De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rij

De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rij Er komen in Nederland steeds meer bloemen pluktuinen. Veel particuliere tuinbezitters richten een gedeelte van hun tuin in als pluktuin. Maar er zijn ook steeds meer commerciële initiatieven, waarbij vaak grote pluktuinen worden aangelegd. Soms ook als onderdeel van een al bestaande kwekerij. Bloemen pluktuinen bieden je de mogelijkheid om zelf een prachtig en vers boeket (veld)bloemen samen te stellen. Een boeket met alle kleuren van de regenboog, of juist maar één kleur. Aan jou de keuze. En met de juiste verzorging heb je heel lang plezier van dit zelf geplukte bosje bloemen uit één van de mooiste bloemen pluktuinen van Nederland.

De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland

Voor een mooie verse bos bloemen in huis gaan we eigenlijk altijd naar de bloemist. Heel soms knippen we een bloemetje uit eigen tuin. Maar dat kan anders. In Nederland zijn de pluktuinen steeds meer in opkomst. Dit zijn particuliere tuinen, waarvan de eigenaren speciaal een gedeelte hebben ingericht voor het plukken van een vers boeket bloemen. Hier wordt over het algemeen gebruik gemaakt van eenjarige, zelf gezaaide planten. In enkele tuinen wordt het weleens aangevuld met lang bloeiende vaste planten. Je krijgt in een pluktuin een bloemenschaar en eventueel een mand of emmer mee. Vervolgens kan je zelf naar eigen smaak een mooi boeket (veld)bloemen samenstellen. De prijs van een op deze manier samengesteld bosje bloemen is vaak afhankelijk van het aantal stelen. Pluktuinen werken dus in de meeste gevallen met eenjarige bloemen, die in het voorjaar worden gezaaid en opgekweekt. Van deze soorten verschijnen de bloemen, afhankelijk van het weer, eind juni of begin juli. Dat is dan ook de start van het plukseizoen. En het seizoen loopt door, wederom afhankelijk van de weersomstandigheden, tot eind september of begin oktober.


Bloemen pluktuin Zeldenrust in Wapse

Sinds 2005 is deze mooie pluktuin te vinden in Wapse. Wie een mooi boeket bloemen wil gaan plukken krijgt een schaartje mee en kan vervolgens naar hartenlust en eigen smaak gaan knippen. In de pluktuin is een grote hoeveelheid aan bloemen te vinden. Naast vaste- en 1-jarige planten kan er ook geplukt worden van de struiken en heesters die in de bloemen pluktuin staan. Dit zorgt voor een leuke en bijzondere afwisseling in boeketten.

Openingstijden:
 • In juni t/m september geopend op maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur.
 • Bloemen pluktuin Zeldenrust, Jan en Riekje Rozeboom, Wapserauwen 6, Wapse

Tulpen plukken in pluktuin "In de vrolijke Mortier" in Stoutenburg

Pluktuin "In de vrolijke Mortier" is een kleurrijke tuin, waar alle verschillende soorten bloemen keurig gerangschikt staan op hun eigen plantbed. De vele soorten, zoals dahlia’s, goudsbloemen, korenbloemen, lathyrus en rozen, maken het mogelijk om een mooi en afwisselend boeket bloemen samen te stellen. Bij de ingang staat een plukmand met bloemenschaartje klaar. Na afloop kan je de omvang van het geplukte boeket meten in een plank met gaten. De omvang bepaalt de prijs van je vers geplukt boeketje bloemen. Er is ook een speciaal pluktuintje voor kinderen en in de herfst zijn er allerlei soorten pompoenen te koop. Heel bijzonder: vanaf half april tot half mei is de tuin geopend voor het plukken van een bos tulpen! Dan is de tuin weer even gesloten, worden de bloembollen gerooid en als de kans op nachtvorst is geweken gaan de zelf opgekweekte planten de grond in.

Openingstijden:
 • Reguliere openingstijden: vanaf 1 juli op donderdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur.
 • Voor de tulpenpluktuin kan je er terecht van half april tot half mei op bovengenoemde openingstijden.
 • Pluktuin "In de vrolijke Mortier", Stoutenburgerlaan 6, Stoutenburg

Tulpen en zomerbloemen pluktuin in Nes a/d Amstel

Veruit de meeste pluktuinen bieden de bloemen van eenjarige en soms vaste planten aan. Hier hebben we het over een pluktuin waar tulpen zelf geoogst kunnen worden. Vanaf het moment dat de eerste tulp in bloei staat tot aan het moment dat alles geoogst is, is deze tulpen pluktuin geopend. Hier vind je meer dan 25.000 tulpen in meer dan 50 (!) verschillende kleuren, aangevuld met 3500 narcissen in zes verschillende kleuren. Het is de bedoeling dat de tulpen met bol en al uit de grond worden getrokken. Door de teelt in de volle grond (buiten) zijn deze zelf geplukte tulpen thuis op de vaas veel langer houdbaar dan tulpen uit de kas.

Openingstijden:
 • De tulpenpluktuin is open zodra de eerste tulp bloeit.
 • Het gehele jaar van woensdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur
 • Zomerbloemen pluktuin, Amsteldijk Zuid 183 b, Nes a/d Amstel

Pluktuin De Sfeerstal in Nieuwveen

Midden in het groene hart tref je deze kleurrijke bloemen pluktuin aan. 's Zomers vind je in deze tuin meer dan 100 soorten bloemen, maar het plukseizoen start al in het voorjaar met de pioenrozen en eindigt diep in het najaar met de Dahlia's, asters en zonnebloemen. Een pluktuin die gedurende het seizoen blijft verrassen en telkens voor een andere aanblik (én ander boeket bloemen) zorgt. Je kunt hier overigens ook een cursus bloemschikken volgen.

