Een geslaagd tuinfeest organiseren

Een geslaagd tuinfeest organiseren Als het mooi weer is, is het leuk om een tuinfeest te organiseren. Het feest kan voor een speciale gelegenheid zijn, bijvoorbeeld omdat er iemand geslaagd is, of omdat er een jubileum gevierd moet worden. Het is dan prettig om het feest in de tuin te houden. Fijn de ruimte en een tuinfeest staat altijd voor gezelligheid. Met wat tips maak je het feest nog gezelliger.

Uitnodigingen sturen

Het tuinfeest begint al bij het versturen van de uitnodigingen. Bedenk van te voren of je het tuinfeest een thema wilt geven of niet. Zorg ervoor dat je de uitnodigingen ruim van te voren verstuurd zodat je gasten nog een andere verplichtingen hebben gepland staan. Geef ook aan of de gasten een introducé mee mogen nemen of niet.

Meubilair

Zet door de tuin verschillende sta tafels neer. Je hebt dan meer kans dat mensen van het ene groepje naar het andere groepje lopen. Zet wel hier en daar stoelen neer. Misschien zijn er mensen die niet zo goed ter been zijn, of mensen die niet zo lang kunnen staan.

Zet op verschillende plekken stoelen neer , bijvoorbeeld onder een boom of een paar bij een (eventueel) vijvertje. Heb je niet voldoende stoelen voor je gasten, neem dan twee krukken of stapel wat kratten op elkaar en leg een grote stevige plank eroverheen. Je kan dit eventueel afmaken door een gezellig kleed en wat kussen op de plank te leggen.

Versieringen

Gebruik witte tafellakens als ondergrond. Je kunt dit als basis gebruiken en de kleur aanbrengen door bijvoorbeeld gekleurde tafellopers te gebruiken of vrolijk gekleurde servetten, Je kunt gekleurde onderzetters gebruiken voor op het tafellaken. Je kunt er ook voor kiezen om groene bladeren te gebruiken.

Bewaar van te voren verschillende potten en flessen, bijvoorbeeld van sappen. Zet deze neer met een vers geplukt veldboeket bloemen erin. Eventueel kan het water nog gekleurd worden met een druppeltje kleurstof voor een extra feestelijk effect. Hang ook eens een paar flessen met bloemen aan de takken van een boom voor een bijzonder effect.

Laat kinderen vlinders en bloemen uitknippen van gekleurd karton. Hang deze aan een draad en span deze tussen de bomen. Je kunt de vlinders ook op een rietje plakken en her en der in de tuin zetten.

Serviesgoed

Combineer kleurig servies met (wit) basisservies voor een feestelijk gezicht. Je kunt natuurlijk ook plastic wegwerpservies gebruiken. Als iedereen naar huis is hoef je dan niet af te wassen, maar kan alles zo in de plasticzak gegooid worden.

Het is ook leuk om verschillende glazen te gebruiken. Ga eens langs bij de kringloop voor allerlei verschillende glazen. Of koop wegwerpglazen in allerlei verschillende kleuren.

Eten en drinken

Meestal drinken gasten ongeveer een à twee drankjes in het eerste uur. In de uren erna mag je rekenen op een drankje per uur ongeveer. De meeste mensen eten ongeveer twee tot drie borden eten op.

Het is belangrijk dat je je gasten koele drankjes serveert. Je kan natuurlijk een koelbox gebruiken om de drankjes koel te houden. Het staat echter heel gezellig om een grote bak neer te zetten en deze te vullen met ijs.

Doe ook geen gewone ijsblokjes in de drankjes, maar maak ijsblokjes klaar met een takje munt erin, een olijf of een paar besjes.

Maak het jezelf makkelijk door eten te serveren wat je van te voren klaar kunt maken, zoals salades. Zorg voor eten wat makkelijk weg eet en wat lang in de warmte kan staan zonder dat het klef wordt of gaat zweten. Neem dus bijvoorbeeld geen kaas of chocolade, maar serveer komkommer, cherrytomaatjes, worstjes en stokbrood. Zet kleine gerechtjes neer, die gasten in een hap naar binnen kunnen eten, zonder te knoeien. Denk bijvoorbeeld aan gevulde eieren.

