Een succesvolle aardbeienoogst

Een succesvolle aardbeienoogst Een succesvolle aardbeienoogst. Je kent het wel, het is bijna voorjaar en je bent in de supermarkt, tuincentrum, of op de wekelijkse markt. Negen van de tien keer kom je het welbekende rekje tegen met allerlei zaad in leuke kleurige zakjes met prachtige bloemen, glanzend fruit en frisse kruiden er op afgebeeld. Hoe vaak denk je dan niet: "Ach het kost maar 50 cent zo'n zakje, laat ik eens het één en ander proberen". Iets wat je kunt eten is altijd populair en van 50 cent kilo's aardbeien oogsten is natuurlijk heel aantrekkelijk gezien een doosje aardbeien nooit echt goedkoop is, zelfs niet in het seizoen. Waarschijnlijk let je niet op wat voor een soort aardbeien je zo enthousiast gaat kweken. De glanzende aardbeien afgebeeld op de verpakking laten je doen geloven dat het zaad een garantie is voor een mooie oogst. In praktijk is het echter vaak een teleurstelling wat er nu per saldo geoogst kan worden.

Zorg en aandacht

Aardbeienplantjes behoeven zorg en aandacht. Het kost wat moeite en tijd en ruimte om een mooie aardbeienoogst te realiseren. Maar als dit eenmaal lukt dan is het enorme voldoening om relatief goedkoop sappige aardbeien te eten uit eigen tuin.

Aardbeienrassen

Het verdient dus aandacht om je te verdiepen in het soort aardbei dat op het zakje vermeld staat. Aardbeienrassen die heerlijke zomerkoninkjes voortbrengen zijn:

Korona

De ouderwetse aardbeien die je opa vroeger kweekte in zijn moestuintje. Een heerlijke zoete smaak die je na de pluk snel moet verwerken of opeten want ze blijven niet lang goed.

El Santa

Een stevige volaromatische aardbei die je lang kunt bewaren. Doordat ze goed vervoerbaar zijn en niet kneuzen, is dit aarbeiensoort favoriet bij de supermarkten.

Ostara

Deze aardbeiensoort is een doordragend ras. Dit betekent dat je tot oktober verzekert bent van aardbeien. Het nadeel is dat vanwege het feit dat dit ras doordragend is, het ook ontvankelijker is voor ziektes.

Amandine

Deze aardbeienplant is ook een doordrager. De aardbeien zijn hartvormig en stevig.

Lambada

Naast een populaire dans eind jaren tachtig is dit ook een aardbeiensoort. Heerlijk heldere vruchten met een volzoete smaak. De productiviteit is echter niet hoog dus het verdient aanbeveling om meerdere planten van deze soort te zaaien of te poten.

Vima Zanta

De Vima Zanta is een kruising van de Korona en de El Santa. Het levert een sappige aardbei op die heel makkelijk plukt.

Sonata

Deze aardbei is qua smaak vergelijkbaar met de El Santa maar ogen net iets anders door hun koninklijke uitstraling.

Gigantella Maxim

De naam zegt het al: een enorme vrucht die wel een hele kinderhand kan vullen. Deze aardbei heeft een smakelijk stevig vruchtvlees.

Zaaien

Om in de juiste tijd van het jaar te kunnen oogsten is het het beste om eind februari binnenshuis het zaad te zaaien in kweekbakjes. Bedek de zaadjes met weinig aarde anders kunnen ze niet profiteren van het daglicht waardoor de ontkieming niet goed of helemaal niet plaatsvindt. Houd de grond licht vochtig bij een kamertemperatuur van 18 tot 20 graden. Het beste is om de kweekbakjes op een vensterbank te zetten zodat de zaadjes voldoende daglicht hebben. Als de zaadjes ontkiemd zijn groeit er een klein plantje. Wacht tot dit plantje 2 tot 3 blaadjes heeft en verpoot ze dan ieder apart in een potje. De plantjes blijven nog steeds binnenshuis. Na een aantal weken mogen de plantjes overdag buitenstaan op een beschutte plek. Dit heet afharden. Na de IJsheiligen (14 mei) kunnen de plantjes verplaatst worden naar de volle grond of een grote pot. Als de plantjes in een pot verder groeien is het zaak om per 4 plantjes een pot te kiezen die ruim 10 liter groot is en gaten in de bodem heeft. Aardbeienplantjes houden niet van te natte grond, de gaten zorgen ervoor dat teveel vocht af kan vloeien.

