De onbekende kerstaubergine

De onbekende kerstaubergine Zijn het mini vleestomaatjes? Zijn het hele kleine pompoentjes? Nee deze kleine rode vruchten aan een stevige stekelige stengel zijn kerstaubergines. De kerstaubergines zijn mooi en worden vaak samen met sierpompoentjes als decoratie gebruikt, maar wat veel mensen niet weten is dat zowel de bladeren als de vruchten ook nog eetbaar zijn!

Kerstaubergine

De meeste mensen kennen de kerstaubergine uit de bloemenzaak. Rond december is de rode vrucht een gewilde decoratie. De stevige stengels met de rode vruchten worden vaak in bloemstukken gebruikt. Ook zijn ze heel sierlijk om als tak in een vaas te zetten of om samen met sierpompoentjes in een schaal te tonen. De Latijnse naam voor de kerstaubergine is Solanum eathiopicum en ze worden ook African N'Goyo of Ethiopische aubergine genoemd.

Zaaien

De kerstaubergine is vanaf januari tot en met april binnenshuis te zaaien. De beste temperatuur om te kiemen is twintig tot vijfentwintig graden Celsius. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn is het nodig ze te verspenen en in voedingsrijke grond te zetten. Wanneer ze ongeveer zes bladeren hebben, kunnen ze in een kas uitgeplant worden. De planten hebben ongeveer zestig tot tachtig centimeter afstand per plant nodig en worden ongeveer tachtig centimeter tot een meter hoog. Bij buitenteelt, kunnen de planten na half mei (de ijsheiligen) naar buiten. Deze van oorsprong tropische planten kunnen niet tegen de nachtvorst. In potten telen kan bij deze plant goed, wanneer het in het najaar 's nachts te koud wordt kan de plant binnen narijpen.

Verzorging

De planten hebben een goede voedingsrijke bodem nodig. Koemest is voor de kerstaubergine een goede bemesting. De planten houden van een warme omgeving. Twintig tot vijfentwintig graden is optimaal. Nachtvorst kan de plant niet verdragen, waardoor het kweken in de kas in Nederland de beste optie is. De plant moet met regelmaat water krijgen.

De jonge planten worden graag door slakken aangevreten, later wanneer de stengels van de planten wat houterig worden is dit over. De planten kunnen wanneer ze wat groter worden, en de vruchten wat zwaarder zijn, best wat ondersteuning gebruiken. Een planten ring is hier heel geschikt voor.

Ziektes

De kerstaubergine is gevoelig voor schimmels. Deze schimmels kunnen de vruchten laten rotten. Schimmels komen vaak voor in gewassen die te dicht bij elkaar staan. Het is dan ook belangrijk om de kerstaubergine niet te dicht bij elkaar te planten, zodat de lucht goed door de planten heen kan. Wanneer de planten toch iets te dicht bij elkaar staan is het mogelijk de bladeren te snoeien om toch een goede beluchting te bereiken. De bladeren hoeft u (wanneer deze niet door schimmels aangetast zijn) niet weg te gooien, deze zijn eetbaar.

Oogst

Kerstaubergines kunnen wanneer deze helemaal rood zijn, vanaf eind november tot aan de kerst (wanneer het niet vriest), geoogst worden. Wanneer geoogst blijven de sierlijke vruchten, door zijn iets wat vettige schil, enkele weken houdbaar en deze eetbare vruchten worden om die reden vaak voor decoratie gebruikt. Wat veel mensen niet weten is dat deze vruchten na het koken daarvan ook eetbaar zijn. De vrucht wordt in de Ethiopische keuken vaak gebruikt. De smaak is iets milder, maar ook iets bitterder dan een doorsnee aubergine. De jonge bladeren van de plant bevatten nog meer voedingsstoffen dan de vrucht en kunnen als spinazie gegeten worden.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

De onbekende aardkersDe onbekende aardkersDe aardkers of tomatillo zoals deze vrucht ook wel genoemd wordt, is vrij makkelijk in Nederland te kweken, toch kennen…
Buxusplanten in de tuinBuxusplanten in de tuinBuxus kennen we allemaal van de gestileerde Engelse en Franse tuinen. Nette haagjes, vaak kort geknipt, die de tuin inde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Eigen ervaring
  • www.vreeken.nl
  • http://www.zahraseeds.eu/nl/product/aubergine-ethiopische---solanum-aethiopicum/
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.