Kleurgebruik in de tuin
Als het weer beter wordt, gaan we massaal de tuin in of het balkon op. De buitenlucht opsnuiven na al die maanden relatief veel binnen. Op zo’n moment krijgen we meer energie en willen we ook de buitenomgeving weer mooi maken. De tuincentra doen goede zaken en zetten alles vol met de mooie nieuwe dingen die wij vervolgens in onze eigen tuin willen hebben. Toch, kan je met wat beleid en een goede keurcombinatie met weinig ook veel doen.
Kleuren matchen
Niet iedereen is even goed in het matchen van kleuren en in sommige tuincentra tref je dan ook kleurcombinaties aan voor mensen die er zelf niet goed in zijn. Tuincentra spelen daar op in en bieden vaak voorbeelden aan, hoe te combineren. Dat kan een prima wijzer zijn, maar ze kijken ook vaak nar de seizoensplanten die ze graag willen slijten en dus worden niet alle mogelijkheden meegenomen.
Kleuren
Paars
Als je op save speelt is de kleurcombinatie van paarstinten met wit en eventueel roze een voor de hand liggende en zacht ogende combinatie. Er zijn enorm veel bloemen in deze tinten te koop. Verder zijn er planten waar de bladeren een paarse tint hebben en paars kan eigenlijk met allerlei kleuren groen gecombineerd worden. Van het lichte groen van bijvoorbeeld de varen tot en met het diepe groen van de taxus of de buxus.
Blauw
Blauwtinten zijn er in bloemen net even wat minder. Waar we het over “zwart” hebben in bloemen, bedoelen we eigenlijk het nachtblauw. Pikzwart is tot op heden niet te kweken, maar het nachtblauw komt er heel dichtbij. Tel daar enkele afgeleide blauwtinten bij op (soms neigend naar paars), eventueel met wit en je krijgt een speelse en iets harder uitziende tuin. Zeker in een sterk gestileerde tuin passen deze kleuren zeker.
Om het diepe blauw mooier uit te laten komen, zijn de heldere kleuren groene planten net iets meer geschikt. Wat ook erg fraai kan zijn, zijn de planten die een blauw/grijs-tint in het blad hebben.
Geel
Hoewel geel een aantrekkelijke kleur is in de plantenwereld, zijn er toch nogal wat mensen die niet van geel houden. Er zijn enorm veel nuanceringen die uitlopen richting zalm en dus roze. Maar geel kan ook uitlopen richting wit en dan kom je in de beigeachtige kleuren terecht.
Wil je het een softe nuancering geven, combineer dan met de zachtere kleuren groen en wil je het heel strak hebben, kies dan voor de diepere kleuren groen van de taxus.
Rood
Rood is de kleur van de liefde, van de genegenheid en wordt als “mooi” ervaren. Een rode tuin met hardgroen blad, denk maar eens aan het rozenblad, is een prachtig contrast. Rood kan echter net iets zachter overkomen als je het blauw/grijze-blad erbij zet.
Toch kent rood ook allerlei nuanceringen van zacht rood, tot het diepe bordeauxachtige rood. Dit laatste geeft direct een wat strengere uitstraling.
Gecombineerd
Maar wat nu als je gaat combineren? Is dat spannend, wordt dat een vlag op een modderschuit of gaat het ook nog ergens op lijken? Feitelijk gaat het erom dat je voorzichtig kleuren bij elkaar zet. Je kunt er voor kiezen of alles door elkaar te zetten, maar de kans op een allegaartje is dan groot. Als je het met beleid doet en bijvoorbeeld groepjes formeert, ziet het er direct anders uit. Iets meer georganiseerd, dat wel … maar ook vriendelijk en toegankelijk. Zeker als je er de juiste planten bij zit, kan je een perkje een geheel eigen identiteit geven. Steeds meer mensen werken met “tuinkamers” en willen in iedere tuinkamer een andere beleving. Wat beter dan met het aanbrengen van nieuwe spannende kleuren.
Tuinkamers hoeven niet groot te zijn, tuinkamers kunnen ook gewoon kleine perkjes zijn, zolang het maar zichtbaar een ander gedeelte is. Maar ook op het balkon kunnen bakken voor tuinkamers doorgaan.
Tot slot
Durf kleur te gebruiken en verdeel het over het seizoen, zodat je iedere periode een kleur uit de nuancelijn tevoorschijn ziet komen. Dat is ook een vorm van spanning in de tuin. Het moet je het goede gevoel geven en zolang dat het geval is, is het een stukje van je eigen identiteit en is het goed toeven.