De makkelijkste groenten in de moestuin in de zomer

Beginnende moestuiniers stoppen vaak na enkele jaren omdat het onderhoud teveel tijd in beslag neemt. De ene groente is echter de andere niet, en indien men voorziet van weinig tijd te hebben kan het handig zijn om enkele planten te kiezen die zonder veel onderhoud toch een mooi rendement leveren. Zo kan men toch genieten van zelfgekweekte groenten, zonder iedere dag in de aarde te moeten wroeten.

Bonen

Bonen zijn heel veelzijdige groenten die weinig onderhoud vragen. Deze planten dienen namelijk niet gesnoeid of opgebonden te worden. Het volstaat om vooraf een stevig raamwerk te installeren. Dit raamwerk dient overigens niet volledig uit hout te bestaan! Indien u bovenaan een bevestigingspunt heeft, kan u gewoon touwen spannen, de onderkant kan u gewoon met een haring vastmaken in de grond. Bonen klimmen zeer gemakkelijk, het is echt niet nodig om de plant zelf dagelijks te gaan leiden zoals sommige andere planten.

De makkelijkste manier om bonen te laten groeien is om de bonen te zaaien aan de buitenkant van een bed, en hierover een tentvormig raamwerk te installeren. Zodoende blijft het bed zelf vrij om andere dingen te planten. Let er echter wel op dat dit planten moeten zijn die graag in de schaduw staan. Gezien de snelheid waarmee bonen groeien, en de dichtheid van het bladerdek kan er na een maand ongeveer geen licht meer door. Sommige slasoorten zijn hier zeer voor geschikt, ook radijzen en sommige kruiden kan u er goed kwijt. U kan er ook voor kiezen om het bed leeg te laten. Eventueel onkruid kan u makkelijk verwijderen met een schoffel, en door het dichte bladerdek groeit er na een tijd sowieso al niet veel onkruid meer.

De opbrengst hangt natuurlijk af van de bonensoort die u gebruikt. Wat wel vaststaat is deze algemene regel: hoe meer u plukt, hoe meer bonen er de volgende keer zullen zijn. De plant probeert namelijk meer en meer zaad aan te maken, en daar profiteert u van.

Tips

  • Let goed op welke soorten u wilt kweken, sommige soorten dient u zeer vroeg te zaaien (zoals bijv. erwten), andere soorten (zoals bijv. snijbonen) verdragen geen vorst. Indien u de latere soorten gebruikt kan u het bedje vooraf gebruiken voor voorjaarsgroenten.
  • Het raamwerk dient vooral boven stevig te zijn, het gewicht van de planten trekt het touw automatisch strak naar beneden, onderaan dient u er enkel voor te zorgen dat de plant het touw een eerste keer kan vastnemen.
  • Voor een optimale oogst voorziet u best 2 plukbeurten per week. Indien u de bonen van de eerste plukbeurt in de koelkast bewaart kan u die samen met de 2e plukbeurt kuisen en bewaren
  • Bonen zorgen voor extra stikstof in de grond. Dit is handig voor de planten van het jaar erna.
  • Laat om dezelfde reden de wortels van de bonen in de grond zitten na het seizoen.

Courgettes

Courgettes zijn zeer makkelijke planten, met een groot rendement. Deze plant kruipt over de grond, zonder extra wortels aan te maken. U kan dus perfect de grond bedekken met verhakseld snoeihout of droge bladeren. Dit is echter niet noodzakelijk, de plant groeit namelijk vrij snel, met grote bladeren. Dit dichte bladerdek zorgt ervoor dat er bijna geen onkruid onder groeit. Tot de tijd dat de plant groot genoeg is, dient u wel even te schoffelen natuurlijk.

Het rendement van deze planten is zeer hoog, maar u kan dit vooral zelf bepalen. Indien u de courgettes relatief klein afsnijdt heeft u meer smaak, maar minder rendement. U kan de courgettes ook vrij groot laten worden, maar dan heeft deze dikwijls minder smaak, en grotere zaden. Om deze reden is deze plant zeer makkelijk. In tegenstelling tot bijv. bonen dient u niet 2 keer in de week te gaan oogsten. Eens een courgette oogstklaar is, kan deze gerust nog enkele dagen blijven doorgroeien.