Openingstijden:
 • In juni t/m oktober op maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur.
 • Pluktuin De Sfeerstal, Hogendijk 5, Nieuwveen

Pluktuin De Bosrand in Wageningen

Op een braakliggend stuk grond is binnen een aantal jaar tijd een prachtige pluktuin ontstaan. We vinden hier veel vaste planten waarvan uitstekend snijbloemen geplukt kunnen worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld pioenrozen, floxen, hortensia´s, margrieten, dropplanten, zonnehoed, ereprijs, rozen en (herfst)asters. De eenjarige soorten die je hier kunt plukken zijn onder andere Cosmea, Zinnia en zonnebloemen. Er is hier ook een grote collectie van verschillende soorten Dahlia's te vinden. En wat deze tuin helemaal bijzonder maakt is het fit dat je er ook je eigen theekruiden kan oogsten en zelfs klein fruit kan plukken.

Openingstijden:
 • Vanaf 23 mei tot 31 oktober 2020 op dinsdag t/m vrijdag van 12:30 t/m 17:30 en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.
 • Pluktuin De Bosrand, Dorskampweg (tegenover nr. 15), Wageningen

Pluktuin kwekerij van der Velde in Heerde

Een bijzondere pluktuin, waarvan de verschillende paden in het midden bij elkaar komen. Hier staat een mooi prieel, van waaruit de gehele pluktuin goed is te overzien. Een mooi plekje om even te genieten van een kopje koffie met appelplaatcake. De pluktuin bevat verschillende vaste planten, veel eenjarige, maar ook bollen en knollen. Van alles mag naar eigen wens geknipt worden. Bij het begin van de tuin staat een plukmand met allesknipper voor je klaar, inclusief nuttige aanwijzingen voor bij het knippen van de bloemen. Eventueel kan je het zelf geplukte boeket laten schikken. Er zijn overigens ook kant en klare boeketten aanwezig en te koop.

Openingstijden:
 • Vanaf de laatste zaterdag in juni op woensdag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur.
 • Entree: € 1,50 per persoon (wie een boeket plukt hoeft geen entree te betalen)
 • Pluktuin Kwekerij van der Velde, Gerrit en Esther van der Velde, Borchgraverweg 3 a, Heerde

Tips voor het zelf knippen van een boeket bloemen

Het voelt soms wreed om zomaar al die mooie bloemen van een plant te knippen. Maar zeker voor de eenjarige bloemsoorten geldt juist dat het wegknippen van de bloemen zorgt voor het aanmaken van nieuwe bloemen en zo dus een verlening van de bloeiperiode geeft. Als de bloemen niet weggeknipt worden, gaan ze na de bloei zaad vormen. Zaad vormen kost een plant veel energie en dit gaat dan altijd ten koste van de aanmaak van nieuwe bloemknoppen.

Uiteraard zal elke pluktuin je de nodige informatie en tips geven om op de juiste manier een mooi en vers boeket bloemen te plukken. Maar voor je eigen tuin of gewoon om het alvast te weten, hier enkele praktische tips voor een mooi en lang houdbaar zelf geplukt boeket bloemen:
 • Knip het liefst 's morgens vroeg of 's avonds als de zon onder is
 • Knip je toch overdag in de volle zon, neem dan een emmertje water mee en zet de geknipte bloemen daar gelijk in
 • Zorg voor verschillende bloemvormen, dit houdt het boeket spannend
 • Kies veel verschillende kleuren of juist één kleur in verschillende soorten bloemen
 • Verdeel de verschillende soorten bloemen gelijkmatig over het boeket
 • Snij thuis opnieuw een klein stukje van de steel, dit bevordert de opname van water
 • Gebruik een brandschone vaas, waar eventuele oude bacteriën uit zijn verwijderd
 • Zet de bloemen nooit in koud water, maar gebruik liever lauwwarm water
 • Plaats de vaas met bloemen op een opvallende plek, maar niet in de volle zon of op de tocht
© 2015 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?In de zomermaanden levert een pluktuin voldoende bloemen op om mooie boeketten van te maken. Bloemen pluk je vroeg op de…
Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Wil je boeketten maken met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een pluktuin aan! Bij het aanleggen van een pluktuin is de li…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Bloemen plukken uit eigen tuinBloemen plukken uit eigen tuinJe huiskamer wordt gelijk gezelliger met een vers boeket bloemen erin. Dit boeket hoeft niet altijd bij de bloemist vand…

Een border aanleggen op zandgrond of kleigrondEen border aanleggen op zandgrond of kleigrondEr zit een groot verschil tussen planten die in zandgrond groeien en planten die in kleigrond zijn geplant. Planten in k…
Een succesvolle aardbeienoogstEen succesvolle aardbeienoogstEen succesvolle aardbeienoogst. Je kent het wel, het is bijna voorjaar en je bent in de supermarkt, tuincentrum, of op d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Domeckopol, Pixabay
 • http://www.dagjeweg.nl/zoeken/pluktuinen
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.