Land bewerken onder de olijfboom

Land bewerken onder de olijfboom Het land onder de olijfboom schoonmaken is nodig om zoveel mogelijk olijven te kunnen oogsten. De tijd voor deze werkzaamheden is in het najaar (september tot half november). Goed onderhouden plantages houden de grond onder de olijfbomen schoon. Schoon betekent hier de grond onder de olijfboom verwijderen van onkruid, blad en stenen. Zo gaat er zo min mogelijk oogst verloren. Zelfs als men op netten oogst wordt de grond goed schoongehouden. De netten kunnen beter neergelegd worden dan wanneer er hoog onkruid onder staat. Niet alle bomen kunnen tegelijk geoogst worden en dus vallen er ook olijven op de grond. Het is niet mogelijk om gevallen olijven te oogsten tussen het onkruid.

Gereedschappen

Plastic bladhark, rubber mand, bladblazer en een hakbijltje. Eventueel een schop/hak.


Vrijmaken van stenen en blad


Met een bladhark of de bladblazer wordt al het oude gevallen blad, takjes en stenen verwijdert onder de olijfbomen. De grond wordt zo glad mogelijk geharkt. Begin bij de stam en hark naar buiten toe. De buitenkant tot ruime afstand van de buitenste takken. Het `afval´ wordt in een mand verzameld met een schep of hak en op de terrasranden gegooid. Het verhoogt en hersteld de terraswanden. Daarna wordt het `afval´ bedekt met klei en zand en aangestampt. De randen worden hoger gemaakt om als dam te kunnen dienen voor het gevallen regenwater. Maar ook om de terrasmuren te beschermen tegen instorten.

Vrijmaken van nieuwe uitlopers op de wortels

Met een hakbijltje worden alle uitlopers op de wortels weggehakt. Daarna kan de wortel bedekt worden met kleigrond en aangestampt worden. De wortel wordt op deze manier beschermt tegen teveel water en de olijven rollen gemakkelijk naar het midden van de boom. De afgehakte uitlopers worden met het overtollig blad verbrand.

Opbouwen van een ingestorte terrasmuur

De traditionele terrasmuren zijn door de Mooren handmatig gebouwd. De stenen zijn gestapeld met grote en kleine stenen. Het patroon kan per gebied iets verschillen. Als men een terrasmuur wil herstellen moeten eerst alle gevallen stenen verzameld worden op grootte. Daarna wordt het ingestorte gedeelte uitgegraven. Het uitgraven in de muur wordt zo diep uitgegraven dat het achtervlak een stevige basis heeft. Het uitgegraven zand (met steentjes) wordt op een hoop bewaard.
Er wordt een horizontale draad gespannen voor het uitgegraven gedeelte. De nieuwe stenen komen achter deze lijn. Eest begint men met de grotere stenen naast elkaar te leggen. Ze worden tegen elkaar aan gelegd. De langere grote stenen worden overdwars ten opzichte van de andere stenen gelegd. Dit geeft meer stabiliteit.
Bij 3 rijen hoog, wordt er zand met kleinere stenen achter de rijen gegooid tot dezelfde hoogte. Met een moker wordt er nog eens opgeslagen waardoor de massa stevigheid krijgt. Is men niet helemaal zeker van de stabiliteit van de rijen dan kan er enkele stokken tussen de stenen gelegd worden. De massa houdt deze stokken extra op zijn plaats waardoor de stenen niet gaan schuiven.

Daarna wordt verder de hoogte ingebouwd. De grotere stenen worden afgewisseld met de kleinere stenen. Ook de gaten tussen de grotere stenen worden opgevuld met kleinere. Na 3 rijen wordt er weer zand met stenen achter gegooid en de massa platgeslagen. Dit proces wordt herhaalt tot de bovenste rand. Daar kunnen de smalle stenen rechtop gezet worden voor meer stevigheid. Dit is niet noodzakelijk. De bovenste rand moet goed opgevuld en aangestampt worden met zand en kleinere stenen.
De terrasmuur is weer hersteld en stevig genoeg om jaren plezier van te hebben.

Het land bewerken onder de olijfboom moet men niet onderschatten en vergt een behoorlijke fysieke inspanning. Maar als het werk gedaan is, is de boom klaar voor de oogst!
© 2014 - 2025 Valldenrubi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een olijvenplantage beginnenEen olijvenplantage beginnenBijna iedereen heeft op vakantie wel eens een olijvenplantage gezien. Misschien zelfs wel eens een rondleiding gehad of…
Oogsten van een olijfboomOogsten van een olijfboomHet doel van het onderhouden van een olijvenplantage is natuurlijk de oogst. Een paar olijfbomen heeft men vaak voor de…
De mooie olijfboomDe mooie olijfboomDe olijfboom is een boom die vanaf de eeuwwisseling steeds populairder geworden is en veelvuldig in de Nederlandse tuin…
De olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemenDe olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemenDe olijfboom wordt in de cultuur van het Joodse volk gezien als een symbool van vrede en geluk. In landen rondom de Midd…

De makkelijkste groenten in de moestuin in de zomerBeginnende moestuiniers stoppen vaak na enkele jaren omdat het onderhoud teveel tijd in beslag neemt. De ene groente is…
Snoeitechniek van een olijfboomSnoeitechniek van een olijfboomEen olijfboom groeit snel en moet jaarlijks worden gesnoeid om een goede productie te kunnen behouden. Omdat een olijfbo…
Valldenrubi (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.