Een vijver aanleggen

Niets is leuker dan een vijver in je tuin te hebben. Het geeft niet alleen sfeer in je tuin, het trekt ook vaak andere dieren aan die graag van je vijver gebruik willen maken. Een vijver aanleggen is echt niet zo moeilijk als men denkt. En als je je vijver regelmatig bij houd is de onderhoud er van lang niet zo intensief als men vaak denkt.

Wat voor een vijver

Voor dat je een vijver aan gaat leggen moet je eerst even bedenken wat voor een vijver het gaat worden. Wordt het een plantenvijver een visvijver of een combinatie daarvan. Ook moet je bepalen waar de vijver komt te liggen. Let er op dat de vijver half in de zon en half in de schaduw komt te liggen. Het water heeft zon nodig om helder te blijven, maar te veel zon maakt het water warm en dat is niet goed voor de vissen. Ook bevordert zon de algengroei in het water. De vijver onder een boom plaatsen is ook niet zo verstandig, zo kunnen de blaadjes van de boom makkelijk in de vijver vallen. Vijvers zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. De meest gebruikte soorten zijn de voorgevormde vijver en de vijver die je zelf kunt maken met behulp van vijverfolie. Je kan ook kiezen voor een betonnen vijver, maar die kan je beter aan laten leggen door een gespecialiseerd vijverbouwbedrijf.

Voorgevormde vijver

De voorgevormde vijver is het makkelijkst om te plaatsen. Hij is gemaakt van kunststof en verkrijgbaar in veel verschillende vormen. De kleine soorten zijn meestal gemaakt van polyethyleen en de grotere vijvers van polyester versterkt met glasvezel. De meeste voorgevormde vijvers zijn voorzien van plantniveaus. Plantniveaus zijn lagen op verschillende hoogtes in de vijver waarop je waterplanten zet.

Je kiest een vijverformaat dat past bij je tuin. Er bestaan geen echte regels over een grootte van een vijver, maar het is wel verstandig om een wateroppervlak van minimaal 5 m2 aan te houden. Met deze grootte is het goed mogelijk om het biologisch evenwicht constant te houden. Bij een kleinere vijver is dit een stuk moeilijker.
Je legt een voogevormde vijver in vijf stappen aan.

1. Voorbereiden

Als je je keuze hebt gemaakt voor een vijvervorm, bepaal je de plaats waar je vijver gaat komen. Als je van plan bent om een fontijn of een beekloop aan te leggen, hou er dan rekening mee dat je de kabel van de pomp goed kunt wegwerken. Dit geld ook voor de slangen die nodig zijn voor de filters en watervallen. De pomp gebruikt stroom, dus controleer op tijd of de er een geaard stopcontact in de buurt is waar meerdere stekkers in passen.

2. Vorm markeren

Plaats de vorm op de plek waar de vijver moet komen en markeer de omtrek van de vorm. Gebruik als hulpmiddel paaltjes die je langs de rand van de vijver kan zetten. Sla de paaltjes recht de grond in.

3.Vorm uitgraven

Haal de vijver van zijn plaats en begin met het uitgraven van het diepste gedeelte van de vijver. Als deze uitgegraven is, graaf je de plantniveaus uit. Maak het gat ongeveer 10 cm breder en dieper dan de vijve is. De extra ruimte vul je later op met zand waarin je de vijver inspoelt. De bodem moet vrij zijn van stenen en andr materiaal dat de bodem ongelijk maakt. Vervolgens breng je een laag zand aan en stamp die goed aan. Zorg er voor dat de bodem waterpas is.

4. Vijver plaatsen

Plaats nu de vijver in het gat en stel deze waterpas. Leg daarvoor een lat dwars over de vijver en leg daar de waterpas op.

5.Vullen en afwerken

Vul nu de vijver voor ongeveer eenderde met water. Dit doe je om te voorkomen dat de vijver gaat drijven. Ald dit gebeurt moet je namelijk weer helemaal opnieuw beginnen. Om er voor te zorgen dat de vijver goed stevig staat, breng je nu het zand aan rondom de vijver aan. Vervolgens maak je het zand eromheen goed nat. Dit noem je inspoelen. Het zorgt er voor dat de vijvervorm zich als het ware in het zand nesteld. Tot slot kun je de vijver helemaal vullen met water en de beplanting erin brengen.

