Oogsten van een olijfboom

Oogsten van een olijfboom Het doel van het onderhouden van een olijvenplantage is natuurlijk de oogst. Een paar olijfbomen heeft men vaak voor de sier maar wil men olijfbomen kunnen oogsten dan is het handig om te kunnen kiezen tussen verschillende technieken. Een olijfboom wordt in Catalonië geoogst tussen half november en eind april. De datum verschilt per jaar maar wordt ook per boer bepaalt. Hieronder leggen we de verschillende technieken uit om de werkzaamheden tijdens de oogst en de tijdsbepaling te kunnen kiezen.

Gereedschap

Afhankelijk van de gekozen techniek wordt er gebruik gemaakt van: een plastic olijvenharkje, een gemotoriseerde schudmachine, een olijvenprikrol, olijvennetten, een mand, aantal zakken of kratten.

Verschillende technieken van oogsten

Traditionele manier van oogsten

Veel boeren die alleen het land bewerken zullen van oudsher niet op netten oogsten maar op de traditionele manier oogsten. Om alleen op netten te oogsten is te zwaar maar volgens de traditionele manier kan men wel zelfstandig oogsten. De olijven worden uit de olijfbomen geschud of geharkt. Een plastic harkje wordt door de `vingers´ getrokken waardoor de olijven op de grond vallen. Bij het schudden kan er gebruik worden gemaakt van een gemotoriseerde olijven-schudmachine. De rubberen haak op de stalen telescoop stang wordt om een tak gelegd waardoor de olijven door de trilling op de grond vallen. Nadat de olijven op de grond liggen worden de olijven met een bladblazer in een baan geblazen. Daarna wordt er met de olijvenprikrol overheen gereden. De olijven worden meestal in zakken verzameld. De zuurgraad van de geprikte olijven kan iets lager zijn dan de op netten geoogste olijven. Meestal scheelt het niet erg veel indien men niet langer wacht met persen dan de op netten geoogste olijven. De prikkers van de prikrol raken de olie niet. De olijfolie zit namelijk tegen de pit aan.

Op netten oogsten

Op netten oogsten zegt het al. De olijven worden op netten geoogst. Een olijvennet heeft vaak grote afmetingen. Acht meter bij vier maar ook tien meter bij vijf is heel gewoon. De netten hebben kleine gaatjes en is van stevig materiaal gemaakt. Het net wordt zo gelegd dat het gedeelte waar de olijven vallen bedekt is. Rondom of eerst aan 1 kant bij een erg grote olijfboom. Als het net goed ligt en de hoeken verzwaard (voor eventuele windvlagen) dan kan er geharkt worden of met de schudmachine gewerkt worden. De olijven vallen op het net. Als het gedeelte klaar is dan wordt het net geleegd in kratten.

Verschillende tijden van oogsten

Groen oogsten of zwart oogsten

Het is een misverstand dat er gedacht wordt dat er verschillende olijfbomen bestaan voor de groene en voor de zwarte. ALLE olijven zijn namelijk in het vroege oogstseizoen groen en verkleuren van paars naar zwart. De zwarte olijven zijn de meest gerijpte olijven. De keuze wordt bepaalt door de boer zelf. Wil men vroeg in het seizoen beginnen dan oogst men voornamelijk groene. Soms is de keuze beperkt omdat de plantage zo groot is dat de boer wel op MOET beginnen om in april klaar te kunnen zijn. Toch is er meestal wel een keuze. De groene olijven bevatten niet zoveel olijfolie als de zwarte en zullen meer kilo´s nodig hebben voor één liter. De smaak van de groene geperste olijven zijn meer puur. Soms bitter, nootachtig of fruitig. De olie kan groen gekleurd zijn (mede afhankelijk van het type olijfboom) De kwaliteit is meestal superieur.
Daarnaast zijn de zwarte olijven ook van uitstekende kwaliteit maar de smaak is zachter en de olijfolie vaak geler. Volop in het oogstseizoen wordt er geen onderscheid meer gemaakt en is een mix van verschillende typen olijfbomen heel gewoon. Sommige olijven kunnen nog groen zijn en andere olijven zijn al zwart.

Afhankelijk van het type olijfboom

Er zijn tientallen verschillende soorten olijfbomen maar meestal per gebied enkele zelfde soorten. Op een traditionele plantage staan vaak verschillende typen geplant. Van oudsher is dat slim gedaan omdat niet alle bomen tegelijk geoogst kunnen worden. De boeren zullen weten welke soort olijfboom het eerst geoogst kan worden en welke later.
© 2014 - 2024 Valldenrubi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een olijvenplantage beginnenEen olijvenplantage beginnenBijna iedereen heeft op vakantie wel eens een olijvenplantage gezien. Misschien zelfs wel eens een rondleiding gehad of…
Land bewerken onder de olijfboomLand bewerken onder de olijfboomHet land onder de olijfboom schoonmaken is nodig om zoveel mogelijk olijven te kunnen oogsten. De tijd voor deze werkzaa…
Hoe gezond zijn olijven?Hoe gezond zijn olijven?Olijven zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar dat is niet altijd zo geweest. Olijven hebben lang dat exo…
Olijven, gezond en veelzijdigOok in Nederland worden er steeds meer olijven gebruikt in ons eten. Hoe komt het dat wij kunnen genieten van deze lekke…

De makkelijkste groenten in de moestuin in de zomerBeginnende moestuiniers stoppen vaak na enkele jaren omdat het onderhoud teveel tijd in beslag neemt. De ene groente is…
Snoeitechniek van een olijfboomSnoeitechniek van een olijfboomEen olijfboom groeit snel en moet jaarlijks worden gesnoeid om een goede productie te kunnen behouden. Omdat een olijfbo…
Valldenrubi (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.