Vissen in je vijver

Vissen in je vijver Als je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je vijver wilt hebben. Wil je jagers of wil je vissen die zo tam kunnen worden dat ze uit je handen eten. Hieronder vind je de beschrijving van verschillende soorten vissen en waar je op moet letten als je vissen aan wilt schaffen.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat je vissen is je vijver gaat plaatsen, moet je vijver wel van een aantal dingen zijn voorzien. Het is erg belangrijk dat er speciaal vijversubstraat op de bodem ligt. Dit substraat zorgt er voor dat het biologisch evenwicht in je vijver gehandhaafd blijf. In dit substraat zitten becteriën die er voor zorgen dat de ontlasting van de vissen en het het afgestorven blad van de planten, omgezet worden in verschillende soorten goede stoffen.

Een vijverpomp kan echt niet ontbreken in je vijver. Aan de pomp kun je een filter bevestigen, die er voor zorgt dat het zwevende vuil uit je vijver wordt gefilterd. Ook zorgt de pomp voor beweging in het water en zuurstof. In een tuincentrum kan je informatie vinden welke pomp en filter geschikt is voor jou vijver. Een dompelpomp is niet geschikt voor een vijver. Een dompelpomp is gemaakt voor af en toe gebruik, een vijverpomp is gemaakt voor continu gebruik, en dat heb je wel nodig. Ook is een dompelpomp veel te sterk voor een vijver. Een dompelpomp kan zo veel water per uur verpompen dat de vissen makkelijk meegezogen kunnen worden, en dan krijg je sushi.

Waar op letten bij aanschaf

  • Als je vissen wilt kopen voor in je vijver zijn er een aantal punten waar je op moet letten.
  • De vissen moeten normaal actief zijn en rustig rondzwemmen.
  • Als de vissen ergens tegenaan schuren hebben ze last van parasieten.
  • De vissen mogen geen zichtbare beschadigingen hebben.
  • De vinnen moeten mooi uitstaan. Als een vis de vinnen tegen het lijf gedrukt houdt, dan is de kans groot dat hij stress heeft of ziek is.
  • De bakken waar de vissen in het tuincentrum gehouden worden, moeten schoon zijn.
Als de vissen er niet gezond uit zien, moet je ze niet kopen. De kans is groot dat ze dood gaan en bovendien kunnen ze, vissen die al in de vijver zwemmen, ziek maken.

Vissoorten

Visse kun je verkrijgen in verschillende soorten en maten. De keuze voor een vis is afhankelijk van wat voor een soort vijver je hebt, de omvang van de vijver en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Hieronder volgt een lijst met de meest populaire vijvervissen en hun omschrijving.

Goudvis
Een goudvis is een karperachtige. Dit houdt in dat de vis graag overal in wroet om voedsel te vinden. Ze vervuilen dus behoorlijk je vijver. Daarom is een filter erg belangrijk als goudvissen houd. Daar tegen is een goudvis een makkelijke en sterke vis, die een grote van 40 cm kan bereiken. Ook planten goudvissen zich erg makkelijk voort. De vrouwtjes leggen hun eitjes tussen de beplanting. Omdat goudvissen zich zo makkelijk voortplanten, is het soms noodzakelijk jonge goudvissen uit de vijver te halen om overbevolking tegen te gaan. Een goudvis eet graag droog voer en af en toe watervlooien en garnalen gaan er ook wel in. een keer per dag voederen is voldoende.

Goudwindes

Goudwindes zijn actieve vissen. Als het mooi weer is komen ze meteen naar de oppervlakte. Goudwindes zijn echte schoolvissen en je moet ze dan ook minimaal per 5 stuks houden. Ondanks dat het karperachtige zijn, blijven ze van je planten af. Het zijn alles eters, ze eten graag insecten in en rond het water maar ze eten ook korrelvoer. Zijn er voldoende natuurlijke voedselbronnen aanwezig, dan zullen ze het droogvoer links laten liggen. Goudwindes planten zich ook heel makkelijk voort. Tot slot zijn het soms echte acrobaten. Vooral als de zon onder gaat en de muggen zoeken het water op zal je ze regelmatig boven het water uit zien springen om het lekkere hapje te vangen.