Folievijver

De voordelen van een folievijver zijn: je kunt de vorm helemaal zelf bepalen en in aanschaf is het meestal goedkoper. Bij een folievijver moet je wel rekening houden met de minimale wateroppervlakte en diepte. Dit is omdat als het in de zomer erg warm wordt, moeten de vissen, en andere dieren die in de vijver leven, zich terug kunnen trekken in een koel en zuurstofrijk gedeelte van de vijver. Dit is vlak bij de bodem. Een vijver die 80 cm of ondieper is, kan bij -20 graden helemaal dicht vriezen. Vissen moeten bij zulke temperaturen naar diepere waterlagen kunnen zwemmen, die niet dichtvriezen. Waterplanten groeien op verschillende dieptes. Daarom heeft een vijver verschillende niveaus nodig, om iedere plant op de juiste diepte te kunnen zetten.
Ook een folievijver leg je in 5 stappen aan:

1. Vorm bepalen

Nadat je hebt besloten waar de vijver komt, ga je de vorm bepalen. Dit kan je het beste doen met kleine paaltjes en touw. Houde wel rekening met de grondsoort. Als de grond erg slap is, kun je beste kiezen voor een vijver met strakke vormen. Ook moet je dan een bekisting aanbrengen van plaatmateriaal, die er voor zorgt dat de wanden niet inzakken.

2. Vorm uitgraven

Een vijver zonder plantniveaus kan je in een keer uitgraven. Als je een vijver met plantniveaus maakt, begin met het graven van de bovenste laag. Deze kuil maak je 30 cm diep. Dit is het eerste plantniveau. Vanuit deze kuil graaf je verder en maak je een plantniveau op +/- 45 cm. Tot slot graaf je het diepste gedeelte uit op minimaal 80 cm. Tijdens het graven kun je al rekening houden met een wateroverloop. Een wateroverloop zorgt er voor dat de vijver kan overlopen als deze te vol is. Dit water moet ook nog weg kunnen lopen. Plaats een afvoerpijp in de vijver en sluit deze aan aan de regenpijp van het huis.

3. Uitrekenen hoeveelheid folie

Nu de vorm uitgegraven is, kan je berekenen hoeveel folie je nodig hebt. Dit is heel simpel te berekenen. Neem de grootste breedte van de vijver. Tel hier twee maal de diepte van de vijver bij op en 1,5 meter extra voor de oeverranden. Dit is de benodigde breedte van de folie. Voor de hoeveelheid lengte gaat de berekening precies hetzelfde. Neem de grootste lengte van de vijver. Tel twee maal de diepte van de vijver bij op en de 1,5 meter extra voor de oeverranden. Nu heb je de benodigde lengte van de folie. Afhankelijk hoe groot de vijver gaat worden en wat je er mee gaat doen, heb je een bepaalde foliedikte nodig. Over het algemeen geld: Hoe groter de vijver des te dikker de folie. In een tuincentrum kunnen ze je precies vertellen wat voor een folie geschikt is voor jouw vijver.

4. Onderlaag prepareren

Na het uitgraven van de vijver, haal je alle scherpe voowerpen van de bodem. Daarna breng je een laag fijn zand aan waarmee je de bodem glad maakt. Dooroverheen leg je beschermfolie. De beschermfolie beschermt de vijverfolie tegen beschadiging door wortels of scherpe voorwerpen, zoals stenen. Je hebt net zo veel beschermfolie nodig als vijverfolie, maar de omslagranden hoef je niet mee te rekenen.

5. Folie aanbrengen

Het is bijna niet te doen om vijverfolie alleen aan te brengen. Wat hulp van een aantal mensen is dus geen overbodige luxe. Laat de folie over de kuil heen zakken en strijk de vouwen zo veel mogelijk glad. Tijens het vullen van de vijver trek je de folie strak en werk je de vouwen weg. De overtollige folie snijd je langs de randen af. Laat ongeveer 50 cm zitten voor de randafwerking. De rand kan je op verschillende manieren afwerken. Door keien of kiezels aan de rand te leggen. Onder deze deze steensoorten kun je dan grit of zandfolie aanbrengen. Deze folie is niet alleen decoratief maar beschermt ook de vijverrand. Als je vijver helemaal gevult is met water kan je de vijverplanten gaan planten en alles afwerken in jouw smaak.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
De aanleg van een vijverDe aanleg van een vijverUitgebreid werkstuk over alle aspecten van de aanleg van een vijver. Er wordt gekeken naar het doel, de materialen, de a…
Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Als je overgaat tot de aanleg van een vijver in de tuin, dan moeten er vooraf nogal wat keuzes worden gemaakt. Gaat de v…

Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
Een huisje op een volkstuinparkEen huisje op een volkstuinparkSamen met mijn man heb ik een tuinhuisje op een volkstuinpark. Veel mensen denken dat het ouderwets is en dat er alleen…
Bronnen en referenties
  • Boek vijvers aanleggen
Reactie

Marga V. Rodijnen, 09-08-2009
Hebben jullie ook ervaring met het veranderen van de vorm van een bestaande vijver? Reactie infoteur, 09-08-2009
Je vijver van vorm veranderen is op zich niet zo heel erg moeilijk. Wat wil je precies weten?

Groetjes,

Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.