De Tuinen van Appeltern voor advies en genot

De Tuinen van Appeltern voor advies en genot De Tuinen van Appeltern is een tuinpark met meer dan 200 modeltuinen verspreid over ongeveer 22 hectaren. Naast veel zelfbedachte tuinen zijn er ook tuinen aangelegd door bekende tuinarchitecten en landschapsarchitecten. Er worden ook telkens nieuwe tuinen aangelegd en nieuwe planten toegepast. Appeltern is een dorp met nog geen 1000 inwoners en ligt centraal in de driehoek tussen Nijmegen, Oss, en Tiel. Het ligt daar op een rustige plek aan de Maas tussen Batenburg en Maasbommel en hoort bij de provincie Gelderland. Dichtbij bevindt zich het recreatiegebied de Gouden Ham met campings, een hotel, jachthavens en stranden.

Ideeën opdoen voor eigen tuin in De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern hebben allemaal een eigen stijl en uitstraling. Creatief aaneengeregen tot een groot afwisselend park zijn de tuinen eigenlijk allemaal voorbeelden zoals een tuin bij een woning zou kunnen worden ingericht. Wandelend door de tuinen kan veel inspiratie worden opgedaan voor een eigen ontwerp of voor ideeën om door te geven aan een tuinontwerper voor een aangepast model aan de eigen woonomgeving. Zo zijn er modeltuinen voor een kleine tuin maar ook voorbeelden hoe een grote tuin, inclusief een vijver, kan worden ingericht. Ook wat de beplanting betreft kunnen veel ideeën worden opgedaan. Naast traditionele tuinen zijn er ook trendtuinen te zien met de nieuwste stijltrends en accessoires die vaak zo verrassend zijn dat ze niet direct in een tuin zouden worden verwacht.

Genot in het tuinpark en vrijblijvend tuinadvies

In het park bevindt zich een adviescentrum voor de aanleg van tuinen waar tevens informatie is te verkrijgen over de ontwerpers van de tuinen, de hoveniers en andere partners. Eveneens is er een bibliotheek gehuisvest. In de weekenden wordt door deskundigen advies gegeven over de aanleg van een tuin. Voor die adviesverstrekking zijn 45 Nederlandse hoveniers geselecteerd die op toerbeurt in het weekend vrijblijvend advies geven. Maar ook zonder die bedoelingen is een bezoek aan de tuinen een fantastische belevenis.

Moe van het wandelen

Wie moe is van het wandelen kan een van de terrassen opzoeken voor een hapje en een drankje of zo maar ergens gaan zitten in de vele tuinstellen die her en der zijn opgesteld. Keuze te over van strandstoel tot betonnen ligbed en van gezellig zitje onder een overkapping tot een makkelijke stoel op een verhoogd grasveld met prachtig overzicht. Het park is overigens rolstoelvriendelijk met verharde paden en er zijn enkele rolstoelen beschikbaar vanaf het parkeerterrein.

Vermaak voor kinderen

Kinderen kunnen zich vermaken in de speelhof waar ze met een zelf voort te bewegen vlot naar toe kunnen varen. Kunstliefhebbers vinden er een tentoonstelling van beeldjes en andere objecten. Per jaar wordt ook een aantal activiteiten georganiseerd met elke maand leerzame cursussen en leuke workshops.

Dagelijkse veranderingen, vernieuwingen en aanvullingen

Tijdens de hele openingsperiode veranderen de tuinen bijna dagelijks door groei en bloei. Terwijl in het begin van het seizoen het vooral de ontluikende knoppen zijn die de aandacht trekken zijn het later bloeiende planten in allerlei soorten. Nieuw sinds het seizoen van 2014 is de zogenaamde fluisterroute. Bij de ingangsbalie zijn daarvoor apparaatjes verkrijgbaar waar op meer dan honderd plaatsen in het park, met slechts een druk op de knop, speciale informatie kan worden beluisterd over die plek. Nieuw is eveneens een door de Vakgroep De Wilde Weelde aangelegde natuurbelevingstuin. Zo blijft de Tuinen van Appeltern bezig met veranderingen en aanvullingen waardoor het park steeds weer de moeite waard is voor herhalingsbezoeken. Een voorbeeld hiervan is ook de sinds enkele jaren bestaande nationale vaste plantentuin met 10.000 vierkante meter borders met bijzondere plantcombinaties waarbij de namen van de rijk bloeiende planten vermeld staan.

Openingstijden

De Tuinen van Appeltern zijn van maart tot en met november elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen! Tijden: maart 10.00 tot 17.00 uur, april tot en met september 10.00 tot 18.00 uur, oktober en november 10.00 tot 17.00 uur.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlinders in de tuinVlinders in de tuinVeel mensen vinden vlinders in de tuin leuk, sierlijk en vooral gewoon mooi. De tuin krijgt een meer natuurlijk beeld, h…
Een huisje op een volkstuinparkEen huisje op een volkstuinparkSamen met mijn man heb ik een tuinhuisje op een volkstuinpark. Veel mensen denken dat het ouderwets is en dat er alleen…
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…

Maak je tuin in het najaar winterklaarMaak je tuin in het najaar winterklaarHet is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het va…
Hondenplas vernielt het gras - wat te doen?Hondenplas vernielt het gras - wat te doen?Honden die plassen op het gazon kunnen het tuintje aardig verknoeien. De urine van de trouwe viervoeter brandt het gras…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Algraria, Pixabay
  • www.appeltern.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.