Onkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderen

Onkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderen Een tuin is prachtig: mooie bloemen, prachtige struiken, heerlijk genieten, maar al dat onkruid! Soms lijkt het erop dat het onkruid harder groeit dan alle mooie planten. Je kunt dan natuurlijk naar de gifspuit grijpen, maar er is ook een milieuvriendelijke manier te verzinnen om al dat nare onkruid weg te krijgen.

Waarom op milieuvriendelijk wijze onkruid bestrijden?

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom je onkruid op een biologische, milieuvriendelijke manier zou willen bestrijden. Allereerst is het gebruik van gif en bestrijdingsmiddelen niet goed voor het milieu. Door het spuiten met gif, komt er veel van het gif in het oppervlaktewater. Hierdoor krijgen de vissen veel gif binnen en sterven zij. Ook watervogels hebben last van het gif. Door het spuiten van gif op bloeiende bloemen en planten, al is het onkruid, zoals paardenbloemen of brandnetels, krijgen ook veel bijen veel gif binnen. En dat terwijl veel bijenvolken het al zo slecht hebben. Ook vlinders krijgen het gif binnen en sterven.

Het gif is dus niet gezond voor insecten en dieren, maar je kan je dan ook afvragen of het voor jezelf en je eventuele kinderen of huisdieren wel zo gezond is. Bij het spuiten kan je zelf altijd wat van het gif binnenkrijgen. Ook huisdieren, zoals honden, maar ook (buur)katten lopen door de borders en over het grasveld heen. De katten zullen zich weer gaan wassen en op die manier zullen zij ook gifstoffen binnenkrijgen. En laten we ook de kinderen niet vergeten die op het gazon spelen en ook gifstoffen binnen kunnen krijgen.

Ook wordt het onkruid vaak resistent voor al het gif dat er wordt gespoten. Hierdoor zal er steeds ander en zwaarder gif gebruikt moeten worden.

Hoe onkruid op een milieuvriendelijk manier verwijderen?

Gelukkig is het ook mogelijk om onkruid zonder gif op een milieuvriendelijk manier te verwijderen.

Voordat het bloeit

Het onkruid plant zich voort door te bloeien. Als er dus onkruid in de tuin staat, moet je ervoor zorgen dat het weggehaald is voordat het gaat bloeien en zich voort gaat planten. Let dus op de tuin en verwijder het onkruid op tijd. Het zaad van het onkruid kan jaren lang in de aarde wachten voordat het ontkiemt. Als je dus het onkruid niet weghaalt voordat het bloeit en zaait, kan je hier jaren last van blijven houden.

Met wortel en tak

Veel onkruid is erg hardnekkig. Als er nog een klein stukje van de wortel in de grond blijft zitten, zoals bij de paardenbloem, dan zal de hele plant opnieuw opkomen. Zorg er daarom voor dat alles van het onkruid weg is. Andere soorten onkruid vermeerderen zich ook onder de grond. Uit elk stukje wortel dat overblijft, of elk stukje van de plant die niet weg wordt gehaald, komt weer een nieuw plantje. Denk hierbij aan onkruiden zoals pispotjes, oftewel haagwinde. Dit onkruid is zeer hardnekkig en een nachtmerrie voor elke tuinier.

Wortelonkruiden zoals haagwinde milieuvriendelijk bestrijden

Haagwinde is een vreselijk onkruid om in de tuin te ontdekken. Het onkruid overwoekert de hele tuin en ‘wurgt’ alle andere planten. Om de plant uit je tuin te krijgen is veel doorzettingsvermogen nodig.

Je kan de bladeren van de plant natuurlijk insmeren met een biologisch bestrijdingsmiddel. Alhoewel dit geen chemisch gif is, is het gebruik toch af te raden. Ook biologisch gif is gif. Je kan ook een milieuvriendelijkere manier toepassen door het stuk tuin waar de plant is ontdekt leeg te maken en af te graven. Haal alle planten die je wil bewaren uit de grond en schud alle aarde eraf. Het is belangrijk dat dit secuur gebeurt, want uit een klein stukje wortel van de haagwinde kan weer een nieuwe plant groeien en is het voor niets geweest. Spit daarna het hele stuk om met een Engelse riek, dit is een riek met vier platte tanden, en haal elk stukje wortel van de haagwinde weg.

Laat dit stuk van de tuin nu minimaal een maand braak liggen. In deze maand contoleer je regelmatig of er nog haagwinde opkomt. Indien de plant opnieuw komt, verwijder dan de plant, inclusief de wortels, want elk klein stukje wortel loopt weer uit. Let er ook op dat de haagwinde niet via buurtuinen opnieuw je tuin inkomt. Je kunt de haagwinde tegengaan door tussen jouw tuin en de tuin van de buren kunststoffolie te plaatsen.

En ook bij haagwinde geldt dat je voordat het gaat bloeien moet zorgen dat het weg is, anders zaait de plant zich weer op andere plaatsen uit.

Tussen de stenen

Weghalen en vegen

Tussen de tegels op het terras kun je het onkruid weghalen met tuingereedschap. Dit tuingereedschap ziet eruit als een haak. Deze haak heeft aan de hoekkant een mes, waarmee je tussen de tegels het onkruid kunt verwijderen. Als het onkruid eenmaal weg is, kun je het onkruid tegenhouden door regelmatig met een harde bezem het terras goed aan te vegen. Hierdoor krijgt het onkruid geen kans om te wortelen.

