Kleur in de tuin

Kleur in de tuin De tuin is groen, meestal gecombineerd met neutrale lichte of donkere tinten op de vloer (steen, grint, hout) en de kleur wordt gevormd door de bloemen in de tuin. Maar wat nu als je geen bloemen maar wel kleur in je tuin wil hebben? Wat voor elementen, naast bloemen, kunnen de kleur vormen in de tuin. Een aantal mogelijkheden.

Water, spiegels en LED verlichting

Water in de tuin doet het altijd goed en vergt niet altijd veel ruimte. Een wand waar water langs af loopt en in een bak terecht komt en vervolgens weer wordt opgepompt zie je tegenwoordig steeds vaker. Meestal loopt het water langs een natuurstenen of betonnen wand af. Een enkele keer zie je ook aluminium, maar zelden zie je dat daar spiegels voor gebruikt worden. Een grote spiegelwand waarlangs water afloopt vormt een ruimtelijk geheel in de tuin. Plaats je in de waterbak nog enkele LED lampjes die van kleur wisselen dan wordt het geheel een waterballet van kleur. Zorg dat het licht vanzelf aanspringt als de zon niet meer op die plaats komt, dan kan vroeg in de avond (of al eerder) het waterballet starten.

Een schilderij in de tuin

De lange grijs/groene vuren of hardhouten schuttingen zijn een veel gezien beeld in vooral de nieuwbouw wijken. De tuinen in de nieuwbouw wijken moeten langzaam maar zeker karakter krijgen en dat kost tijd. Je kunt het proces bespoedigen door een wand of deel van een wand te gebruiken voor een schilderij. Spaanplaat in de juiste afmeting op de schutting bevestigen, bij voorkeur met een hardhouten of geïmpregneerde lijst er omheen is toereikend.
Het schilderij met buitenlak (laten) schilderen bij voorkeur met max. 3 harde kleuren, lak het geheel af met glans of halfglans. Een combinatie van een tuintafreel uitvergroot in combinatie met iets in de tuin kan een mooi geheel vormen. Een voorbeeld: een (rode) rozenstruik in de tuin met een schilderij met 1 (rode) roos uitvergroot.

Kunstvoorwerp

Een drukke of volle groene tuin kan een rustpunt geven door een apart hoekje, prieeltje of “pleintje” met een kunstobject te creëren. Een kunstobject met een of meerdere primaire kleuren geeft het net de kleur die de groene tuin goed kan gebruiken. Plaats het kunstvoorwerp niet te dicht bij het groen, wat ruimte om het kunstvoorwerp geeft een mooier totaalbeeld in de tuin.

Fleurig bankje

Tuinmeubelen zijn niet meer weg te denken uit de tuin en hoewel de kussens in de stoelen vaak fleurig zijn, zijn de meubelen zelf in een rustige kleur. Om toch aan de tuin iets kleurigs toe te voegen kan een (oud) houten bankje voorzien worden van een primaire kleur. Eventueel kan het bankje ook van kussens worden voorzien, maar is zeker geen must.
Plaats het bankje onder een boom, in een rustig schaduwrijk hoekje of ander plekje waar je lekker op het bankje kunt vertoeven.

Bakken en potten

Geen aparte zaken in de tuin en toch kleur …. Pak de potten en bakken aan. Terracotta, steen, hout je kunt het allemaal schilderen (met de juiste verf). Bedenk welke kleuren je graag toe wil voegen aan je tuin en schilder ze in de gewenste kleuren.
Wil je het nog meer op laten vallen dan kunnen de potten en bakken nog gesjabloneerd worden. In de speciaalzaak is er een ruim assortiment aan sjabloneersetjes.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…
Oase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleOase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleDe Botanische tuin van Majorelle, ook wel Bou saf saf, bevind zich in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het is ontworpen do…

Het ideale dakterrasHet ideale dakterrasHet ideale dakterras is voor ieder heel persoonlijk. De ene wil een groen paradijsje, de ander een verlengstuk van de wo…
Mooie potten en bakken voor in de tuinMooie potten en bakken voor in de tuinEen mooie plant in een pot die de tand des tijds niet doorstaan heeft of in een te kleine pot. Het kan op vele vlakken f…
Bronnen en referenties
Reactie

Ria Boer, 04-03-2009
Graag info waar ik terecht kan voor prijzen en ideeen voor een wand waar water langs loopt en in een bak komt, om vervolgens weer teruggepompt te worden. Wordt beschreven als idee, maar niet waar hierover informatie kan worden verkregen. Reactie infoteur, 05-03-2009
De waterloop waar aan gerefereerd wordt is te koop bij bekende tuincentra (zoals Intratuin en Overvecht) te koop. Maar iedere betere tuinartikelenzaak (dus niet alleen de winkeliers die plantjes verkopen) hebben meestal verschillende modellen te koop. Prijzen varieren dan van kleine modellen > 100 euro tot grote modellen die tot 400 of 500 euro oplopen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.