Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?
Wil je boeketten maken met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een pluktuin aan! Bij het aanleggen van een pluktuin is de ligging van de tuin belangrijk. De meeste bloemen houden namelijk van een plekje in de zon. Een pluktuin blijft overzichtelijk als je de grond verdeelt in vakken, met looppaden ertussen. Zo kun je de bloemen ook beter plukken. Combineer vaste planten met eenjarigen. In de wintermaanden zorgen vaste planten voor structuur in de tuin. Ze hebben maar weinig verzorging nodig en door hun goed ontwikkelde wortelgestel drogen ze minder snel uit in een droge periode.
De voorbereiding
Veel eenjarige planten en bollen houden van zonlicht. De stand van de zon ten opzichte van de pluktuin is dus van belang. Ook mag de hogere beplanting de lage beplanting niet overschaduwen. Als je een geschikte plek hebt gevonden kun je beginnen met het klaar maken van de grond.
Hoe maak je de grond klaar voor gebruik?
- Verwijder eerst stenen en takken.
- Trek daarna het onkruid met wortel en al uit de grond.
- Neem een spade en spit de grond één steek diep om.
- Hark vervolgens de grote kluiten zand fijn en maak het oppervlak glad.
- Arme grond (zand) kan worden verbeterd met compost zodat het vocht beter wordt vastgehouden. Een laagje van 3 à 4 cm is voldoende. Verwerk de compost door de grond.
- Kleigrond kan worden vermengd met laag van 3 à 4 cm zand. De grond is nu beter waterdoorlatend.
Looppaden in een pluktuin
Bij een kleine pluktuin zijn looppaden niet nodig, maar bij een grotere tuin is dit wel verstandig. Zo kun je aan alle kanten bij de bloemen komen. Verdeel de pluktuin eerst in vakken met looppaden ertussen. Om te voorkomen dat de looppaden in bloembedden opgaan, markeer je ze met touw en paaltjes. Ook stamp je de aarde goed aan. Maak het middenpad ongeveer 75 cm breed, zodat er een kruiwagen door kan. Dit is handig als het onkruid en de uitgebloeide bloemen verwijderd moeten worden. De zijpaden mogen smaller zijn. Een pluktuin oogt gauw wat rommelig doordat bloemen over de paden heen groeien. Voor een wat strakker effect kun je haagjes van bijv. buxus of taxus als omheining planten.
De indeling van de pluktuin
Kies zoveel mogelijk voor planten die je mooi vindt en die het goed zullen doen in de pluktuin. Kijk dan waar je de vaste planten, de eenjarigen en de bollen/knollen wilt planten. De winterharde, vaste planten mogen voor half mei al worden geplant. Na half mei plant je de eenjarige planten. De kans op nachtvorst is dan nog maar heel klein. Lees voor het planten van bollen en knollen eerst de aanwijzingen op de verpakking en volg deze op.
Waar let je op bij het kiezen van planten?
- De kleur.
- De juiste verhouding tussen bloeiende planten en bladplanten.
- De hoeveelheid zonlicht die een plant nodig heeft.
- De geur van een plant.
- Hoogteverschillen tussen plantensoorten.
- De bloeitijd.
Hoeveel zonlicht hebben planten nodig?
Planten die van een plek in de volle zon houden hebben zeven uur zonlicht nodig per dag. Voor planten die genoegen nemen met minder zon is een plek in de halfschaduw voldoende. Hier schijnt de zon vier tot zes uur. Schaduwbeplanting heeft genoeg aan twee tot vier uur zonlicht per dag.
Planten in de grond zetten
Planten slaan beter aan in vochtige grond. Daarom plant je ze bij voorkeur met regenachtig weer. Als dat niet mogelijk is, besproei je de grond totdat het nat genoeg is. Ook de wortelkluiten van vaste planten en eenjarigen moeten goed nat zijn, voordat ze worden geplant. Dit doe je door de planten ongeveer een kwartier in een bak met water te zetten.
Eenjarige zaailingen
Vanaf begin mei laat je de eenjarige, voorgezaaide plantjes buiten afharden. Bij zacht en droog weer kunnen de plantjes steeds iets langer naar buiten. Begin met een paar uur tot een halve dag, maar zet ze wel op een beschutte plek. Na half mei mogen de plantjes de volle grond in. De kans op nachtvorst is dan nog maar heel klein. Meteen in de volle grond zaaien kan ook. (voor eind mei) Zaai dun uit, dan hoeven de zaailingen niet meer te worden uitgedund. Bedek het zaad daarna met een laagje (0,5 cm) potgrond.
De pluktuin onderhouden
Geef de planten steeds voldoende water en verwijder regelmatig het onkruid en de uitgebloeide bloemen. Zo blijft de pluktuin de hele zomer mooi. Uitgebloeide eenjarige planten verwijder je in het najaar. Ook de vaste planten hebben onderhoud nodig. De beste tijd om vaste planten af te knippen is het najaar of het voorjaar. Dit is afhankelijk van de soort plant. Om de drie of vier jaar delen, bevordert de groei en bloei van een plant. Het binnenste, oude gedeelte mag weg. De buitenste delen plant je opnieuw. Om goed te kunnen groeien en bloeien hebben planten voedingsstoffen nodig. Bemest de tuin in het voorjaar met organische meststoffen.
Bloemen plukken
Pluk de bloemen bij voorkeur vroeg in de ochtend. Ze zijn dan nog fris en blijven langer mooi. Om de hele zomer te kunnen plukken is het belangrijk dat uitgebloeide bloemen steeds worden verwijderd. De plant blijft dan langer bloeien. Als de plant zaad vormt gaat alle energie daar heen en stopt de bloei.
Hoe maak je een boeket?
- Neem bloemen die net uit de knop komen.
- Snijd de stelen met een scherp mesje of een snoeischaar af.
- Zorg ervoor dat je de bloemen afknipt met een lange steel.
- Na het plukken moeten de bloemen zich weer herstellen. Laat ze een paar uur staan voordat je ze gaat schikken.
- Bind het boeket volgens de korenschoof methode.
- Let hierbij op een goede verdeling van bloemen en blad.
- Het boeket is klaar! Zet het in een vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
Welke bloemen zijn geschikt voor de pluktuin?
Enkele geschikte bloemen voor de pluktuin zijn: ijzerhard, zonnehoed, lavendel, kattenstaart, lavatera, lupine, siererwt, vrouwenmantel, zonnebloemen, goudsbloemen, duizendblad, cosmea en margriet.