Bij de aanleg

Ook kun je bij het aanleggen van je terras al rekening houden met het onkruid. Je kunt bijvoorbeeld onder de tegels antiworteldoek leggen, zodat het onkruid niet via de grond naar boven kan groeien. Er kan dan natuurlijk altijd nog onkruid via zaadjes geplant worden, maar deze onkruiden kunnen zich, door het antiworteldoek, niet diep wortelen waardoor het verwijderen makkelijker gaat.

Om de onkruiden van boven tegen te gaan, kunnen de naden van het terras ook worden ingewassen met een speciale cementlaag, waardoor er geen aarde of zand tussen de tegels zit en er dus ook geen onkruid tussen de tegels kan komen. En nadeel hiervan is wel dat het water ook wat minder snel wegloopt, waardoor er mosvorming kan optreden op en tussen de tegels.

Onkruidbranders

Er bestaan ook onkruidbranders. Hiermee wordt het onkruid weggebrand. Het heeft direct effect en is geen zwaar werk. Nadeel is wel dat er met vuur gewerkt wordt (brandgevaar!) en dat je ook moet uitkijken voor de andere planten. Het kan namelijk zo heet worden dat bijvoorbeeld ook de onderkant van de heg onbedoeld wordt weggeschroeid. Een ander nadeel is dat het verwijderen alleen cosmetisch is. De wortels zitten nog in de grond, waardoor de plant weer snel zal gaan groeien.

In het gazon

Het is altijd ingewikkeld om onkruiden uit een gazon te verwijderen. Er zijn echter wel mogelijkheden voor. Allereerst geldt ook hier weer: weghalen voordat het bloeit. Anders blijf je aan de gang met het verwijderen.

Zorg voor een dikke grasmat

Gras is eigenlijk het ergste onkruid wat er bestaat. Als het dus lukt om een mooi dicht grasveld te hebben, krijgen ‘andere’ onkruiden eigenlijk geen kans om op te komen. Zorg er daarom voor dat de kale plekken in het grasveld worden opgevuld met nieuw graszaad. Zorg ook voor een stevige, volle grasmat door op tijd de grasmat van kalk en van meststoffen te voorzien.

Kruipend onkruid

Vaak zit er in grasvelden kruipende onkruiden zoals ereprijs. Vooral kruipende onkruiden zijn weg te krijgen door het verticuteren van het grasveld. Door het verticuteren worden de wortels en de plant in kleine stukjes gehakt en zal de plant het moeilijk krijgen om te groeien. Zaai daarna weer graszaad op de kale plekken in om ander onkruid tegen te gaan.

Onkruid met penwortel

Onkruiden als paardenbloemen, jakobskruiskruid of zuring hebben een penwortel en zijn maar moeilijk te bestrijden. Er bestaat echter tuingereedschap die deze soorten onkruid redelijk makkelijk weg kan halen: de jakobskruiskruid vork. Deze vork bestaat uit een steel en drie tanden. De vork trekt een heel polletje gras omhoog, inclusief het onkruid, waarna het onkruid redelijk eenvoudig met wortel en al verwijderd kan worden. Het polletje gras kan daarna weer eenvoudig terug het gazon ingeduwd worden.

In de border

Schoffelen

Het onkruid in de border is vaak redelijk makkelijk weg te halen. Zorg voor een goede schoffel en schoffel regelmatig alle aarde om. Ook de aarde waar nog geen onkruid in te zien is: het is namelijk prettig als het onkruid niet kan ontkiemen. Het schoffelen is het meest effectief wanneer het droog weer is. Gaat het na het schoffelen regenen, dan heb je kans dat het onkruid weer vastgroeit. Probeer dan ook al het los geschoffelde onkruid zoveel mogelijk te verwijderen.

Jakobskruiskruid vork

Wanneer onkruiden als paardenbloemen, jakobskruiskruid of zuring zich toch in de border hebben weten te zaaien kan ook in de border gebruik gemaakt worden van de jakobskruiskruid vork.

Geef onkruid geen kans

Ook hier geldt weer: waar gewenste planten groeien, kan geen onkruid groeien. Je kunt er daarom voor kiezen om veel planten te planten, of een bodembedekker te planten. Er zijn prachtige bodembedekkers te koop, zelfs doorbloeiende rozen die ervoor zorgen dat het onkruid geen kans krijgt. Wil je geen volle border, dan kan je er ook voor kiezen om tussen de planten een laag cacaodoppen te strooien. Hierdoor komt er geen zonlicht op de aarde, waardoor het onkruid niet, of moeilijk kan ontkiemen.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Onkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid verwijderen met een onkruidborstelOnkruid tussen de bestrating vinden veel mensen erg vervelend. In het voorjaar tot en met het einde van de herfst ervare…
Hoe werkt de Batavia Maxx Heat heteluchtpistool?Hoe werkt de Batavia Maxx Heat heteluchtpistool?De een gebruikt de Batavia Maxx Heat voor het aansteker van de barbecue, een ander gebruikt dit elektrische heteluchtpis…
Bloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderst…

Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Werkzaamheden in de tuin in de nazomerWerkzaamheden in de tuin in de nazomerDe tuin is in de nazomer het mooist. De borders en de bloemperken zien er prachtig uit met veel kleur en geur. Het is va…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.