Een perfecte gazon of gras zaaien
Een mooi en groen gazon maakt je tuin perfect. Je grasmat bepaalt immers mede de gezelligheid van je tuin. Het is immers zalig om op het terras te zitten en te kijken naar de perfecte groene grasmat zonder onkruid. Uiteraard komt deze groene grasmat er niet vanzelf. De periode van inzaaien, de ondergrond, het soort graszaad en het onderhoud van je gazon zijn zeer bepalend voor de kwaliteit van je grasmat. Op een mooi stukje gras kunnen de huisdieren rondlopen en de kinderen zich ten volle uitleven. Groen gras zaaien vereist enkele aandachtspunten.
Wanneer gras zaaien?
Tijdens het jaar zijn er twee periodes waarin het aangewezen is om gras te zaaien. Het voorjaar (vanaf april tot half mei), en het najaar (in de maanden september en oktober). Hou echter ook rekening met het feit dat het tijdens droge periodes niet aangewezen is om te zaaien. Je zou immers iedere avond moeten besproeien wat niet ideaal is. Ook periodes met veel wind vermijd je het beste omdat het gestrooide zaad zou kunnen wegvliegen. Op deze manier kan je plaatsen hebben waar het gras overvloedig groeit en andere plaatsen waar er geen gras groeit. Ook mag het tijdens de nachten niet meer vriezen. Het nadeel van in het voorjaar te zaaien is dat er meer onkruid groeit. In het najaar heb je dit minder. Een mix van zonneschijn en af en toe regen is het ideale weertype om gras in te zaaien.
Bron: Huskyherz, Pixabay Soorten gazons
Het soort graszaad dat je gaat gebruiken hangt af van het doel waarvoor de grasmat dient. Indien je een grashoekje hebt zonder al te veel activiteit, dan kies je voor deze plaats best voor
siergazon. Voor gras waar voortdurend kindjes op lopen en dat regelmatig wordt gebruikt, kies je het best
speelgazon. Als er af en toe voetbal wordt gespeeld of andere intense activiteiten worden gedaan, dan ben je best af met een
sportgazon. Daarnaast bestaan er ook nog graszaadsoorten voor plaatsen in de schaduw, vochtige gebieden enzovoort. Variatie is er dus genoeg. Indien je niet goed weet welk graszaad te kiezen, dan laat je je het beste infomeren in een tuinspeciaalzaak.
Hoe maak ik de grond klaar om te zaaien?
Nu je weet wanneer je moet zaaien en welk soort graszaad je gaat gebruiken, is het tijd om je grond klaar te leggen voor het inzaaien. Belangrijk is om de samenstelling van de grond te kennen. Indien je dat wenst, kan een staaltje grond onderzocht worden om te kijken of de bemesting voldoende is om het gras op de grond te laten groeien. Dit soort onderzoek kan bij een tuinspeciaalzaak zoals
Aveve gebeuren. Vaak wordt deze stap overgeslagen en gaat men er gewoon vanuit dat het gras wel zal groeien. Vervolgens moet je je grond gaan bewerken. Het volledige terrein moet een 25-tal centimeter diep omgespit worden. Indien je een klein stukje terrein hebt, dan kan je dit zelf doen met de spade. Indien niet, dan kan je machinaal gaan omspitten. Na het spitten moet je ervoor zorgen dat alle onregelmatigheden (stenen, glas enzovoort) uit de grond verwijderd zijn. Nu kan je met een hark de grond trachten te egaliseren om een zo vlak mogelijk oppervlak te verkrijgen. Eenmaal dit gedaan is, ga je erover met een rol voor een perfect en egaal grondoppervlak.
Gras zaaien
Vanaf nu kan je gras inzaaien. Zaaien doe je best op windstille dagen. Alvorens je inzaait, ga je met een hark nog even licht door de grond heen. Per 100m2 heb je ongeveer 3 à 4 kilogram graszaad nodig. Zaaien gebeurt in vele gevallen met de losse hand maar het kan ook met een strooiwagen. Met een strooiwagen ben je er zeker van dat het zaad op een gelijkmatige manier is verdeeld. Zaai eerst in de breedte en vervolgens in de lengte, of omgekeerd. De zaadjes kan je achteraf nog eens inharken en eventueel kan je er nog eens met de rol over. Het is nu een tiental dagen wachten alvorens de eerste grassprietjes zichtbaar zijn.
Tips voor een mooi groen en perfect gazon
- Maaien: Tijdens het groeiseizoen moet je het gras wekelijks maaien voor een optimaal resultaat. Voldoende maaien doet het gras dikker aangroeien en vermijdt dat onkruid groeit. Maaien doe je het best bij droog weer. Zorg er ook voor dat het niet té warm is tijdens het maaien, zodat je gras niet verbrandt als je het net hebt gemaaid.
- Trimmen: Je gazon een mooie en verzorgde uitstraling geven doe je ook door te trimmen. De kleine hoekjes van je grasmat worden op deze manier ook egaal gemaaid, waardoor het een pracht is om naar je grasmat te kijken. Indien je niet graag trimt, zorg er dan voor dat je boordstenen of graskanten zo uitkomen dat je er met je wielen van je grasmachine kan over rijden.
- Sproeien: In de warme zomermaanden moet je je grasperk regelmatig besproeien. Dit doe je dan ook best in de vroege ochtend of ’s avonds laat. Op deze manier kunnen de graswortels het vocht tot zich nemen, alvorens de zon het water verdampt.
- Kalk en mest: In de lente - tijdens het groeiseizoen - moet je je gras regelmatig bemesten en bekalken. Op deze manier krijgt je gras alle nodige voedingsstoffen die het verliest door de warmte. Kalk en mest zorgen voor een mooie uitstraling van je grasmat.