Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?

Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin? In de zomermaanden levert een pluktuin voldoende bloemen op om mooie boeketten van te maken. Bloemen pluk je vroeg op de dag, dan zijn de stengels stevig en de bloemen mooi. Een boeket stel je samen op basis van kleur en bladvorm. Bind het boeket vervolgens met de korenschoof bindtechniek. Een goed gebonden boeket valt niet uit elkaar. Als het boeket klaar is snijd je de stengels nog een keer aan en verwijder je de onderste bladeren. Het boeket mag nu in een vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel worden gezet.

Verse bloemen plukken

Ga zorgvuldig te werk bij het plukken van bloemen uit de tuin. Haal hier en daar wat bloemen weg zodat er geen lege plekken ontstaan. De bloemen die net uit uit de knop komen zijn op hun best om geplukt te worden. Dichte knoppen gaan vaak niet meer open na het plukken en bloemen die al bloeien staan minder lang. Pluk de bloemen bij voorkeur vroeg in de morgen. De bloemstengels zijn dan stevig en volgezogen. Snijd de stelen af met een scherp mesje of een snoeischaar. Neem bloemen met een lange steel. Bij het maken van een boeket kun je er altijd nog een stukje afsnijden. Om de bloei te bevorderen snijd je ze boven een bladpaar af.

Na het plukken

Zet de bloemen meteen in een emmertje met voldoende, schoon, lauw water. Als ze vervoerd moeten worden, dan kunnen de stengels met nat keukenpapier worden beschermd tegen uitdrogen. Laat de bloemen een paar uur met rust. In deze tijd kunnen ze zich herstellen.

Hoe zet je de bloemen op een vaas?

Snijd de stengels nog een keer met een scherp mes aan, voordat de bloemen op een vaas worden gezet. Stengels moeten altijd schuin worden afgesneden. Het water en de voedingstoffen worden dan beter opgenomen en de bloemen blijven langer mooi. Vul de vaas voor ongeveer twee derde met water. Het blad dat onder water komt haal je van de stengels. Blad dat in het water hangt gaat namelijk rotten en bacteriën vermenigvuldigen zich. Als bacteriën de vaatbundels verstoppen gaan de bloemen slap hangen.

Snijbloemenvoedsel

Snijbloemenvoedsel verlengt de levensduur van de bloemen. Door snijbloemenvoedsel aan het water toe te voegen wordt de groei van bacteriën ook geremd. Snijbloemenvoedsel bevat naast voeding ook een ontsmettingsmiddel. Als het boeket klaar is zet je het op een koele, tochtvrije plek, uit de zon. Voeg regelmatig water toe zonder het te verversen. Het boeket is zo langer houdbaar en blijft mooi. Als het water toch vies is geworden vervang je het voor schoon water met nieuw snijbloemenvoedsel.

Een boeket samenstellen

Een boeket gemaakt van één soort bloemen in één kleur is gemakkelijker te maken (bijv. zonnebloemen) dan een gemengd boeket. Door grassen of bijv. gipskruid toe te voegen krijgt het boeket een wat luchtiger uitstraling. Schik grotere bloemen wat lager in het boeket en de kleine meer naar boven zodat ze beter zichtbaar zijn. Heb je een gekleurd boeket gemaakt? Zoek dan een plek met een rustige achtergrond zodat de bloemen mooi tot hun recht komen.

Het vervangen van de bloemen

Niet alle plukbloemen blijven lang mooi. Kijk het boeket elke dag even na en vervang alleen de minder mooie bloemen. Bloemen die bloeien in trossen zoals ridderspoor pluk je wanneer de helft van de tros open is. De bloemen die het eerst open zijn gegaan bloeien niet totdat de hele tros bloeit. Zodra de eerste bloemen van de tros zijn uitgebloeid haal je ze eraf. De rest kan dan nog in bloei komen.

Een heel seizoen bloemen

Een heel seizoen bloemen uit eigen tuin, daar moet je wel wat voor doen. Voordat je begint met zaaien en planten maak je een planning. Het mooist is het als de bloeitijden van verschillende planten elkaar opvolgen. Vaste planten bloeien meestal minder lang dan eenjarigen. Eenjarigen bloeien vaak de hele zomer. Vergeet ook niet om heesters, varens en grassen te planten. Hier vul je een boeket mee op.

Welke bloemen zijn geschikt voor het maken van een boeket?

Voor het maken van een boeket kun je de bloemen van vaste planten gebruiken of van eenjarige planten. Een pluktuin wordt vaak ingezaaid met eenjarige planten maar die zijn heel gemakkelijk te combineren met vaste planten. Vaste planten zijn vaak sterker omdat ze dieper wortelen. Zo zijn ze beter bestand tegen droogte en nemen ze makkelijker voedingsstoffen op uit de bodem. Vaste planten bloeien elk jaar opnieuw en zijn over het algemeen minder arbeidsintensief dan eenjarige planten.

Geschikte planten zijn

gipskruid, ridderspoor, lathyrus, vrouwenmantel, akelei, aster, zonnehoed, lupine, pioenroos, hortensia, rozen, gladiolen, lavendel, goudsbloemen, salie, Afrikaanse lelie, margriet, cosmea, afrikaantjes, korenbloem, floxen, zonnebloemen, dahlia's, bollen, grassen, varens, bladplanten en sierheesters.

Het binden van een boeket

Bind de bloemen met de korenschoof methode. Bij deze techniek moeten de stengels van het boeket allemaal in de zelfde richting wijzen. Er ontstaat zo een ‘korenschoof’. Leg één stengel schuin in de hand. Leg de volgende stengel in dezelfde richting. Draai na enkele stengels het boeket een kwartslag. Let erop dat de bloemen goed verdeeld in het boeket komen te zitten en dat de vorm goed is. Als alle bloemen zijn verwerkt kan het boeket boven de hand op één plaats gebonden worden. Leg een knoop in het touw. Knip de stengels af op gelijke lengte en zet het boeket in een vaas waarin de bloemen voldoende ruimte krijgen. Deze manier van binden is niet eenvoudig en vraagt enige oefening. Zet het boeket als het klaar is rechtop op tafel. Een goed gebonden boeket blijft staan en zal niet omvallen.
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…
Sterke snijbloemenSterke snijbloemenSnijbloemen wie wordt er niet vrolijk van? Een mooie kleurrijke boeket op tafel of vensterbank is een lust voor het oog.…
Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Wil je boeketten maken met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een pluktuin aan! Bij het aanleggen van een pluktuin is de li…
Snijbloemen in verschillende kleurenSnijbloemen zijn er in veel verschillende kleuren en dat maakt het niet altijd even makkelijk kiezen. Stel men wil graag…

Gras: aanleggen van een kunstgrasveldGras: aanleggen van een kunstgrasveldSteeds meer particulieren gaan kunstgras aanleggen in hun tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. De particuliere…
Bokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi is een goede bestemming voor je keukenafval, met een bokashi-set maak je gemakkelijk van keukenafval een hoogwaa…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.