Shubunkin en Sarasa

De Shubunkin en Sarasa zijn beide kweekvormen van de goudvis. Ook is de verzorging hetzelfde als een goudvis. Shunbunkins verschillen van goudvissen omdat gevlekt gekleurd zijn en doorzichtige, onregelmatige schubben hebben. Een Sarasa verschilt van gewone goudvissen omdat ze oranje met wit gekleurd zijn. Verder is er geen verschil met een "gewone goudvis".

Koikarper

Een koikarper heeft meer verzorging nodig dan andere vijvervissen. Kois vragen veel ruimte en dus niet geschikt voor in kleinere vijvers. Een koi is gevoelig voor temperatuurschommelingen en dit gebeurt sneller in een kleine vijver als in een grote vijver. Ze houden er van om in modder te wroeten, daarom is een goed filter systeem een must voor een koivijver. Plant ook niet te veel planten in de vijver dit belemmert de bewegingsvrijheid van de koi. Een koi kan wel een meter groot worden en onder ideale omstandigheden kunnen ze wel 60 jaar oud worden.

Steur
Net als een koikarper kan een steur een meter lang worden. De vis ziet er een beetje haaiachtig uit. Deze vis heeft zuurstofrijk water nodig. Omdat de bovenkant van de vis donker is, is hij bijna niet te zien in het water. Bij een watertemperatuur boven de 21 graden zal een extra zuurstof pompje gebruikt moeten gaan worden, omdat dan het zuurstof gehalte in de vijver te laag wordt. Een steur heeft speciaal voedsel nodig wat naar de bodem zinkt. Een steur is geen goedkope vis in aanschaf. De prijzen liggen tussen de elf en elfduizend euro. Een steur is meer voor een serieuze vijveraar, omdat een steur houden veel tijd en aandacht vraagt.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een steur in je vijverEen steur in je vijverSteuren zijn enorm populair om in de vijver te houden, je komt ze daardoor ook regelmatig tegen in een tuincentrum, vijv…
Steuren voeren, niet altijd even eenvoudigSteuren voeren, niet altijd even eenvoudigSteuren zien er machtig uit en hebben een soort prehistorische vertoning. Het zijn enorm populaire vijvervissen, terwijl…
Goudwinde, een ideale vijvervisGoudwinde, een ideale vijvervisIn een siervijver mogen eigenlijk geen vijvervissen ontbreken. Maar, er zijn meerdere soorten, afhankelijk van de vijver…
Wel of geen vissen in de vijverWel of geen vissen in de vijverAls je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders alda…

Een gazon aanleggenEen gazon aanleggenIn het begin van het voorjaar is de ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Een mooi gazon is een aanwinst voor je…
Een vijver aanleggenNiets is leuker dan een vijver in je tuin te hebben. Het geeft niet alleen sfeer in je tuin, het trekt ook vaak andere d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Studieboek vijvers
  • Wikipedia
Reacties

Sunjata, 23-05-2011
Hoi,

Wij hebben een vijver van 4,5 bij 1.7 bij 0,73 diepe vijver. We hebben een pom van 4,5 liter, 1 lelie en een zuurstofplant er nu in. Ook hebben we 5 zoetwatermossels om het water te filteren. Ik vind grote vissen wel mooi, maarr wat zouden we erin kunnen zetten? Ik wil geen extra dure filtersystemen moeten aanschaffen. Reactie infoteur, 23-05-2011
Beste Sunjata,

Als je geen filtersysteem in vijver wil zetten, raad ik je aan geen vissen te nemen. Zo een filtersysteem filtert namelijk de afvalstoffen, van o.a. de vissen, uit het water. Als je geen filtersysteem neemt vervuilt het water te erg en zullen je vissen het niet overleven.
Het enige wat je kan proberen is heel veel waterplanten in je vijver zetten, zowel zuurstofplanten als oeverplanten (deze fungeren ook als filter). Ook raad ik je aan een groter pomp te nemen. een pompje van 4,5 liter is echt veel te klein voor zo een formaat vijver.
Ga anders naar een vijvercentrum of een tuincentrum met een vijverafdeling om advies in te winnen. Want wat jij wil is helaas niet mogelijk!

