Bloemen plukken uit eigen tuin

Bloemen plukken uit eigen tuin Je huiskamer wordt gelijk gezelliger met een vers boeket bloemen erin. Dit boeket hoeft niet altijd bij de bloemist vandaan te komen. Ook de eigen tuin biedt genoeg mogelijkheden om een leuk en vrolijk boeket te vormen. Uiteraard ga je eerst op zoek naar geschikte bloemen, maar daarnaast heb je vast ook nog wel een struik of vaste plant met mooi blad, om het boeket helemaal mee af te maken. Er zijn echt in je eigen tuin veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zult denken. Maar een beetje kennis van zaken is wel handig, want niet elke bloem is zomaar geschikt als snijbloem.

Bloemen plukken uit eigen tuin

Een boeket bloemen uit je eigen tuin is echt vele malen leuker (en goedkoper!) dan een boeket bij de bloemist vandaan. Je kunt het boeket ook nog eens helemaal naar eigen smaak samenstellen. Een weelderig en kleurig boeket, een bosje bloemen in één kleur, een enkele bloem in een vaas of een biedermeier: het is gewoon allemaal mogelijk. Vaak wordt ook heel enthousiast gereageerd als je ergens op bezoek gaat en een zelf gemaakt boeket meeneemt. Bloemen zijn trouwens ook heel leuk om de verpakking van een cadeau mee op te fleuren. Vooral de zomertuin biedt volop mogelijkheden voor het samenstellen van fleurige boeketten. Maar met een slim beplantingsplan kan ook in het voor- en najaar geplukt worden uit de tuin. En in de winter zijn een aantal sneeuwklokjes, geplukt in eigen tuin en vervolgens in een vaas gezet al een geweldig "boeket". Naast mooie plukbloemen moet je ook zorgen voor plukblad. Mooie bladeren of grashalmen maken een boeket vaak helemaal af. Ook takken met opvallende bessen zijn heel geschikt voor het verwerken in een boeket. In de herfst biedt de tuin weer nieuwe mogelijkheden, door alle zaaddozen die dan door de planten gevormd zijn.

Het beste moment om snijbloemen te plukken

Snijbloemen vroeg in de morgen knippen

Het beste moment om bloemen uit eigen tuin te plukken heeft te maken met twee verschillende zaken. Als eerste moet je letten op het tijdstip van de dag en als tweede is het knipmoment afhankelijk van het stadium van de bloem. Om zolang mogelijk van een snijbloem te kunnen genieten is het zaak om te weten wanneer deze dan het beste geknipt kan worden. Voor de beste kwaliteit snijbloemen is het aan te raden om de bloemen en bladeren 's morgens vroeg te plukken. In de nacht herstellen planten zich van een eventuele zonnige en droge dag. De stelen zijn dan nog volgezogen met water en dat verhoogt de houdbaarheid van de bloemen als ze op de vaas staan. Als je de bloemen en bladeren nog niet gelijk gaat verwerken, zet ze dan weg op een koele plek in een emmer water.

Wanneer kunnen gladiolen (Gladiolus) geknipt worden?

Gladiolen kunnen geknipt worden zodra de eerste (onderste) bloem open is. De lange steel van de gladiolen zit vol met bloemknoppen, die van beneden naar boven open zullen gaan. Breek altijd de bovenste bloem af, dan zullen alle bloemen zeker open gaan.

Wanneer kunnen lelies (Lilium) geknipt worden?

Lelies kunnen al geplukt worden als de bloemknoppen bijna opengaan. Op de vaas gaan ze dan verder open en kan je gaan genieten van de volledige bloei.

Wat is het beste moment om rozen te knippen?

Bij rozen is het belangrijk dat je alleen takken knipt waarvan de rozen al (net) open zijn. Als de knop nog helemaal dicht zit en je bijvoorbeeld nog geen kleur van de bloem er door ziet komen, dan kan je de tak nog beter even laten zitten. Rozen die echt nog helemaal in de knop verscholen zitten gaan binnen op de vaas echt niet open.

Bloem of snijbloem geschikt om te plukken

Dat de meeste eenjarige planten uitermate geschikt zijn om te gebruiken als snijbloemen of plukbloemen is misschien wel bekend. Maar ook verschillende bloembollen leveren prachtige snijbloemen op. Zelfs veel vaste planten zijn heel dankbare planten om van te knippen. Je hebt ook nog eens dubbel plezier van het rijkelijk knippen uit de tuin. Het levert je een prachtig boeket bloemen op én de planten worden door het knippen weer gestimuleerd om nieuwe bloemen aan te maken.

