Werkzaamheden in de tuin in de nazomer

Werkzaamheden in de tuin in de nazomer De tuin is in de nazomer het mooist. De borders en de bloemperken zien er prachtig uit met veel kleur en geur. Het is vaak nog mooi nazomerweer. Aan de tuin is echter wel al te zien dat de herfst er aan komt. De dagen worden korter, het wordt eerder donker, en vaak zijn de planten ís ochtends nat van de dauw. Het wordt tijd om de tuin klaar te gaan maken voor de herfst.

Borders

De borders zien er nu prachtig uit. Veel kleur en geur, maar er moet ook nog in gewerkt worden. Het onkruid blijft nog even groeien en bloeien en moet dan in dit seizoen ook regelmatig verwijderd worden. Blijf de borders daarom regelmatig schoffelen en wieden.

Ondersteuning

Let er goed op dat de planten goed ondersteund worden. Veel planten zijn nu flink gegroeid en juist in dit seizoen komen er vaak zomerstormen voor met onweer, windstoten en zware regenval die de planten laten omvallen. Zorg er daarom voor dat de planten goed ondersteund worden, zodat ze niet kunnen omwaaien.

Snoeien

Knip oude uitgebloeide bloemen uit, zodat de nieuwe bloemen goed zichtbaar zijn en zodat de plant misschien weer nieuwe bloemen kan ontwikkelen. Snoei ook bepaalde planten, zoals lavendel, al wat terug. Zorg ervoor dat andere planten, die nu beginnen met bloeien goed zichtbaar zijn en niet uit het zicht worden gehouden door uitgebloeide planten. Bemest de planten die nu bloeien en zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen. Vergeet hierbij ook de planten in de potten niet. Verwijder de uitgebloeide eenjarige planten uit de border.

Hagen

Groenblijvende hagen zoals buxus en beukhaag worden een paar keer per jaar geknipt om in model te blijven. De nazomer is het seizoen waarin deze groenblijvende hagen voor het laatst in het model geknipt hoeven te worden.

Gazon

De vroege herfst is het beste seizoen om een nieuw gazon aan te leggen. In de nazomer is het daarom de beste tijd om dit werk voor te bereiden. Omdat een gazon vaak jaren mee moet gaan, is het van belang om goed voor te bereiden. Verwijder alle oude graszoden en het onkruid. Verwijder ook alle onregelmatigheden zoals stenen, tegels enzovoort. Zorg ervoor dat het stuk mooi glad is door te egaliseren. Breng daarna een laag humus, goed verteerd organisch materiaal, aan om de grond te verbeteren. Het stuk grond is nu klaar om te worden ingezaaid, of om er graszoden op te leggen.

Verticuteren

In augustus kan het gazon nogmaals geverticuteerd worden. Hiermee worden onkruiden verwijderd en wordt het gras belucht. Om onkruid in het gazon tegen te gaan en om een mooie grasmat te krijgen kan je in augustus en september kale plekken in het gazon bijzaaien. Ook kan je de grasmat wat vernieuwen door graszaad te strooien. Natuurlijk moet het gazon nog steeds wekelijks worden gemaaid. In september moet het gazon nogmaals bemest worden.

Gazon sproeien

Let ook op dat het gazon niet te droog wordt. Tijdens een mooie nazomer kan er vaak te weinig regen vallen en veel zon schijnen. Sproei de tuin en zeker het grasveld zodat het mooi blijft.

Voorbereiden voor volgend jaar

Stekken

Dit is ook het seizoen om niet winterharde planten te stekken. Er zijn veel planten die niet winterhard zijn. Er zijn vele gradaties winterhard zoals half winterhard, beperkt winterhard of matig winterhard. Deze gradaties geven aan hoeveel vorst een plant kan hebben, voordat de plant volledig afsterft. Een strenge winter overleven deze planten niet. Om toch volgend jaar weer van de planten te kunnen genieten, kan deze planten worden gestekt. Als de winter dan streng is geweest, zijn er in elk geval plantjes achter de hand.

Vaste planten

De nazomer is ook een prima seizoen om nieuwe vaste planten te planten. Veel winterharde planten willen graag in de nazomer of in de vroege herfst geplant worden. De grond is nu op zijn warmst, waardoor er goed geworteld kan worden. Het loont om in dit seizoen te gaan kijken naar planten. Bekijk de tuin en ga na waar planten vervangen moeten worden en waar gaten zijn in de tuin die opgevuld moeten worden.

Bollen

Om volgend jaar in het voorjaar en begin van de zomer te kunnen genieten van bollen, moeten deze bollen vanaf september geplant worden. De bollen kunnen in de border, maar kunnen ook in het gazon geplant worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de late herfstWerkzaamheden in de tuin in de late herfstDe herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren…
Het bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverHet bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverGehoornde klaverzuring, ook bekent als springklaver, wordt vaak verward met rode klaver. Gehoornde klaverzuring kun je h…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…

Onkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenOnkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenEen tuin is prachtig: mooie bloemen, prachtige struiken, heerlijk genieten, maar al dat onkruid! Soms lijkt het erop dat…
Ongedierte en plagen in de tuin herkennen en bestrijdenIn iedere tuin kunnen plagen optreden in de vorm van sapzuigende insecten, bladeters en worteleters. As er niets gedaan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 14-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.