Bestrijding: Slakken in de (moes)tuin

Bestrijding: Slakken in de (moes)tuin Niets is fijner om lekkere groente uit eigen moestuin te consumeren. Helaas ben je niet de enige die daar zo over denkt en zijn slakken je vaak voor. Dit is erg frustrerend, zeker wanneer je er zoveel tijd en moeite in stopt. Maar welke slakken kunnen een "gevaar" zijn voor jouw tuin? En natuurlijk nog belangrijker, wat kun je doen tegen slakken en hoe kun je ervoor zorgen dat jij degene bent die mag genieten van je zelfgekweekte groente in plaats van gretige slakken?

Waardoor kun je last van slakken krijgen?

Slakken voelen zich in eerste instantie aangetrokken tot het lekkers wat in de tuin staat. Vooral een moestuin lijkt in hun ogen een paradijs op aarde. Zeker wanneer er groenten zoals sla en andijvie worden gekweekt. En wanneer de grond erg vochtig is, is dit voor een slak de kers op de slagroom. In deze omstandigheden kunnen zij goed vertoeven en zullen ze dus geen reden hebben om te vertrekken. Slakken voeden zich het liefst met jonge zaailingen, maar banen zich ook een weg door sappige bladeren van grotere planten.

Welke slakken kunnen voor overlast zorgen?

Wereldwijd zijn er zo’n 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken bekend, maar wij spreken meestal over huisjesslakken of over naaktslakken. Deze twee slakken houden erg van een goed gekweekte moestuin. Over het algemeen veroorzaken de huisjesslakken niet heel veel schade en zijn het vooral de naaktslakken die er gulzig op los eten. De tong van de slak is een soort rasp. Zij raspen hun voedsel in plaats van het af te bijten. Hierdoor zie je ook rafelige gaten in de bladeren.

Welke preventieve maatregelen kun je tegen slakken nemen?

De grootste vraag is natuurlijk welke preventieve maatregelen er te nemen zijn tegen slakken. Er is niet heel erg veel aan te doen en je moet altijd rekening houden met slakken. Je moet het in zekere mate accepteren, maar een slakkenplaag is natuurlijk niet acceptabel. Hieronder enkele maatregelen die je preventief zou kunnen toepassen.
  • Het is verstandig om de bovengrond van jouw (moes)tuin los en droog te houden
  • Maak jouw tuin uitnodigend voor de natuurlijke vijand van de slak, zoals vogels
  • Laat jonge planten zoveel mogelijk afzonderlijk opgroeien. Plant ze in de tuin zodra ze sterk genoeg zijn om tegen slakken te kunnen
  • Geef de planten in de ochtend water. Slakken komen meestal in de nacht en zijn in de ochtend weer verdwenen. Aangezien slakken van vochtige grond houden, is het raadzaam om de planten in de ochtend water te geven. Dit zorgt ervoor dat er geen ideale situatie voor slakken wordt gemaakt.

Hoe kun je slakken bestrijden?

Vaak is er al een slakkenprobleem, waardoor preventief niet veel meer gedaan kan worden. Dan moet het slakkenprobleem zo snel mogelijk worden opgelost. Er zijn vele middelen in het tuincentrum te koop, maar er zijn ook veel tips van grootmoeders en grootvaders die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Hieronder zie je de meest genoemde en effectieve manieren om van slakken af te komen.

Slakkenkorrels

Niet alle slakkenkorrels hebben een goede naam. Zo zijn er veel korrels in de handel die stoffen bevatten welke niet alleen schadelijk zijn voor de slakken. Deze korrels kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de natuurlijke vijand van de slakken. De slakkenkorrels van Escar-Go bieden wel een goede oplossing. Dit zijn korrels die rond de planten kunnen worden uitgestrooid. De korrels bevatten ferri-fosfaat. Slakken die van deze korrels eten, zullen zich terug trekken naar hun schuilplaats om te sterven. Zorg er echter wel voor dat huisdieren geen grote hoeveelheid van deze korrels binnen krijgen, want dat kan alsnog schadelijk zijn.