Tips

  • Pluk de eerste courgettes vrij klein, zodoende heeft de plant energie over om zelf eerst nog te groeien
  • Pluk nadien een mengeling van kleine en grote courgettes, hou de kleine voor bijv. barbecue of grill, en verwerk de grotere exemplaren in soepen en sauzen. Zo houdt u uw rendement ideaal
  • Indien sommige onderste bladeren geel uitslaan of wegrotten (door op vochtige grond te liggen), snij deze gerust weg. Het is beter als de plant hier geen energie insteekt, en zo kan de schimmel ook niet verder groeien
  • Zet enkele stokken langs beide kanten van de plant. De stengel is vrij fragiel, en zo vermijdt u dat de plant afknapt door de wind

Pompoenen

Pompoenen kweken is net zoals courgettes kweken. Het grootste verschil is dat deze plant veel meer plaats inneemt. Daar waar courgettes ongeveer 1m² innemen, kunnen pompoenen tot 5m² plaats inpalmen. U kunt hiermee best rekening houden!

De plant krijgt een ware groeispurt rond half juli, begin augustus. Tot die tijd heeft een pompoenplant meer dan genoeg met 1 standaarbedje van 2m² of zelfs minder. Indien u ervoor zorgt dat er op het aangrenzende bedje voorjaarsgroenten staan, dan kan u de plant gerust over het 2e bedje laten groeien vanaf augustus. (Zet bijvoorbeeld rode bieten, spinazie of sla ernaast)
Zodoende kan u dit 2e bedje onkruidvrij maken door te schoffelen na de oogst. Eens de pompoen erover groeit zal er bijna geen onkruid meer doorkomen.

U kan een pompoenplant ook gewoon in het gazon laten groeien. U maakt dan gewoon een plaats vrij om de plant te plaatsen, en laat deze over het gras groeien. Let er echter wel op dat u geen rotte pompoen heeft ter plaatse. Indien de zaden vrijkomen kan het zijn dat uw volledige gazon volstaat met pompoenen het jaar nadien!

Het rendement ligt bij deze planten zeer hoog. U hoeft deze niet te snoeien, u hoeft enkel te oogsten. Afhankelijk van de soort kan een enkele pompoen makkelijk 2 tot 6 kilo wegen, en u mag gerust rekenen op 3 tot 5 pompoenen per plant, sommige soorten geven zelfs tot 10 pompoenen indien goed bemest.

Tips

  • Zet pompoenen niet te vroeg buiten, ze verdragen geen (nacht)vorst, en in het begin zijn ze niet goed bestand tegen vocht.
  • Indien de pompoen niet groeit in de richting die u wenst kan u deze gerust leiden door hem te verleggen en enkele stokjes te plaatsen, zo vermijdt u dat de plant in het verkeerde bed terecht komt
  • Pompoenen verdragen volle zon, maar halfschaduw is ook genoeg. Zorg er wel voor dat de plant niet in een te vochtige hoek van de moestuin komt te staan.
  • Pompoenen kunt u 4 tot 6 maand bewaren in een droge kelder. Zet de pompoen gewoon op wat stro in een houten kistje. Let er echter wel op dat het steeltje aan de pompoen blijft. Indien dit eraf is zal de pompoen niet bewaren.

Andere makkelijke planten

Vanzelfsprekend zijn er nog andere planten die weinig onderhoud vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kruidenbak, of aan enkele struiken. Aalbessen zijn hier een goed voorbeeld van. Indien u meerdere planten zet dient u meestal geen net te voorzien voor de vogels. In het begin zullen de vogels alle bessen opeten, maar na een tijdje zullen ze deze links laten liggen en is er nog meer als genoeg voor uzelf. Het enige onderhoud dat deze plant vraagt is een jaarlijkse snoeibeurt. En zelfs dit kan u gerust een jaar overslaan. De bessen groeien namelijk aan 'oude' takken van minstens een jaar oud.

Veel plezier in de moestuin!
© 2014 - 2024 Elnico, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Groenten invriezenBij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invrie…
Zo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinZo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…
Groenten steriliseren, de bereidingswijzeSteriliseren van groenten, belangrijk dat dit in een bepaalde volgorde gebeurd. Tevens moeten de groenten vers zijn als…

De makkelijkste groenten in de moestuin voor de lenteDe keuze van de groenten die men plant in de moestuin, bepaalt in hoge mate de hoeveelheid werk die men erin zal moeten…
Land bewerken onder de olijfboomLand bewerken onder de olijfboomHet land onder de olijfboom schoonmaken is nodig om zoveel mogelijk olijven te kunnen oogsten. De tijd voor deze werkzaa…
Elnico (3 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.