Alstroemeria geschikt als snijbloem / Bron: Bassoon12345, PixabayAlstroemeria geschikt als snijbloem / Bron: Bassoon12345, Pixabay

Bloembollen met geschikte snijbloemen

  • Allium (Sierui)
  • Alstroemeria
  • Dahlia
  • Gladiolus (Gladiool)
  • Lilium (Lelie)
  • Narcissus (Narcis)
  • Tulipa (Tulp)

Eenjarige geschikt voor de pluktuin

Voor de hogere éénjarige planten geldt dat deze bijna allemaal geschikt zijn om bloemen van de te plukken en die op de vaas te zetten. Voor de meeste éénjarige geldt bovendien dat hoe meer je ervan plukt, hoe meer bloemen er in het seizoen zullen verschijnen. Dus schroom vooral niet! Bekende eenjarige planten die zeer geschikt zijn als snijbloem zijn cosmos (cosmea), dianthus barbatus (duizendschoon), helianthus (zonnebloem), lathyrus (siererwt) en nigella (juffertje-in-′t-groen).

Achillea geschikt als snijbloem / Bron: Zoosnow, PixabayAchillea geschikt als snijbloem / Bron: Zoosnow, Pixabay

Vaste planten en struiken met snijbloemen

  • Achillea (Duizendblad)
  • Alchemilla mollis (Vrouwenmantel)
  • Aster
  • Buddleja (Vlinderstruik)
  • Delphinium (Ridderspoor)
  • Erigeron (Fijnstraal)
  • Hemerocallis (Daglelie)
  • Hydrangea (Hortensia)
  • Phlox (Vlambloem)
  • Physalis (Lampionplant)
  • Verbena bonariensis (IJzerhard)

Vaste planten en struiken met mooie bladeren of bessen voor in boeketten

Wil je altijd kunnen beschikken over mooi blad voor in een boeket? Zorg dan voor athyrium felix-femina (varen), cotinus (pruikenboom), hedera (Klimop), hosta en/of een aantal siergrassen in de tuin. Voor mooie bessen en andere vruchten zijn hedera helix "arborescens" (struikklimop), hypericum (hertshooi), ligustrum (liguster) en/of viburnum tinus. Door bloemisten wordt ook vaak het blad van de eucalyptusboom gebruikt. Het niervormige grijze blad vormt een mooi rustpunt tussen weelderige bloemen.

Tips voor een lang houdbaar boeket

Naast de tips voor het juiste moment van plukken zijn er ook nog wel wat andere algemene tips te geven om de houdbaarheid van een boeket te verlengen. Allereerst is een schone vaas uiteraard erg belangrijk. Die staat natuurlijk schoon in de kast, want na de laatste keer heb je hem gewassen met warm water en wat soda. Een dergelijk sopje doodt namelijk de bacteriën en verwijderd gelijk ook de nare luchtjes. Vul de vaas met water (zorg dat er géén blad in het water hangt!) en doe er een beetje suiker of soda bij. Zorg dat de stelen goed scherp, liefst schuin, zijn afgesneden. Zet het boeket bij voorkeur niet in de felle zon of op de tocht. 's Nachts de vaas eventueel op een koele plek wegzetten, daar knappen de bloemen namelijk enorm van op.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinBoeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinVoor het schikken van mooie boeketten, met bloemen uit eigen tuin, kun je eenjarige planten en plukbloemen uit zaadmengs…
Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?In de zomermaanden levert een pluktuin voldoende bloemen op om mooie boeketten van te maken. Bloemen pluk je vroeg op de…
Snijbloemen in verschillende kleurenSnijbloemen zijn er in veel verschillende kleuren en dat maakt het niet altijd even makkelijk kiezen. Stel men wil graag…
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…

Agapanthus; alles over deze liefdesbloem of Afrikaanse lelieAgapanthus; alles over deze liefdesbloem of Afrikaanse lelieDe Agapanthus is een prachtige kuipplant, die de hele zomer uw terras opfleurt met een zee van bloemen. Diepblauw, bleek…
Bomen geschikt voor een kleine tuinBomen geschikt voor een kleine tuinIn de tuincentra worden volop bomen aangeboden. Loofbomen, treurbomen, zuilbomen of bolbomen; er is volop keuze. Maar zi…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.