Plantjes poten

Er zijn natuurlijk ook aardbeienplantjes te koop in diverse tuincentra. Deze plantjes zijn dan al afgehard en kun je vanaf april in de vollegrond planten. Mix wat compost door de aarde, plant de plantjes uit de volle zon en uit de wind op een afstand van ongeveer 30 cm. van elkaar en zorg er voor dat de wortels net bedekt zijn met de aarde. Een tip is om stro rond het plantje te leggen om te voorkomen dat de aardbei gaat rotten als het direct met de grond contact maakt. Stro helpt ook om onkruid tegen te gaan. Ook kunnen aardbeienplantjes direct in een grote pot geplant worden.

Schimmels en ziekten

Aardbeienplantjes en de aardbeien zelf zijn ontvankelijk voor schimmels, ziekten en insecten. Bekende ziekten zijn vertillicum, vruchtrot en meeldauw. Om schimmels en ziekten te voorkomen is het belangrijk dat de grond goed afwatert, er wind door de blaadjes kan waaien en dat de plantjes niet te diep gepoot worden. Aardappelen en aardbeienplanten gaan niet goed samen dus plant geen aardbeienplantjes in de moestuin waar het jaar daarvoor aardappels hebben gegroeid. Als er onverhoopt toch gespoten moet worden dan bij voorkeur met een biologisch bestrijdingsmiddel te koop bij tuincentra.

Oogstseizoen van aardbeien

Zoals hierboven in de opsomming al te lezen was zijn er doordragers, aardbeienplanten die het hele seizoen aardbeien dragen. Er zijn echter ook aardbeienplanten waarvan je en week of 4 kan oogsten.

Het oogstseizoen is daarom ook onderverdeeld in het tijdstip van oogstrijpheid:
  1. Vroege rassen: mei-juni
  2. Middelvroege rassen: juni-juli
  3. Late rassen: juli-oktober
  4. Doordragende rassen: juni-oktober

Tips voor een succesvolle aardbeienoogst

Tijdens het groeiproces van de aardbei zijn er een aantal tips die je, voor een goede oogst, zeker dient te volgen:
  1. Knijp nooit in de vrucht. Dit veroorzaakt beurse plekken die op hun beurt weer rot veroorzaken.
  2. Knip de aardbeien af met een schaartje door het stengeltje boven de groene kelkblaadjes door.
  3. Bewaar de aardbeien naast elkaar. Door ze te stapelen worden ze beurs waardoor ze niet lang goed blijven.
  4. Bij goed weer zeker elke 3 à 4 dagen oogsten om een goede doorgroei te bewerkstelligen.
© 2015 - 2024 Flierps, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kweken van aardbeienHet kweken van aardbeienAardbeien zijn een van de bekendste soorten zomerfruit. Ze zijn zacht en zoet, en op grote schaal toepasbaar voor heerli…
Je eigen moestuin: BosaardbeiJe eigen moestuin: BosaardbeiDe bosaardbei is een simpele vrucht die je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt zaaien. De kans dat de aardbei flink ui…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…

De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijDe mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijEr komen in Nederland steeds meer bloemen pluktuinen. Veel particuliere tuinbezitters richten een gedeelte van hun tuin…
Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozenBotanische rozen, wilde rozen of bottelrozenBotanische rozen, wilde rozen of bottelrozen is de benaming voor rozen die vrij voorkomen in de natuur. Het zijn zonder…
Bronnen en referenties
  • Neerlandstuin.nl
  • Tuinieren.nl
  • Aardbeienplantje.nl
  • Eigen ervaring
Flierps (9 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.