Voeg wat "anti-slakken" planten aan jouw tuin toe

Het is raadzaam om de tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor slakken te maken. Slakken hebben van nature een hekel aan een stel planten. Wanneer je deze planten in jouw moestuin plant, wordt de moestuin al minder aantrekkelijk voor hen. Denk bijvoorbeeld aan het planten van venkel, munt, knoflook, tijm, geraniums, vingerhoedskruid, kattenkruid, wolfsmelk, schilpadbloem, duizendknoop of ooievaarsbek.

Versnipperde schelpen
Slakken worden vaak geremd door barrières van scherp materiaal. Scherp zand, gemalen schelpen of zelfs gemalen eierdoppen kunnen de planten beschermen tegen slakken. Doordat slakken niet over scherpe ondergronden willen kruipen, zal een dergelijke barrière aanzienlijk bijdragen aan het behoud van de gewassen.

Biertje?

Een veelgenoemde remedie tegen slakken is een zogeheten bierval. Hierbij wordt een beker ingegraven waarbij de bovenkant van de beker gelijk ligt met de grond. Vervolgens vul je de beker halfvol met bier. Hierdoor zullen de slakken worden aangetrokken en in de beker terecht komen. Wanneer de beker voldoende is gevuld, zullen de slakken verdrinken. Indien je een slakvriendelijker oplossing wilt, vul de beker dan slechts met een klein laagje bier. Controleer de val dagelijks en leeg deze minimaal 20 meter van de vindplaats vandaan.

Koper

Helaas is dit een relatief dure oplossing, maar het werkt. Bij het tuincentrum zijn koperen draden/banden te koop, welke rondom de bak gemonteerd kunnen worden. Slakken kunnen niet tegen koper en dat weerhoudt hen dan ook om in de plantenbak te komen.

Bron: Aleph, raeky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Aleph, raeky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Halve sinaasappelen of grapefruits
Leg halve sinaasappelen of grapefruits in de tuin. De slakken voelen zich hierdoor aangetrokken en zullen hier in kruipen. Wanneer je gaat controleren en je treft een of meerder slakken aan op de sinaasappel/grapefruit, gooi deze dan minimaal 20 meter van de vindplaats weg (inclusief slakken natuurlijk).

Koffie

Slakken zijn geen liefhebbers van koffie. Mocht je wat restanten van vers gezette koffie over hebben, strooi deze dan rond de planten. Hierdoor zullen slakken minder snel door jouw tuin kruipen en zo hopelijk ook de plantjes met rust laten.

Bron: Donovan Govan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Donovan Govan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Knoflook
Knoflook is ook een van de dingen waar een slak niet van houdt. Je kunt ervoor kiezen om wat knoflookplantjes in de moestuin te zetten. Een andere oplossing is een bolletje knoflook volledig af te pellen en te kneuzen. Doe ze dan in een liter water en laat het 5 minuten koken. Bij het afgieten moet het knoflookwater worden opgevangen en kan het worden opgeslagen in een fles. Voordat je de platen water gaat geven, doe je een eetlepel van het knoflookwater door de het water in de gieter.
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naaktslakken in je tuinNaaktslakken in je tuinVeel mensen hebben last van naaktslakken in hun tuin. De naaktslakken vreten al de planten in de tuin kapot en zijn moei…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseSlakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de…
Naaktslakken Bestrijden In Huis: de oplossing!Naaktslakken Bestrijden In Huis: de oplossing!Als we het het hebben over ongedierte denk je niet zo snel aan naaktslakken. Toch tref je naaktslakken vaak aan in huis…

Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…
Een perfecte gazon of gras zaaienEen perfecte gazon of gras zaaienEen mooi en groen gazon maakt je tuin perfect. Je grasmat bepaalt immers mede de gezelligheid van je tuin. Het is immers…
Bronnen en referenties
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.