal voor allerlei toepassingen. Bovendien laat bamboe de meest uiteenlopende stijlen moeiteloos samen gaan.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…
Een bekende maar zeldzame beerDe bamboe beer (of ook wel reuzenpanda genoemd) met zijn warme zwart/witte vacht is een prachtige bewoner van zuidwest C…
Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Bamboe vloeren, een duurzaam alternatiefWilt u een verantwoorde vloer of een mooie vloer in uw huis? Waarom niet gewoon beide? Laat u verrassen door een bamboe…

Eten uit eigen moestuin, zo doe je datEten uit eigen moestuin, zo doe je datVan eigen grond willen eten, zie je steeds vaker. Natuurlijker dan dat krijg je je producten niet. Voor sommige mensen i…
Het planten en onderhouden van balkonplantenHet planten en onderhouden van balkonplantenDe balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Saponifier, Pixabay
 • http://www.bamboehaag.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe
 • http://www.bamboe.nl/howtobamboo/bamboetips/
 • http://www.bambooteq.com/veel-gestelde-vragen-antwoorden-bamboe/
 • Afbeelding bron 1: Alois Wonaschuetz, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Taoge, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Monicaluo, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.