De onbekende kerstaubergine
Zijn het mini vleestomaatjes? Zijn het hele kleine pompoentjes? Nee deze kleine rode vruchten aan een stevige stekelige stengel zijn kerstaubergines. De kerstaubergines zijn mooi en worden vaak samen met sierpompoentjes als decoratie gebruikt, maar wat veel mensen niet weten is dat zowel de bladeren als de vruchten ook nog eetbaar zijn!
Kerstaubergine
De meeste mensen kennen de kerstaubergine uit de bloemenzaak. Rond december is de rode vrucht een gewilde decoratie. De stevige stengels met de rode vruchten worden vaak in bloemstukken gebruikt. Ook zijn ze heel sierlijk om als tak in een vaas te zetten of om samen met sierpompoentjes in een schaal te tonen. De Latijnse naam voor de kerstaubergine is Solanum eathiopicum en ze worden ook African N'Goyo of Ethiopische aubergine genoemd.
Zaaien
De kerstaubergine is vanaf januari tot en met april binnenshuis te zaaien. De beste temperatuur om te kiemen is twintig tot vijfentwintig graden Celsius. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn is het nodig ze te verspenen en in voedingsrijke grond te zetten. Wanneer ze ongeveer zes bladeren hebben, kunnen ze in een kas uitgeplant worden. De planten hebben ongeveer zestig tot tachtig centimeter afstand per plant nodig en worden ongeveer tachtig centimeter tot een meter hoog. Bij buitenteelt, kunnen de planten na half mei (de ijsheiligen) naar buiten. Deze van oorsprong tropische planten kunnen niet tegen de nachtvorst. In potten telen kan bij deze plant goed, wanneer het in het najaar 's nachts te koud wordt kan de plant binnen narijpen.
Verzorging
De planten hebben een goede voedingsrijke bodem nodig. Koemest is voor de kerstaubergine een goede bemesting. De planten houden van een warme omgeving. Twintig tot vijfentwintig graden is optimaal. Nachtvorst kan de plant niet verdragen, waardoor het kweken in de kas in Nederland de beste optie is. De plant moet met regelmaat water krijgen.
De jonge planten worden graag door slakken aangevreten, later wanneer de stengels van de planten wat houterig worden is dit over. De planten kunnen wanneer ze wat groter worden, en de vruchten wat zwaarder zijn, best wat ondersteuning gebruiken. Een planten ring is hier heel geschikt voor.
Ziektes
De kerstaubergine is gevoelig voor schimmels. Deze schimmels kunnen de vruchten laten rotten. Schimmels komen vaak voor in gewassen die te dicht bij elkaar staan. Het is dan ook belangrijk om de kerstaubergine niet te dicht bij elkaar te planten, zodat de lucht goed door de planten heen kan. Wanneer de planten toch iets te dicht bij elkaar staan is het mogelijk de bladeren te snoeien om toch een goede beluchting te bereiken. De bladeren hoeft u (wanneer deze niet door schimmels aangetast zijn) niet weg te gooien, deze zijn eetbaar.
Oogst
Kerstaubergines kunnen wanneer deze helemaal rood zijn, vanaf eind november tot aan de kerst (wanneer het niet vriest), geoogst worden. Wanneer geoogst blijven de sierlijke vruchten, door zijn iets wat vettige schil, enkele weken houdbaar en deze eetbare vruchten worden om die reden vaak voor decoratie gebruikt. Wat veel mensen niet weten is dat deze vruchten na het koken daarvan ook eetbaar zijn. De vrucht wordt in de Ethiopische keuken vaak gebruikt. De smaak is iets milder, maar ook iets bitterder dan een doorsnee aubergine. De jonge bladeren van de plant bevatten nog meer voedingsstoffen dan de vrucht en kunnen als spinazie gegeten worden.