Succes er mee!
Met vriendelijke groet Lautof (infoteur)

Angelien, 22-03-2011
Ik heb 5 goudvissen en 1 oranje sluierstaart en een zwarte. Ze hebben heel de winter binnen gezeten ik wil ze nu naar buiten doen, kan dat? Ik doe het elk jaar alleen de sluierstaarten heb ik nog maar een paar maanden. Het vijvertje is heel ondiep, vandaar als het snachts vriest. Reactie infoteur, 23-03-2011
Beste Angelien,

Je moet er voor zorgen dat de temperatuur van het water bnnen even koud is als buiten. Hoe dichter de temperaturen bij elkaar zitten, des teminder stress en problemen de vissen ondervinden om overgeplaatst te worden. Bij een te grote temperatuurverschil kan de vis in shock raken en sterven. Dus voorzichti!

Succes er mee,

Lautof

Tom Smit, 23-05-2010
Normaal gesproken zijn mijn vissen om deze tijd v.h. jaar goed te zien. maar nu lijkt het al weken lang dat ze verdwenen zijn. heel af en toe springt er een boven water, maar aan de oppervlakte zie ik ze al geen weken meer. Kan het zijn dat ze zich voeden met kikkerdril of kleine kikkervisjes. De ph waarde is goed, alleen is het water groen, en dat wil maar niet weg ondanks drankjes van Velda. Dank voor het commentaar. Reactie infoteur, 24-05-2010
Beste Tom Smit,

Je moet ook je nitriet, nitraat, Kh en Gh waardes meten.
Vooral nitriet is erg giftig voor je vissen, ze kunnen er aan dood gaan. Groen water duidt over het algemeen op een te hoge nitriet en /of nitraat waarde. En als ik zo je gedrag van je vissen hoor denk ik dan ook dat dat het probleem is.

Begin dan onmiddelijk met het verschonen van je vijver water. Minimaal de helft. Zo breng je je nitriet/nitraat waardes om laag.

Om dit in het vervolg te voorkomen moet je een filter aanschaffen. In dit filter komen bacteriën te zitten. Deze bacteriën zetten het zeer schadelijke nitriet om in nitraat. Nitraat wordt weer gebruikt als voeding voor je planten. Dus zorg er ook voor dat je voldoende waterplanten in je vijver hebt.

Er bestaat ook een middel om je nitriet waardes snel te laten dalen, maar dit is van tijdelijke aard. Maar het red wel de levens van je vissen.

Succes er mee,

Lautof (infoteur)

Bas, 02-02-2010
Ik heb een cirkelvormige vijver meet een doorsnede van zo'n 1 meter en een diepte van 60 cm. Hij is nog niet ingericht, dat ga ik in de zomer doen met veel planten. Welke vissen kunnen hier in? alvast bedankt.
Bas Reactie infoteur, 03-02-2010
Beste Bas,
Je vijver is niet zo heel erg groot, het wordt dan ook moeilijk om een goed biologisch evenwicht in je vijver te krijgen. Ik zou er maximaal 3 tot 5 vissen in doen. En dan niet al te grote. Goudvisjes, shubunkins en sarasa zijn sterke visjes, Die vrijwel overal overleven. Ze planten zich ook best wel snel voort, dus houd je vijver goed in de gaten. Hou er ekening mee als je vissen in je vijver neemt, dat het ook verstandig om een filter te plaatsen. Veel planten is altijd goed, maar de visjes moeten natuurlijk wel de ruimte blijven houden om lekker te kunnen zwemmen. Dus je planten wel goed onderhouden.

Succes met je vijver!
Lautof

Els, 24-05-2009
Onze vissen in de vijver zitten steeds op de bodem. Normaal zien we ze vrolijk zwemmen maar nu zitten ze verstopt. Heeft iemand dit al eens meegemaakt en wat kan je er aan doen? Reactie infoteur, 25-05-2009
Beste Els,
Dit kan meerdere oorzaken hebben.
De waardes van je vijver zijn verkeerd.
Je vissen zijn ergens van geschrokken.
In het eerste geval moet je onmiddellijk de helft van je vjverwater vervangen door kraanwater, anders gaan je vissen dood. Test vervolgens de waardes van je vijver met een testsetje, te koop bij tuincentra. Zijn de vissen ergens van geschrokken dan herstelt zich dit vanzelf wel weer. Tot slot kunnen de vissen zich nu ook even rustig houden voordat ze gaan paren.

Succes met je vissen,

Groetjes Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.