Insecten

Niets zo vies als een insect in je drinken. Gebruik daarom bij elk drankje een omgekeerd cupcake bakje. Maak een gaatje in het papieren cupcake bakje zodat het rietje er precies doorheen past en schuif dit bakje ondersteboven op het rietje. Zo kunnen er geen insecten in het drankje komen en staat het nog gezellig ook.

Koop ook schermen voor over het eten. Zo kunnen er geen insecten op het eten landen. Er zijn hele gezellige schermen te koop en anders zijn ze altijd op te vrolijken met kralen, lintjes of bloemen.

Verlichting

Bij tuincentra en bouwmarkten kan je elektrische lampionnen kopen. Je kunt deze overal ophangen, in de bomen, onder de parasol, in de partytenten. Versier deze lampionnen ook met uitgeknipte vlinders en bloemen. Je kunt natuurlijk ook je kerstverlichting in de bomen hangen.

Zet een schaal neer met hierin bloemen en waxinelichtjes. Gebruik ook potten waar bijvoorbeeld groenten in gezeten hebben. Hier kunnen ook waxinelichtjes in gezet worden. Je kunt de potten van te voren nog beschilderen of met linten versieren voor een mooi effect.

Ook lampionnen in bomen geven een gezellige sfeer. Eventueel kun je nog wat fakkels neerzetten. Gewone kampeerlantaarns op leuke plekjes kan ook de sfeer verhogen. Zet bijvoorbeeld eens een kampeerlantaarn onder een sta tafel en leg er dan een wit laken overheen.

Muziek

Je kan natuurlijk een DJ inhuren om voor muziek te zorgen op het feest. Je kunt ook een programma als Spotify gebruiken. Zoek een playlist die past bij je feest en je hebt er geen omkijken meer naar.

Wees echter wel aardig voor je buren, hou het ook voor hen gezellig. Als je van plan bent om een feestje met muziek te organiseren, doe even een briefje in de bus dat je een feestje gaat geven. Schrijf er ook op tot hoe laat je verwacht dat het feest zal duren.

Warmte

In Nederland kan het snel afkoelen. Het is natuurlijk niet leuk wanneer iedereen zit te bibberen. Zorg daarom voor wat terras verwarmers, of zet wat vuurpotten of vuurkorven neer. Zet er wat stoelen omheen of leg wat kleden of kussens op de grond neer. Zet ook wat schalen met worstjes erbij of marshmallows en laat je gasten gezellig bij het vuur eten roosteren.

Regen of slecht weer

In Nederland kan het weer natuurlijk altijd een tuinfeest bederven. Zorg er dan ook voor dat je altijd een plan hebt, mocht het gaan regenen. Je kunt bijvoorbeeld een partijtent regelen. Je kunt er eentje kopen, maar ze zijn ook te huur.

Veiligheid voor alles

Zorg er wel voor dat alles veilige blijft! Zet waxinelichtjes en fakkels recht en zorg ervoor dat er geen kinderen of huisdieren bij kunnen.

Zorg er ook voor dat er emmers water klaar staan en dat er brandblussers en branddekens aanwezig zijn wanneer je met vuur werkt.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tuinfeest en toch bewust omgaan met water en energieDe zomer komt eraan. Dan heeft iedereen wel zin om een tuinfeest te geven. Lekker gezellig tafelen en daarna met een gla…
Creatief met ijsblokjesCreatief met ijsblokjesIJsblokjes in je drinken, dat klinkt niet als iets heel ergs spectaculairs. Maar dat kun je er wel van maken! Maak bijvo…
Fruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly's zijn heerlijk in de zomer. Ze zijn makkelijk te maken en er zitten weinig suiker en kleurst…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…

Een perfecte gazon of gras zaaienEen perfecte gazon of gras zaaienEen mooi en groen gazon maakt je tuin perfect. Je grasmat bepaalt immers mede de gezelligheid van je tuin. Het is immers…
Stokroos in de tuin: een blikvanger die niet mag ontbrekenStokroos in de tuin: een blikvanger die niet mag ontbrekenDe Latijnse naam voor de stokroos is Alcea rosea. Het is een plant uit de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Deze zomerblo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katja, Pixabay
  • http://www.flairathome.nl/fijn-wonen/tuinfeest-organiseren/
  • http://www.priveober.nl/ongecategoriseerd/een-tuinfeest-organiseren-tips-voor-het-geven-van-een-tuinfeest/
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.